Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sınırlar esnek, hava gergin

Irak’ta bağımsızlık referandumunun yol açtığı gerilim had safhaya ulaştı. Peşmerge’nin çekildiği bölgelere yerleşen Şii milis gücü Haşbi Şabi’nin de bu noktalardan ayrıldığı iddia edildi ancak Bağdat’tan yalanlama geldi. IKBY güçleri kritik yollarda mevzi kazmaya başlarken Kerkük’te çatışmaların yaşandığı belirtildi, ITC binası ateşe verildi.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin dünya ve bölge baÅŸkentlerinin uyarılarına karşın 25 Eylül’de düzenlediÄŸi bağımsızlık referandumunun ardından ülkede yaÅŸanan gerilim devam ediyor. Kürt güçlerin Kerkük’ten çatışmadan ayrılıp, Erbil’in 2014 sınırlarına dönmesinin ardından bu bölgelere yerleÅŸen Åžii milis gücü HaÅŸdi Åžabi’nin de önceki gün ele geçirdiÄŸi Åžengal, Sinüne, Rabia, Zummar, Hanekin ve Kerkük’ten çekildiÄŸi iddia edildi. Bu geliÅŸmenin ardından Erbil’de halk kutlama yapmak için sokaklara döküldü. Kutlamalar sırasında sık sık ağır makinalı silahlarla havaya ateÅŸ açıldı. Duhok ve Zaho’da da sevinç gösterilerinin yapıldığı öğrenildi. Erbil’deki toplanmanın BaÄŸdat yönetiminin IKBY’nin baÅŸkentine saldıracağı yönündeki iddialar üzerine gerçekleÅŸtiÄŸi öne sürülse de bu bilginin yanlış olduÄŸu kaydedildi. IKBY DışiÅŸleri Bakanı Falah Mustafa Bakır “Hiçbir zaman Irak ordusu ile savaÅŸma niyetinde olmadıklarını” söyledi. IKBY Güvenlik Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada “Erbil kenti üzerinde herhangi bir tehlike olmadığı gibi hiçbir askeri hareketlilik de söz konusu deÄŸildir. PeÅŸmerge tam bir hazırlık içerisinde” ifadelerine yer verildi. Irak İçiÅŸleri Bakanlığı ise merkezi yönetime baÄŸlı güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeyindeki bazı tartışmalı bölgelerden çekildiÄŸi iddialarını yalanladı. Bakanlık MüsteÅŸarı Vehab et-Tai “Emniyet güçlerimiz, görev yerlerinde konuÅŸlanmış durumda, federal polis, çevik kuvvet, terörle mücadele ya da ordu birliklerinden bir tabur dahi geri çekilmedi” dedi. Diyala Ä°li Polis TeÅŸkilatı Sözcüsü Galib Atiyye de “Emniyet güçlerimizden hiçbiri bölgeden çekilmedi” ifadelerini kullandı. Gerilimin had safhada olduÄŸu Kerkük’te ise Altunköprü kasabasındaki Irak Türkmen Cephesi temsilciliÄŸine silahlı saldırı düzenlendi ve bina ateÅŸe verildi. Kentte önceki gece çatışmaların yaÅŸandığı ve 10 peÅŸmergenin hayatını kaybettiÄŸi de iddialar arasında. PeÅŸmerge güçleri de Altınköprü yakınındaki Erbil-Kerkük karayoluna askeri yığınak yaptı. Yol üzerinde toprak yığınları ile mevziler oluÅŸturulurken, ulaşım tek ÅŸerit olarak verilmeye baÅŸlandı. IKBY’ye ait çok sayıda zırhlı araç da bölgede konuÅŸlandı. Temas hattı olarak görülen bölgede Ä°ran’dan gelen 100 Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) peÅŸmergesinin de bulunduÄŸu ifade edildi.

ERBÄ°L'DEN BAÄžDAT'IN DÄ°YALOG ÇAÄžRISINA OLUMLU YANIT

IKBY Bakanlar Kurulu, Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi’nin sorunların çözümü için yaptığı diyalog çaÄŸrısını kabul ettiklerini duyurdu. Diyalog çaÄŸrısının ortaklık çerçevesinde ele almaya ve müzakere yapmaya hazır olduÄŸunu belirten IKBY, Irak’taki sorunların çözümünün askeri müdahale olmadığını kaydetti.

MESUT BARZANÄ°'NÄ°N YARDIMCISI HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI

Irak yargısı, IKBY BaÅŸkan Yardımcısı Kosret Resul hakkında tutuklama kararı çıkardı. Resul hakkındaki tutuklama kararının Kerkük’te görev yapan polis ve ordu birliklerine “iÅŸgal güçleri” ifadesini kullanmasından dolayı verildiÄŸi belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.