Sosyal Medya

Dünya

İtalya'nın kuzeyindeki özerklik referandumunda 'evet' çıktı

İtalya’nın Lombardiya ve Veneto bölgelerinde düzenlenen özerklik referandumu sona erdi. Merkezki yönetimden daha geniş haklar talep etmek için düzenlenen referandumda, ilk sonuçlara göre "Evet" açık ara kazandı.



Ãœlkede gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 30'unu karşılayan Lombardiya ve Veneto bölgelerinde, vergi yönetimi de baÅŸta olmak üzere öz kaynakların kullanımında etkin söz sahibi olmayı öngören özerkliÄŸin, merkezi hükümetten talep edilip edilmemesine yönelik istiÅŸare referandumuna gidildi. 

Lombardiya bölgesinde 7,9 milyon, Veneto'da ise 4 milyon kişiyi yakından ilgilendiren ve yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) başlayan referandumda, oy verme işlemi 23.00'te (TSİ 00.00) tamamlandı.

Veneto’da katılım yüzde 59,7

Ä°talyan haber ajansı ANSA'nın haberine göre, referandumun geçerli sayılabilmesi için yüzde 50+1'lik katılım oranı ÅŸartı aranan Veneto bölgesinde yüzde 59,7 olduÄŸu belirtildi. 

Oylamada herhangi bir katılım oranı ÅŸartının aranmadığı Lombardiya’'da ise Bölgesel Yönetim BaÅŸkanı Roberto Maroni, katılım oranının yüzde 40'ın üzerinde olduÄŸunu açıkladı. 

GeniÅŸ kapsamlı özerkliÄŸe “evet”

Maroni, referandumun ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, ellerine geçen resmi olmayan ilk sonuçlara göre, geniş kapsamlı özerkliğe "Evet" diyenlerin oranının yüzde 95, "Hayır" diyenlerin oranının yüzde 3 olduğunu bildirdi.

Bu oylamayla Ä°talya'da ilk kez denedikleri elektronik oylama sisteminin de baÅŸarıyla denendiÄŸini aktaran Maroni, "Biz bu sistemin baÅŸarıyla ve güvenle çalıştığını ve bunun Ä°talya'nın geleceÄŸinde olabileceÄŸini deneyimledik." dedi.

Roberto Maroni, elektronik oylama sistemlerine internet korsanlarından herhangi bir saldırı olmadığını da sözlerine ekledi. 

Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 98 “Evet” çıktı

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre oy kullananların yüzde 98'inin "Evet" oyu verdiği Veneto Bölgesi'nin Bölgesel Yönetim Başkanı Luca Zaia da "Bu referandumun, Venetoluların özerklikten yana olduğunu gösterdiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Zaia, merkezi yönetimle müzakere etmek istedikleri 23 konu olduğunu ve vergilerin 10'da 9'unun bölgelerinde kalmasını istediklerini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.