Sosyal Medya

Coğrafyamız

Fas'ta Adalet ve Kalkınma Partisi 8. Olağan Kongresi

PJD Genel Başkanı Benkiran:- 'Birlik ve beraberlik içerisinde üzerimize düşen görevi yapalım. Bu zorlu süreçte zedelenen partinin imajını düzeltmeye gayret gösterelim'



Fas'ta koalisyonun büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisinin (PJD) 8. Olağan Kongresi başkent Rabat'ta toplandı

Prens Mevla Abdullah Spor Kompleksi'nde düzenlenen ve iki gün devam edecek kongrede, genel başkanlık seçimi de yapılacak.

Kongrenin açılışında konuşan PJD Genel Başkanı Abdulilah Benkiran, partinin gücünü birlik, dürüstlük ve halk ile bütünleşmesinden kaynaklandığını söyledi.

Partide bir süredir devam eden başkanlık krizine de değinen Benkiran, "Parti olarak zorlu bir süreçten geçmemize rağmen, verilen kararlardan demokrasiye olan saygımızdan dolayı ayrılmadık." dedi.

Partiye destek veren seçmenleri hayal kırıklığına uğratmadan şeffaf bir şekilde kongre sürecini tamamlama çağrısı yapan Benkiran, "Birlik ve beraberlik içerisinde üzerimize düşen görevi yapalım. Bu zorlu süreçte zedelenen partinin imajını düzeltmeye gayret gösterelim." diye konuştu.

- PJD'deki kriz süreci

Fas'ta geçen yıl ekim ayında yapılan genel seçimlerden PJD'nin birinci parti olarak çıkmasının ardından Fas Kralı 6. Muhammed, hükümeti kurma görevini yeniden PJD Genel Başkanı ve eski Başbakan Benkiran'a vermişti.

Benkiran'ın koalisyon görüşmeleri, PJD yönetiminin hükümette yer almasını istemediği Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP), Anayasal Birlik Partisi (UC), Milli Bağımsızlar Birliği ve Halk Hareketinin dörtlü siyasi blok oluşturarak "hükümette blok olarak yer almayı dayatması" nedeniyle çıkmaza girmişti.

Benkiran'ın 6 ay süren koalisyon görüşmeleri sonuçsuz kalınca, Kral 6. Muhammed hükümet kurma görevini PJD Ulusal Konsey Başkanı Sadeddin el-Osmani'ye vermişti.

Osmani, kısa sürede 6 partiden oluşan koalisyon hükümetini kurmuş ancak daha önce PJD yönetiminin hükümette yer almasına karşı çıktığı UNFP ve UC'nin de koalisyona dahil edilmesi nedeniyle Osmani, parti içinde "siyasi taviz" verdiği yönündeki eleştirilerin hedefi olmuştu.

Öte yandan parti içinden genel başkan dışında bir ismin hükümetin başında yer alması da ikilik doğurmuştu. Osmani'nin başbakan olmasının ardından, PJD üyesi bakanların toplantılarına genel başkan da davet edilirken, Benkiran'ın, hükümette yer almadığı gerekçesiyle bu toplantılara katılmayı kabul etmemesi partideki krizi gün yüzüne çıkarmıştı.

Parti kurmaylarının Benkiran'a üçüncü defa genel başkanlık yolunu açacak tüzük değişikliği önerisi ise PJD Olağanüstü Ulusal Konsey Toplantısı'nda reddedilmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.