Sosyal Medya

Güncel

Erbil ile BaÄŸdat sil baÅŸtan

Irak’ta Erbil ile Bağdat’ı karşı karşıya getiren sorunların kökeni olarak gösterilen bütçe paylaşımı yine kriz meselesi oldu. Merkezi hükümet, 2018 yılı bütçe tasarısında IKBY’ye ayrılan payda yüzde 5 kesinti planlıyor.



Irak ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında savaşın eÅŸiÄŸine gelen merkezi bütçe tartışmasında en baÅŸa dönüldü. IKBY’nin bağımsızlık referandumu için gerekçe gösterdiÄŸi anayasaya göre merkezi bütçeden alması gerektiÄŸi yüzde 17’lik payı alamaması sorunu derinleÅŸiyor. Irak’ta merkezi hükümetin 2018 yılı bütçe tasarısında Erbil’e ayrılan payda yüzde 5’lik kesintiye gitmesi krizin büyümesine neden oluyor. Irak meclisinde hazırlanan 2018 bütçe taslağının basına sızmasıyla IKBY’ye ayrılan payın yüzde 12,67’ye indirilmesinin planlandığı ortaya çıktı. Anayasa göre Irak bütçesinin yüzde 17’lik kısmı Erbil yönetimine tahsis edilmesi gerekiyor. Erbil’in bağımsızlık istemesindeki en büyük gerekçelerden biri de BaÄŸdat’ın bütçeden bu oranı hiçbir zaman vermediÄŸi iddasıydı. 91 milyar dolar olarak planlanan 2018 bütçe tasarısı ülkenin toplam 3,8 milyon varil günlük petrol ihracatına dayanıyor. Bütçe taslağında ülkenin günlük toplam petrol ihracatının  sadece 250 bin varillik kısmının IKBY’ye baÄŸlı bölgelerden çıkarıldığı  belirtilirken, buna karşılık Kerkük’ten günlük çıkan petrol miktarının 300 bin varil olduÄŸu kaydediliyor. 

MESUT BARZANÄ°: BELKÄ° DE RUSLAR AMERÄ°KA’DAN DAHA Ä°YÄ° BÄ°R DOST

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin eski BaÅŸkanı Mesut Barzani, 25 Eylül’de yaptıkları bağımsızlık referandumu kararından piÅŸman olmadıklarını belirtirek, referandum sonrasında ABD ile iliÅŸkileri yeniden deÄŸerlendireceÄŸini söyledi. Barzani, referanduma Rusya’nın pozitif baktığını da ifade ederek, “Belki de Ruslar ABD’den daha iyi bir dost olabilirler” dedi. “Ä°ran destekli paramiliter güçlerle, Irak Ordusu’nun, ABD’nin kendilerine tedarik ettiÄŸi tanklar ile Kerkük’ü almasına ABD’nin ses çıkarmamasına ÅŸok olduk” diyen Barzani şöyle devam etti:  “Amerikan silahları, kullanıyorlardı ve Amerika sessiz kaldı. Tabii ki bu beklenmedik bir durumdu. Yani ABD ile iliÅŸkileri ciddi bir ÅŸekilde revize edeceÄŸimizi söyleyebilirim.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.