Sosyal Medya

Güncel

Bu saldırıların planlayıcıları ile PYD/PKK Rakka'da el sıkıştı

Türkiye'yi 2015 ve 2016'da yasa boğan Diyarbakır, Suruç ve Ankara Gar saldırılarının talimatını veren IŞİD'li İlhami Balı ile ‘Dokumacılar’ grubunun elebaşı Mustafa Dokumacı’nın da Rakka'da PYD tarafından tahliye edilen IŞİD'liler arasında olabileceği değerlendiriliyor.



Diyarbakır HDP mitinginde patalayan bomba, Åžanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bir gece kınasında kendini patlatan canlı bomba ve Ankara Garı'nda kendini patlatan 2 canlı bomba... Türkiye, 2015 ve 2016'da bu saldırılar sebebiyle yasa boÄŸulmuÅŸtu. Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre saldırıların emrini verdiÄŸi bilinen ‘Ebubekir' kod adlı Ä°lhami Balı'nın ve ‘Dokumacılar' grubunun lideri Mustafa Dokumacı'nın Rakka'dan tahliye edilen IŞİD'liler arasında olduÄŸu düşünülüyor.

5a11cf51c03c0e14405be4f2

RAKKA TAHLÄ°YESÄ°

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) geçtiğimiz günlerde bölgedeki IŞİD'lilerle anlaşmış ve çatışmasızlık ilan etmişti. Bu süre zarfında da IŞİD mensuplarının şehirden çıkmasına izin verilmiş, hatta kamyon ve otobüslerle tahliyesi gerçekleştirilmişti. Bu tahliyeler sırasında PYD unsurları ise refakatçi olmuştu.

PENTAGON'DAN CEVAP

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) Sözcü Eric Pahon, PYD'nin Rakka'yı terk etmeleri için IŞİD ile gizli anlaşma yapmasını "yerel bir soruna bulunan yerel bir çözüm" olarak tanımladı.

KOALİSYON'DAN ÜST DÜZEY BİR İSİM ANLAŞMAYI GÖZLEMLEDİ

Koalisyondan üst düzey bir yetkilinin anlaşmayı gözlemlediğine de değinen Pahon koalisyonun bu anlaşmanın aktif bir tarafı olmadığını savundu. Sözcü, kentten ayrılan tüm sivillerin taramadan geçirildiğini, aralarında yabancı savaşçıların bulunduğu IŞİD'lilerin tutuklandığını ifade etti.

"TÃœRKÄ°YE'YE KARÅžI PYD'YÄ° SAVUNURUZ

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dillon mesajında, "Bu bir sır değil. Koalisyon 10 ve 14 Ekim'de basın açıklamaları yaptı, BBC Radyo dahil birçok haber kuruluşu ile konuştu. Bu yerel bir soruna yerel bir çözümdü. Koalisyon tamamen katılmasa da ortaklarımızın kararına saygı duyduk" ifadelerini kullandı.

Konferans sırasında basın mensupları Albay Dillon'a, Türk güvenlik güçlerinin Afrin'deki PKK/YPG güçlerini vurduğuna ilişkin iddiaları sordu. Dillon, teorik olarak koalisyonun sahadaki ortaklarını IŞİD dışındaki saldırılara karşı koruma yükümlülüğü olduğunu söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.