Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Kalp nakli 10 yıl içinde tarih oluyor

Dünyada ilk kalp naklini Güney Afrikalı kalp cerrahı Christiaan Barnard, 50 yıl önce gerçekleştirdi. Bu önemli gelişmenin yıldönümünde Oxford’daki John Radcliffe Hastanesi’nden Profesör Stephen Westaby’den müjdeli haber geldi: “10 yıl sonra kalp nakli yapılmayacak. Artık kök hücre tedavisine ve yapay kalplere geçilecek.”



Kalp naklini desteklediÄŸini kaydeden Westaby “Kimi hastalar kalp nakli sayesinde 20 yıl kadar gayet saÄŸlıklı ÅŸekilde yaÅŸayabiliyor fakat ÅŸu anda nakil bekleyenlerin sadece yüzde 1’ine yetebiliyoruz. Bir toplum, öncelikle birinin ölüp daha sonra baÅŸka bir hastanın ölen kiÅŸi sayesinde iyileÅŸmesini nasıl kabullenebilir? 10 yıl içinde sadece yeni bir kalp vasıtasıyla iyileÅŸtirilebilen hastalıkları olan kiÅŸiler hariç artık kalp nakli yapılmayacağını düşünüyorum. Yapay kalp ve kök hücre tedavisi kombinasyonu daha fazla insana yardım edebilecek bir çözüm oluÅŸturuyor” dedi.

Westaby, bypass ameliyatındaki kiÅŸilerin kalplerine kök hücre enjekte ederek zarar görmüş kalp dokusunu düzeltip yaÅŸam kalitesini artırmanın mümkün olduÄŸunu ortaya koydu. Önümüzdeki ocak ayında ise Londra’daki Royal Brompton Hastanesi’nde bypass ameliyatı geçiren kiÅŸilere kemik iliÄŸi kök hücresi yerleÅŸtirme denemeleri yapılacak. Kök hücre enjeksiyonunun hastaların kalp nakline ihtiyaç duymayacak ÅŸekilde geliÅŸme göstermesine yardımcı olması umuluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.