Sosyal Medya

Güncel

Ä°ngiltere: ABD ile hemfikir deÄŸiliz

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını paylaşmadığını ve büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma planları olmadığını belirtti.



İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını paylaşmadığını ve büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma planları olmadığını bildirdi.

May, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD'nin büyükelçiliÄŸini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü, nihai statüsüyle ilgili bir çözüme ulaşılmasından önce Ä°srail'in baÅŸkenti olarak tanıma kararıyla hemfikir deÄŸiliz." ifadelerini kullandı.

"Bize göre bu, bölgede barış umutları bakımından yararlı deÄŸil. Ä°ngiltere'nin Ä°srail büyükelçiliÄŸi Tel Aviv'dedir ve taşıma gibi bir planımız yok.” deÄŸerlendirmesinde bulunan May, ÅŸunları kaydetti:

'KUDÜS'Ü İŞGAL ALTINDAKİ FİLİSTİN TOPRAKLARININ PARÇASI SAYIYORUZ'

"Kudüs'ün statüsüyle ilgili pozisyonumuz geçmiÅŸe dayanır ve nettir. Bu, Ä°srailliler ile Filistinliler arasında müzakere edilmiÅŸ bir çözümle belirlenmelidir ve Kudüs nihai olarak Ä°srail ve Filistin devletlerinin ortak baÅŸkenti olmalıdır. Ä°lgili Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak, DoÄŸu Kudüs'ü iÅŸgal altındaki Filistin topraklarının parçası sayıyoruz.”

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail ile Filistin arasındaki ihtilafı sona erdirme arzusunu paylaştıklarını belirten May, şöyle devam etti:

"(Trump'ın) Bugün dile getirdiği, taraflar arasında müzakere edilmiş iki devletli çözüm kararlılığını memnuniyetle karşılıyoruz ve Kudüs'ün nihai statüsünün, kent içindeki egemen sınırlar dahil olmak üzere, İsrailliler ile Filistinliler arasındaki müzakerelere tabi olması gerektiğini kabul etmesinin önemini fark ediyoruz. ABD yönetimini şimdi İsrail ve Filistin arasındaki çözüme ilişkin ayrıntılı önerilerini ortaya koyması için teşvik ediyoruz. En iyi başarı şansı için barış süreci şiddetsiz bir ortamda yürütülmelidir. Bütün tarafları sükuneti korumak için birlikte çalışmaya çağırıyoruz."

PAKÄ°STAN'DAN TEPKÄ°: CÄ°DDÄ° Ä°HLAL

Pakistan Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının, uluslararası hukukun ve özellikle Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 478 sayılı Kararı başta olmak üzere BM'nin uygulanabilir kararlarının ciddi bir ihlali olduğu belirtildi.

BM Güvenlik Konseyinin bu konuya önem vermesi ve BM SözleÅŸmesi'ne uygun ÅŸekilde giriÅŸimlerde bulunması gerektiÄŸine iÅŸaret edilen açıklamada, "Pakistan, ABD'ye, bölge ve ötesinde potansiyel vahim yansımalarının önüne geçmek için kararını bir an önce yeniden gözden geçirmesi tavsiyesinde bulunuyor." ifadeleri kullanıldı.

Pakistan hükümetinin, Türkiye'nin, konuyu ele almak üzere 13 Aralık'ta İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi düzenlenmesi çağrısından duyduğu memnuniyetin dile getirildiği açıklamada, "Bu, hukukun üstünlüğü ve uluslararası normlar açısından ciddi başarısızlık ve Ortadoğu barış sürecine de yapılan ciddi bir darbenin sinyalini vermektedir. Pakistan, özellikle Ortadoğu'da, söz konusu kararın olası sonuçlarına ilişkin uluslararası barış ve güvenlik açısından ciddi endişe duyuyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.