Sosyal Medya

Güncel

Şii lider Sadr'dan Suudi Arabistan'a çağrı! İlk asker ben...

Irak'ta Şii dini merci Sistani, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararını kınarken, Şii lider Sadr da Suudi Arabisan'ı İslam koalisyonunu harekete geçirmeye çağırdı.



Irak'ta Åžii dini merci Ali es-Sistani, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "Ä°srail'in baÅŸkenti" olarak tanıma kararını kınadı.

Ofisinden yapılan yazılı açıklamada Sistani, "ABD Başkanı'nın aldığı Kudüs kararını kınıyoruz. Bu kararla milyonlarca Arap ve Müslüman'ın duygularına karşı kötülük yapıldı." ifadelerini kullandı.

Sistani açıklamasında Kudüs'ün Müslümanlara ait olduğunu vurguladı.

SADR'DAN Ä°SRAÄ°L'E KARÅžI SAVAÅž UYARISI

Öte yandan Åžii lider Mukteda es-Sadr ise Suudi Arabisan'a çaÄŸrıda bulundu. Sadr, Necef'te yaptığı basın açıklamasında, "Suudi Arabistan'ı liderlik ettiÄŸi Ä°slam koalisyonunu harekete geçirerek, hemen Kudüs'ü kurtarmaya yönlendirmeye çağırıyorum." dedi.

Ä°LK ASKER BEN OLURUM!

Irak'taki Şii milis gruplarla konuya dair acil toplantı yapacaklarını belirten Sadr, "Direniş güçleri (milis gruplar) ciddiyse İsrail'e karşı savaşan ilk asker ben olurum." ifadesini kullandı. Sadr, İsrail'e karşı Suriye sınırından da savaş başlatacağı uyarısı yaptı.

Arap ve Müslüman ülkelerine de seslenen Sadr, bu ülkelerdeki İsrail büyükelçiliklerinin kalıcı olarak, ABD büyükelçiliklerinin ise geçici süreyle kapatılması çağrısında bulundu.

Sadr'a bağlı silahlı güç Seraya es-Selam'dan yapılan yazılı açıklamada da ABD'ye yönelik tehditkâr ifadeler kullanıldı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Trump'ın Kudüs kararı nedeniyle Bağdat'taki ABD Büyükelçisi'nin bugün bakanlığa çağrılarak diplomatik nota verildiğini bildirmişti.

ABD Başkanı Trump, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.