Sosyal Medya

Güncel

Esed'a 9 maddelik teklif: Kabul etti!

Türkiye, Rusya ve İran liderleri bugün Soçi’de bir araya gelecek. Görüşmede Suriye'nin geleceği belli olacak.



Kritik buluÅŸma öncesi dün 3 ülkenin genelkurmay baÅŸkanları bir araya geldi ve önemli kararlar alındı. 

Görüşmede, iki tarafa da baskı yapılarak iç savaşın sona erdirilmesi ve yeni bir anayasa yazılması saÄŸlanmaya çalışılacak. Putin’in, üçlü zirve öncesi bir araya geldiÄŸi Esad’a kalması karşılığında seçim sistemi, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ve genel affın da içinde yer aldığı 9 maddelik bir teklif sunduÄŸu, Esad’ın da kabul ettiÄŸi öğrenildi.

Astana barış sürecinin mimarları olan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Rusya Devlet BaÅŸkanı Viladimir Putin ile Ä°ran CumuhrubaÅŸkanı Hasan Ruhani Rusya’nın Soçi ÅŸehrinde bugün bir araya gelerek, Suriyesorununun çözümü ve ülkede barışın saÄŸlanmasıyla ilgili konuları inceleyecekler.

Suriye’de yaklaşık 7 yıldır süren iç savaÅŸa siyasi çözüm bulmak için diplomatik süreç hızlanıyor. Cenevre görüşmelerinde ÅŸu ana kadar sonuç elde edilememesi, dikkatlerin Rusya’nın Soçi ÅŸehrinde gerçekleÅŸecek Türkiye, Rusya ve Ä°ran zirvesine çevrilmesine sebep oldu. Üç lider arasında, Suriye konusunda bu düzeyde bir toplantı ilk kez yapılıyor.

Bölgede kilit önem taşıyan üç güç Türkiye, Rusya ve Ä°ran toplanarak düşmanlığı nasıl sona erdirebileceklerini ve siyasi anlaÅŸma saÄŸlayabileceklerini görüşecek. Liderlerin görüşmesi öncesinde dün Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar, Rusya  ve Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanları ile üçlü toplantıda bir araya geldi. Görüşmede tarafların Suriye’deki mevcut durumu ele aldığı duyuruldu. 

ESAD’DAN TEKLÄ°F PAKETÄ°NE ONAY

Rusya’nın Karadeniz kıyılarında bugün yapılması beklenen liderler zirvesinde Suriye’nin son durumunu deÄŸerlendirecek. Bu zirvede hem rejim hem de muhaliflere baskı yapılarak iç savaşın sona erdirilmesi ve yeni bir anayasa yazılması saÄŸlanmaya çalışılacak. Diplomatik kulislerde, bu muhtemelen Esad’ın iktidarını sürdürmesi anlamına gelecek. Bu kapsamda üçlü görüşme öncesi Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin, Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad’ı özel uçağı ile görüşme öncesinde Soçi’ye davet etti.

Görüşmede Rusya Esad’ın kalması karşılığında seçim sistemi, Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ve genel affın da içinde yer aldığı 9 maddelik bir teklif sunduÄŸu ve Esad’ın da siyasi sürecin zeminin hazırlanması için kabul ettiÄŸi öğrenildi. Ankara, Moskova ve Tahran hattında üzerinde büyük ölçüde mutabakata varılan Suriye’nin 7 yıllık siyasi yol haritasının netleÅŸtirilmesi için taraflar 19 noktada uzlaÅŸmaya vardı. Bakanlar ve askeri güvenlik bürokrasisi yetkililerin yaptığı üçlü görüşmelerde üzerinde anlaÅŸma saÄŸlanan 19 madde için yol haritası 15 Ocak tarihine kadar ÅŸekillendirilecek. Ancak henüz üzerinde anlaÅŸma saÄŸlanamayan iki konu ise liderlerin yapacağı görüşmede netleÅŸecek.

MASADAKÄ° Ä°KÄ° KONU...

Ãœzerinden liderlerin görüşmesinden sonra anlaÅŸma saÄŸlanması beklenen konular ise PYD’nin durumu ve Suriye’nin normalleÅŸme sürecinde ABD Ã¼slerinin durumu olacak. Türkiye ve Ä°ran ABD askeri üslerinin süreçte tartışmaya açılmasını ve normalleÅŸme ile birlikte geri çekilmesini arzu ediyor.

ABD, BOÅž DURMUYOR

Türkiye, Rusya ve Ä°ran Suriye’de siyasi sürecin alt yapısının oluÅŸması ve iç savaÅŸ sürecinin akılcı olarak sonlandırılmasını isterken, Astana ve Soçi sürecinde masanın dışında kalan ABD de boÅŸ durmuyor. Esad’a karşı olan 30 grup Suudi Arabistan’ın baÅŸkenti Riyad’da toplanması ve üç gün sürecek geniÅŸ kapsamlı bir toplantı hazırlığının sürdüğü belirtiliyor.

KAYNAKTÃœRKÄ°YE

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.