Sosyal Medya

Coğrafyamız

Pakistan'da neler oluyor?

Türkiye kamuoyunda FETÖ ile birlikte anılan Din alimi ve Pakistan Halk Hareketi (PAT) örgütünün 2012'de ülkeye dönüş yapan ve 2014'teki olaylardan da sorumlu olduğu bilinen lideri Tahir-ul Kadri, taraftarlarını bir kez daha sokağa döktü. Ordu müdahaleye yanaşmadığı için İslamabad yönetimi Pencap’taki “Ranger” adlı sınır muhafızlarını devreye soktu. İşte Pakistan'da yaşananlar...



Pakistan seçim kanununda geçen ay yapılan düzenlemeyle milletvekili aday formlarında yer alan "Yemin ederim ki Hz. Muhammed son peygamberdir" ifadesi, "İnanıyorum ki Hz. Muhammed son peygamberdir" şeklinde değiştirildi. Yasa değişikliğinin, Kadıyaniler (Ahmediler) adlı grubun seçimlere katılabilmesini amaçladığını iddia eden "Lebbeyk Ya Resullullah" hareketi ile bazı cemaatler, 8 Kasım'da protestolara başladı.

KADIYANÄ°LER HZ. MUHAMMED'Ä°N (S.A.V) SON PEYGAMBER OLDUÄžUNA Ä°NANMIYOR

1900 yılında kurulan Kadıyanilikte peygamberliğin Hz. Muhammed ile sonlanmadığına inanılıyor. Bu nedenle eski seçim kanununun Kadıyanilerin aktif siyasete girmesine engel olduğu belirtiliyor.

YASA ESKÄ° HALÄ°NE GETÄ°RÄ°LDÄ°

Hükümet ise yasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin Kadıyanilerin önünü açmak için yapılmadığını, sorunun bir ifade hatasından kaynaklandığını belirtti ve eylemcilerin tepkisini çeken yasa, 16 Kasım'da eski haline getirildi. Fakat bu durum kargaÅŸayı önleyemedi.

ÖLÜ VE YARALILAR VARDI

Pakistan'da önceki gün göstericiler ile polis arasındaki çatışmalarda biri polis 6 kişi ölmüş, 250'den fazla kişi ise yaralanmıştı.

TAHİR-UL KADRİ'DEN SOKAK ÇAĞRISI

Mevcut duruma raÄŸmen PAT lideri Tahir-ül Kadri, Twitter hesabından Pakistan hükümetini hedef alan açıklamalar yaptı. Twitter üzerinden, Pakistan'da “sistemin çöktüğünü” savunan ve hükümeti “meÅŸruiyetini yitirmekle” itham eden Kadri, bu giriÅŸimi, uluslararası güçlerin ülkeyi müdahalesine alan açma ve Pakistan'da siyasi kaos oluÅŸturma olarak deÄŸerlendirildi. 

1cc598b8mansetpakistanfeto

HÜKÜMET ORDUYU GÖREVE ÇAĞIRDI AMA...

Pakistan ordusu ise hükümetin önceki gün Anayasa'nın 245. maddesini kullanarak kendisini göreve çağırması sonrası ilginç bir açıklama yaptı. Ordu, anayasal sorumluluğu gereği göreve hazır olduğunu ancak hükümetle bazı konuları değerlendirmeleri gerektiğini bildirdi. Açıklamada, polisten de tam kapasite yararlanılmadığı savunuldu. Bunun ardından Başbakan Hakan Abbasi ile Kara Kuvvetleri Komutanı Kamar Cavid Bajva'nın bir durum değerlendirmesi yaptı. Ancak görüşme sonrasında da ordu müdahaleye yanaşmayınca Pencap eyaletinde bulunan ve "Ranger" adı verilen paramiliter sınır muhafızları devreye sokuldu. İçişleri Bakanlığı, 'Ranger'ların komutanına görevlendirme yazısı göndererek protestoları "kontrol altına almak"la görevlendirdi.

Pakistan_Islamist_Rally_90275

PROTESTOLARA TEPKÄ°LER BÃœYÃœYOR

Protestonun sonlandırılması için Ä°slamabad Mahkemesi ve Federal Mahkemenin uyarılarının yanı sıra dini liderler çaÄŸrılar yaptı. Ä°slamabad Mahkemesi, protestoyu yasa dışı ilan etti ve sürdürmekte ısrar edenlerin “terör suçu” iÅŸlediÄŸini belirtti. Mahkeme ayrıca eyleme müdahale etmeyen İçiÅŸleri Bakanını mahkemeye karşı gelmekle suçlayacağı uyarısında bulundu.

TAHÄ°R'UL KADRÄ° KÄ°MDÄ°R?

Kanada'nın Toronto kentinde yedi yıl kaldıktan sonra Aralık 2012'de Pakistan'a geri dönen Din alimi ve Pakistan Halk Hareketi (PAT) lideri Tahir-ul Kadri, Pakistan'ı siyasi krize sürükleyen ve 14 Ağustos 2014'te başlayan hükümet karşıtı gösterilerin en önemli aktörlerinden biri olarak gösteriliyor. "Dinler Arası Diyalog" forumlarında da varlık gösteren Kadri, Türkiye'de FETÖile birlikte anılıyor.

PROTESTOLARDA ABD PARMAÄžI

Öte yandan Pakistan'da yaÅŸanan kargaÅŸada ABD parmağı olduÄŸu düşünülüyor. ABD'nin yakın zamanda açıkladığı yeni Afganistan stratejisi kapsamında Pakistan'a yönelik ithamları ve Ä°slamabad'ı 'teröre destek veren ülke' ÅŸeklinde suçlaması sonrasında iki ülke arasında gerilim yaÅŸanmıştı. ABD BaÅŸkanı Donald Trump, aÄŸustos ayında Afganistan'daki yeni savaÅŸ stratejisine iliÅŸkin yaptığı açıklamada "Pakistan'ın, bölge ve dünya adına tehdit oluÅŸturan terör örgütleri için sığınak olmasına artık sessiz kalmayacağız" cümlesini kullanmıştı. Bu cümle ABD'nin yeni hedefinin Pakistan olduÄŸuna iliÅŸkin yorumlara sebep olmuÅŸ, DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson tarafından yapılan bir açıklamada yorumlar kuvvetlenmiÅŸti. Tillerson, Pakistan'ın 'ülkesinde barınan çeÅŸitli terör örgütlerine tavırlarını deÄŸiÅŸtirmediÄŸi takdirde' askeri yardımların kesebileceÄŸini söylemiÅŸ, "ABD'nin NATO dışı müttefiki statüsünü kaybedebileceÄŸi" belirtmiÅŸti.

aaad2083-4c60-471c-94ed-86bdfda1d6b1

BAŞBAKAN DEĞİŞMİŞTİ

Pakistan Anayasa Mahkemesi 28 Temmuz'da, Navaz Şerif'in başbakanlık görevinden uzaklaştırılmasına karar vermişti. Pakistan'da Şerif'ten boşalan başbakanlık koltuğuna iktidar partisinin adayı Şahid Hakan Abbasi seçilmişti.

IMG-20171126-WA0009

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.