Sosyal Medya

Güncel

Husilere yönelik önlemler Yemen'de krize neden oldu

Yemen'de Husilere silah girişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun aldığı sınırları kapatma kararı akaryakıt krizine dönüştüğü bildirildi.



Pazartesi sabahı alınan kararın ardından geçen iki günlük süre içinde ülkenin çeşitli bölgelerinde onlarca akaryakıt istasyonunun kapandığı belirtildi. Sana'da gelişmelere ilişkin AA muhabirine konuşan Başbakanlık çalışanı Ahmed el-Yusufi, Koalisyonun sınırları kapatma kararının ardından insanların endişe içinde benzin istasyonlarına akın ettiğini ve uzunca kuyrukların oluştuğunu söyledi. Yaşadıklarını anlatan Yusufi, "Saatlerce kuyrukta bekledikten sonra arabama yakıt alma imkanını buldum. Ancak fiyatlarda artış oldu. 20 litrelik bir galon benzin 12 dolardan 17,5 dolara çıktı" dedi.

GALON FİYATI 22 DOLARI GEÇTİ

Ülkenin batısındaki Hudeyde vilayetinde benzinin bir galon fiyatının 22 doları geçtiği, birçok benzin istasyonunun kapandığı belirtildi. Ülkenin orta kesimlerdeki İbb vilayetinde de benzeri şekilde benzin istasyonlarının kapalı olduğu ve önlerinde uzun kuyrukların oluştuğu kaydedildi.

Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın kuzeydoğusuna geçen cumartesi akşamı balistik füze saldırısında bulunulmuştu. Olayın ardından yapılan açıklamalarda Suudi Arabistan yönetimi "Koalisyon, İran'ın Husilere bu füzeleri tedarik etmesini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını, özellikle de 2216 sayılı kararının açık bir şekilde ihlal edilmesi olarak görüyor. İran'ın bu işte parmağının olması, komşu ülkelerin, dünya ve bölgenin barış ve güvenliğini hedef alan açık bir saldırıdır." ifadelerine yer verilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Yemen'deki savaşı durdurmak, taraflar arasında barış anlaşması gerçekleştirmek için çaba sarf ediyor. Meşru hükümet ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, İran'ı Husilere silah desteği vermekle suçluyor. İran ise bu iddiaları yalanlıyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler ve onlara destek olan devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.

SANA/AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.