Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında anlaşma

Mısır Cumhurbaşkanı Sisiile görüşen Rum lider Anastasiadis "Sisi ile bölgemizde önemli hidrokarbon yatakları keşfedilmesinin Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesine bulunmaz fırsat oluşturduğu konusunda görüş birliğine vardık" dedi



Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah es-Sisi, Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüştü. 

Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Sisi,  Anastasiadis tarafından BaÅŸkanlık Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. Askeri tören birliÄŸini selamlayan Sisi, daha sonra eski Rum lideri Makarios'un anıtına çelenk koydu.

Yaklaşık iki saat süren görüşme boyunca, iki askeri helikopterin de desteÄŸiyle yoÄŸun güvenlik önlemi alındı. 

Anastasiadis görüşme sonrası ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Mısır ile Güney Kıbrıs'ın ortak derin tarihi iliÅŸkileri bulunduÄŸunu belirterek, Mısır CumhurbaÅŸkanı'nın ziyaretini tarihi bir ziyaret olarak nitelendirdi. 

Ziyaretin, yarın gerçekleÅŸtirilecek 5. Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır üçlü liderler zirve toplantısında iliÅŸkileri derinleÅŸtirme ve geliÅŸtirme konusundaki kararlılığın açık göstergesi olduÄŸunu aktaran Anastasiadis, "Görüşmede, halklarımızın refahına yönelik ikili iliÅŸkilerimiz ile uluslararası kuruluÅŸlar nezdinde ortak faaliyetlerimizi onayladık." diye konuÅŸtu. 

"ORTAK FAALÄ°YETLER YAPMA KONUSUNDA ANLAÅžTIK"

Anastasiadis, yapıcı görüşmeler sonucunda iki ülke arasında çeÅŸitli iÅŸbirliÄŸi mutabakatları imzalanmasını kararlaÅŸtırıldığına iÅŸaret ederek, "Sisi ile bölgemizde önemli hidrokarbon yatakları keÅŸfedilmesinin Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki iliÅŸkilerin daha da derinleÅŸtirilmesine bulunmaz fırsat oluÅŸturduÄŸu konusunda görüş birliÄŸine vardık. Uluslararası pazar ÅŸartlarını da göz önünde bulundurarak, Mısır ve Rum halklarının yararına olacak biçimde ortak faaliyetler yapma konusunda anlaÅŸtık." ifadesini kullandı. 

Mısır ve Güney Kıbrıs arasında Akdeniz bölgesinde enerji konusundaki iÅŸbirliÄŸinin BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin (BM) deniz hukuku sözleÅŸmesine dayandığını iddia eden Anastasiadis, bölgede yeni hidrokarbon yataklarının keÅŸfedilmesinin, DoÄŸu Akdeniz'e daha geniÅŸ iÅŸbirliÄŸi, barış ve istikrar getirmesini temenni ettiÄŸini bildirdi.

Anastasiadis, Sisi ile Lübnan’daki geliÅŸmeleri de ele aldıklarını belirterek, bu konuda Mısır’ın çabalarının olumlu sonuç vermesini umduklarını ve katkı vermeye hazır oldukları söyledi.

KIBRIS MÃœZAKERELERÄ°

Rum lider Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri kapsamında temmuz ayında Ä°sviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan Kıbrıs Konferansının baÅŸarısızlıkla sonuçlanmasına  "Türkiye'nin adadaki garanti ve müdahale haklarını sürdürme konusundaki ısrarının" neden olduÄŸunu öne sürdü. 

Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi de iki ülke arasında uzun yıllara dayanan iyi iliÅŸkiler bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, iki ülke arasında özellikle enerji alanında yatırımların olduÄŸuna dikkati çekti.

Sisi, "Bu konudaki iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirilmesi için çabalarımız devam edecek. Enerji yataklarındaki stoklar çok önemli boyutta. Bu bölge halklarına yarar saÄŸlayacaktır. Akdeniz'deki yeni keÅŸifler, Mısır'ın uluslararası alandaki konumunu güçlendirecek. Avrupa kıtasının enerji çeÅŸitliliÄŸi konusundaki çalışmalarına katkı saÄŸlayabilir." dedi.

BM kararları ve federasyon temelinde Ada’nın yeniden birleÅŸmesi konusundaki çabaları desteklediÄŸini belirten Sisi, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda uluslararası toplumun bir deÄŸerlendirme yapmasını istedi.

Rum lider Anastasiadis, Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi ve Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras  5'incisi düzenlenecek "Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır" üçlü liderler zirvesinde yarın bir araya gelecekler. 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.