Sosyal Medya

Güncel

Kerkük ve Tuzhurmatu'dan 120 bin kişi göç etti

Irak'ın Kerkük kenti ile Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinden yaklaşık 120 bin kişinin Erbil ve Süleymaniye illerine göç ettiği açıklandı.



Irak güvenlik güçlerinin 16 Ekim'de başlattığı operasyondan bu yana Kerkük kenti ile Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinden yaklaşık 120 bin kişinin göç ettiği bildirildi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Kerkük kenti ile Salahaddin vilayetine baÄŸlı Tuzhurmatu ilçesinden yaklaşık 120 bin kiÅŸinin PeÅŸmerge ve Irak güçleri arasında çıkabilecek çatışmaları öngörerek Erbil ve Süleymaniye illerine göç etti." denildi.

Açıklamada, bakanlığın, söz konusu Kürt göçmenlere acilen insani yardım sunduğu ifade edildi.

''169 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) de askeri operasyon sonucunda evlerini terk eden sivillerin sayısının 169 bine ulaştığını aktardı.

IKBY İçiÅŸleri Bakanlığı Ortak Kriz Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Irak ordusu ve HaÅŸdi Åžabi tarafından Kerkük baÅŸta olmak üzere Hanekin (Diaya vilayetinde), Tuzhurmatu (Salahaddin) ilçeleriyle Pirde (Altunköprü) kasabasına çok yönlü saldırı baÅŸlatılması sonucu son 4 gün içerisinde birçok sivil evlerini terk edip, Erbil, Süleymaniye ve Duhok kentlerine sığınmak zorunda kaldı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Irak güvenlik güçlerinin 16 Ekim tarihinde başlattığı askeri operasyonlar sonucu Kerkük vilayeti, Hanekin, Tuzhurmatu ilçeleriyle Musul'un Zummar ve Rabia kasabalarından Erbil'e 84 bin, Süleymaniye'ye 79 bin, Duhok'a ise 6 bin sivil sığındı." denildi.

Evlerini terk eden sivillerin IKBY'deki yakınlarının yanına veya henüz tamamlanmamış inşat halindeki binalarda barındıkları belirtildi.

Irak ordusu, federal polis güçleri ve HaÅŸdi Åžabi,16 Ekim'de Kerkük ve diÄŸer tartışmalı bölgelerin denetimini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne baÄŸlı PeÅŸmerge'den geri almak için operasyon baÅŸlatmış ve söz konusu bölgelerin büyük bir çoÄŸunluÄŸunda kontrolü saÄŸlamıştı.

Kerkük vilayetinin tamamı, Musul, Salahaddin ve Diyala vilayetlerinin bazı bölgeleri "tartışmalı bölgeler" arasında sayılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.