Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Gannuşi: 'İslam, halkları diktatörlerden azad eder'

Yedi Hilal'in organize ettiği Uluslarüstü İstanbul Konuşmalarının ikincisinde Raşid Gannuşi, İstanbullularla buluştu. İşte konuşmayı sizler için takip eden muhabirimiz Mehmet Mazlum Çelik'in derlediği önemli notlar...



M. Mazlum ÇELİK - Düşünce Mektebi

Raşid Gannuşi'nin, 'Müslüman Gençliğin Modern Dünya ile İmtihanı' konuşmasının tam metni:

'Allah’ın öğrettiÄŸinden baÅŸka bir bilgimiz yoktur. Beni Türkiye’nin yeni nesli ile buluÅŸturan Yedi Hilal’e öncelikle teÅŸekkürlerimi arz etmek isterim. Tunus Halkının ve gençlerinin selamlarını getirdim size. Bugünkü konumuz Ä°slam’ın modern dünya ile iliÅŸkisi hakkında olacak.

'İslam ve İslam Ümmeti iç içedir'

İslam Ümmeti iyi haldeyse İslam da iyi haldedir. İslam ümmeti iyi halde değilse İslam da iyi halde değildir. Bundan dolayı bu asrın problemleri, hastalıklarıyla İslam'ın bu asrın hastalıklarına nasıl çareler ürettiği üzerinde duracağız. İslam bütün coğrafyanın kuşattığı gibi insanoğlunu ilgilendiren bütün problemler ve bütün ilişkileri de kuşatmaktadır. Yaşadığımız dünyada birçok çatışma var. Dünyanın her yerinde çatışma var ama en önemli çatışma insan hak ve hürriyetleri üzerinde yapılan çatışmadır. İslam öyle bir dindir ki insan aklını hurafelerden ve vehimlerden, diktatörlerden, insanları malın köleliliğinden azat eder.

'İslam bütün beşeriyete özgürlük getirmek için gelmiştir'

Tüm beÅŸeriyete ÅŸunu demektedir: Sizin adalet ve hakkın dışında üzerinizde emeÄŸi olacak hiçbir güç yoktur. Bugün Ä°slam ve bütün dünyada özellikle hürriyet anlamında ciddi sıkıntılar yaÅŸamaktadır. Ä°slam dini hakim olduÄŸu tüm toplumlarda ister semavi dinler olsun ister diÄŸer dinler olsun tümüne müsahama ile yaklaÅŸmıştır Bugün Ä°slam dünyasında ve bütün dünyada yaÅŸadığımız özellikle insanların hürriyetleri üzerinde kurulan ambargolar Ä°slam dininin, Allah'ın dini ile nasıl problemsiz bir ÅŸekilde idare edileceÄŸini bize öğretecek olan dindir.

Ä°slam Dini bir dinin seçilmesinde bir zorlama olmadığını söylemiÅŸtir. Ä°slam dini şûrâyı merkezine alan bir din olarak ortaya çıkmış. Ä°slam dini Müslüman toplumlara kendi liderlerini iktidara getirme ve onları iktidardan indirme kudretini vermiÅŸtir. Farklı fraksiyonlarla iç içe yaÅŸadığımız sürece onlarla birlikte nasıl yaÅŸayacağımızı veya Garbin ifadesiyle demokrasiyi nasıl tatbik edeceÄŸimizi tartışmak zorundayız. Bazı Müslümanlar demokrasi inancının bir ithal ürün olduÄŸunu, Ä°slam'da yeri olmadığını söylemektedir. Biz isimlere hiç takılmayalım ve bu kelimenin toplumumuzda ifade ettiÄŸi anlama bakalım. Demokrasi dediÄŸimiz ÅŸey, bütün halkların kardeÅŸliÄŸini ve eÅŸitliÄŸini hedefleyen bir sistemdir; çünkü o ülkede yaÅŸayan insanlar bu demokrasiyle kendi iktidarlarını ve liderlerini özgürce seçebilmektedirler. Onların üzerine baskı kurduklarında, onların yanlışlıkları ortaya çıktığında onları seçen halkın da tabii olarak onları eleÅŸtirme hakkı doÄŸacaktır. Bu fraksiyonun içinde bulunan bütün toplumlar kendi parti ve medyalarını kurarak bu yarışın içine dahil olabilirler. Åžimdi Ä°slam dininin bu esaslara aykırı bir görüş olduÄŸunu savunabilir miyiz? Hayır. Demokrasinin kelime anlamı içimizde bulunmasa bile Ä°slam dini bu kavrama sahip çıkan bir dindir. Ä°slam dini adaleti emretmiÅŸtir. Ä°dare ettiÄŸinizde adaletle hükmedin demiÅŸtir. Bir mahkeme sistemine baktığımızda farklı mahkeme sistemleri olduÄŸunu görüyoruz, ÅŸimdi sizi bir hakimin yargılaması mı daha evladır, yoksa birden fazla hakimin, heyetin yargılaması mı? Allah bize Åžurayı emretmiÅŸtir; ama bu ÅŸuranın nasıl tecil edeceÄŸini bize bırakmıştır, hükümde bulunmamıştır. Yani hükmün nasıl çıkaracağını bize, insan aklına bırakmıştır. Bizi adaletle hükmetmeye emreden Allah, bu adaletin nasıl tecelli ettirileceÄŸi, hangi metodun, hangi iradenin kurulacağı hususunda ciddi bir özgürlük bahÅŸetmiÅŸtir. O zaman bugünkü asıl problemimiz ÅŸudur: Biz Müslümanlar olarak Ä°slam'ı nasıl anlıyoruz ve Müslümanların güncel problemlerini çözmek için Ä°slam'ı nasıl yorumluyoruz? Bugün bize demokrasinin haram olduÄŸunu savunanlar, aynı zamanda diktatörlüğün helal olduÄŸunu da savunmakta olduklarının farkındalar mı? Gerçek haram olan, zulüm, istibdat ve diktatörlüktür.  Åžuranı var olduÄŸu, hükmettiÄŸi her ÅŸey Ä°slam dinindendir.

'150’den fazla ayet Kuran’da hürriyetin önemini vurgular.'

Bugün dünyaya özgürlük için gönderilen Ä°slam’ın aksine hürriyetlere istibdat yoluyla yön vermeye kalkarsak bu cihat anlayışımızın aksine bir davranış olur. Biz cihat ayetlerini okurken hürriyet ayeti ve anlayışları ile yorumlamalıyız. 150’den fazla ayet Kuran’da hürriyetin önemini vurgular. Cihat ayetlerinin diktatörlük ile alakası yoktur, onlar hürriyeti vurgular. En büyük cihat insanın kendi nefsi ile olan mücadeledir. Allah’ın Resulü cihadı tanımlarken Allah için kendi nefsiyle mücadele eden bir kuldan bahsetmektedir. Allah insanın hem iradesinin hem kendisinin özgür olmasını istemektedir. Ä°slam dininde yer alan tüm ibadetler insanın özgür olmasına iÅŸaret eder özellikle oruç tuttuÄŸumuzda gecenin bir vaktinde kalkıp güneÅŸin batışına kadar aç kaldığımızda ezana dakikalar kala soÄŸuk sulardan ÅŸerbetlerden kendimizi Allah’ın izni için kendini sakınması insanoÄŸlunun özgürlüğünün terbiye edilmesinin en büyük örneÄŸidir. Hayvanlar yemek için kimseden izin beklemezler.

Günlerin dadasından uykuya daldığımızda sahur için kalktığımızda sahurumuzu yaptığımızda gözlerimiz uykulu derken ilahi bir ezan duyulup gözlerimizi açık bırakan ezan dahi hürriyetimiz terbiye eden bir nişandır.

Zekat ibadetine baktığımızda fakirin ihtiyacı için yapılan bir ibadet deÄŸildir, insanın dünya malının prangalarına dalmasını onu engelleyen bir hürriyet niÅŸanesidir. Elbette kılıçla da cihat vardır. Cihat anlayışımız, bizim baÅŸkalarını zorla Ä°slam'a sokmak anlamında deÄŸil, vatanımıza, ülkemize iÅŸgal için gelen asker postallarını mukaddes topraklarda, Filistin'de, Kudüs'te burunlarımızın dibine kadar sokan insanları def etmek için kullanmalıyız.  Cihadın asıl hedefi bütün dünyada adaleti tesis etmek olmalıdır.

'Cihat bir kimseyi zorla Ä°slam’a sokmak deÄŸildir'

Günümüz dünyasında özellikle uluslararası kanunlar, BirleÅŸmiÅŸ Milletler özellikle Ä°nsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde din ve inanç özgürlüğünü garanti altına almıştır. Ä°slam’da bunu savunmaktadır. Åžu yanlış anlamayı ortadan kaldırmak gerekir; cihat bir kimseyi zorla Ä°slam’a sokmak deÄŸildir, kiÅŸinin dini hürriyetini yaÅŸayabileceÄŸi bir ortam saÄŸlamak gerçek cihattır. Bu maddeden sebeple dün 90'lı yıllarda Bosna'ya müdahale eden BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve NATO'nun bugün aynı inançları yüzünden özgürlükleri kısıtlanan, ibadetlerini yerine getirmeyen Myanmar'daki Rohingyalı kardeÅŸlerimiz için de harekete geçmelidir. Dolayısıyla cihat evet haktır ama cihat özellikle ülkesi iÅŸgal edilen, ibadetleri özgürlükleri ellerinden alınan halkların kurtarılması için ÅŸarttır. Ä°slam çeÅŸitliliÄŸe karşı deÄŸildir. Cihat edilecekse iÅŸgale karşı ve din ve vicdan hürriyetine, ibadet hürriyetine karşı yapılmalıdır. Gerçekten cihat etmek istiyorsanız aklınızı kullanın ve aklınızla dünyada Müslümanlar adına cihat edin. Dünyanın en iyi teknolojilerini kullanarak, en iyi muhabirlerini yetiÅŸtirerek, en iyi medyasını kullanarak, Ä°slam ümmetinin sıkıntılarını, Ä°slam ümmetinin problemlerini çözmeye yönelik iÅŸler yapın. Bu vesileyle özellikle El Cezire ve TRT, Müslümanların seslerini dünyaya duyurduÄŸu için teÅŸekkürü hak ediyor. Ä°slam ümmetinin tarihini, ÅŸerefini, izzetini ortaya koyacak yönetmenler, oyuncular yetiÅŸtirmemiz gerekiyor ki Ä°slam ümmetinin ÅŸerefini, ÅŸanını bütün dünyaya ulaÅŸtırabilsin. Bugün bizim ülkemizde en büyük problemimiz, gençlikteki problemimiz tembellik problemidir. Bugün Türk üniversitelerinin bazılarının ilk 100 üniversiteler içerisinde olduÄŸunu gördüğümüzde bizim ilim anlamında doÄŸru yolda ilerlediÄŸimizi görmüş oluyoruz.

'Bizim yine cahiliye ile savaşıp ilmi yükseltmemiz gerekiyor'

Bugün Ä°slam dünyasının öncü isimlerine baktığımızda Hasan el Bennah, Mevdudi, Seyid Kutup, Necmettin Erbakan gibi liderlerin önümüzde ciddi ufuklar açtığını cihadın sadece kılıçla olmayacağını göstermiÅŸlerdir. Bize ilim cihadını öğrettiler. Bugün en önemlli 8 Ä°slam devletini bir araya toplayan D-8 projesinin Mimarı Necmettin Erbakan’dır. Sayın ErdoÄŸan’a da bu projeye sahip çıktığı için de özellikle teÅŸekkür ettim. Bugün birbiriyle savaÅŸan Ä°slam devletlerini göz önüne alınınca bu ve benzeri projeler en büyük cihattır.

Ä°slam dini Arabistan çöllerine geldiÄŸinde o zamanları cahiliye olarak adlandırıyordu, bizim yine cahiliye ile savaşıp ilmi yükseltmemiz gerekiyor. Maalesef Ä°slam dünyasında ilim geleneÄŸi unutulmuÅŸ oysa baÅŸka ülkelerde ilim geleneÄŸi zirveye çıkmış durumda.  

Bugün benim özellikle gençlere tavsiyem özellikle şu olacak: sizler malumatfuruşlukla sosyal medya üzerinden bilgilenmek ile yetinmeyin. Bu İslam dini öğrenmek ve öğretmek için gönderilmiştir. Dolayısıyla her evin bir kütüphanesi olsun, dininizi hadis, tefsir ve geçmişin tarih kitaplarından öğrenin ki kendi tarihini, ilmini öğrenen bunu başkalarına da öğretebilsin.

Ä°slam dini fakirlikle de mücadele etmek için gelmiÅŸtir. Bu fakirliÄŸi Ä°slam ülkelerinden kaldırmak ciddi bir cihat olacaktır. Burada Tunus’ta Arap Baharını ateÅŸleye Buazzizi kardeÅŸimizi özellikle zikretmek istiyorum. Devrimin üzerinden 7 yıl geçti. BaÅŸta anayasa olmak üzere basın ve fikir özgürlüğü alanında ciddi adımlar atıldı; ama devraldığımız geçmiÅŸ hükümetlerin iktisadi problemlerini çözmek mümkün olmadı. Bu sebeple gençlerimiz ümitsizlik içinde ya gözünü Akdeniz sahillerinde açıp orda hayatlarını kaybediyor ya da uyuÅŸturucu batağına saplanıp kalıyor. Bu gençlerin tek kurtuluÅŸu ilme sarılıp amelle ekmeÄŸini taÅŸtan çıkarmaktan geçmektedir.'

Kaynak: dusuncemektebi.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.