Sosyal Medya

Coğrafyamız

'İdlip Armageddonu başlatabilir!' - Özel Haber

İdlib, 4 Nisan’da kimyasal saldırı sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin ölümüyle dünya gündemine oturdu. ABD’de bu saldırıyı gerekçe göstererek Suriye’deki Şayrat Hava Üssü’ne 7 Nisan 2017 füze saldırısı düzenledi. Bu tarihten sonra burada acı gelişmeler yaşandı. Ancak Fırat Kalkanı Operasyonu, Halep ve Rakka derken bir süredir unutulmuştu.



Suriye’nin kuzeybatısında Akdeniz’e açılan kapı olarak tarif edilen Lazkiye’ye en yakın ÅŸehir olan Ä°dlib, stratejik bölgelerin kesiÅŸme noktasında yer almaktadır. Çatışma bölgelerine yakınlığı nedeniyle savaÅŸ öncesi 1,2 milyon olan nüfusu, bugün BM Ä°nsani Ä°ÅŸler Ofisi'ne göre, nüfus iki milyon, buraya yapılan göçleri takip eden kurumlara göre ise 3 milyon olarak belirtiyorlar. 

Bu savaşın Aktörleri ve piyonları için her bir yer ayrı stratejiyi ifade etse de Ä°dlib ve Afrin savaşın sonlandırılmasıyla ilgili her ÅŸeyin düğümlendiÄŸi ÅŸehirlerdir. 

An itibarıyla Suriye siyasi haritasına bakıldığında savaşın da sonuna yaklaşıldığını görebiliriz. Var olan mücadele, savaÅŸ sonrasının sonuçlarına dair yürümektedir. 

Görülen siyasi harita, Emperyalistler için öngörülen bir harita olmasa da, planlanana yakın haldedir. Ãœlke ‘’ Mikro Devletlere’’ bölünmüş durumda; Ãœlkenin batısı ve güneyi Esed Rejimine bırakılmış, Kuzey Kürtlere, DoÄŸuda Ä°ÅŸid’in elindeki bölgeye ise Avrupa’nın konsensüs oluÅŸturacağı Sünni bir devlet, en çetrefilli yer olan kuzey ise, çatışmanın sebebini oluÅŸturmaktadır. 

 

 

 

ABD bu parçalanmışlıktan Akdeniz koridorunu elinde tutacağı bir yönetim oluÅŸturmak istiyor. Bu koridor hem enerji hem de terör geçiÅŸlerinin yapıldığı yol olacak. 

Rusya bu koridora razı ama büyük bir askeri üssünün olduÄŸu Lazkiye’yi baskılayan hiçbir oluÅŸuma Rusya izin vermeyecektir. 

Bu yüzden Rusya, DoÄŸuda oluÅŸturulacak devletin iki baÅŸlıklı devlet olmasını istiyor; Åžii ittifakı yoluyla Kerkük Rusların da plan yaptığı yer olarak sinsi akıllarda dolaşıyor. Esed, kendine belirlenen sınırlara çekildiÄŸi için kendi iç dinamikleriyle uÄŸraşıyor. TelaÅŸlı ülkelerden birisi olan Ä°ran, Kendi stratejisini, en telaÅŸlı ülke olan Türkiye üzerinden uygulamak istiyor.  YakınlaÅŸma ya da ittifak pamuk ipliÄŸine baÄŸlı ve bu ip Ä°ki büyük ÅŸeytan Rusya ve ABD’nin ellerinde. 

Türkiye bunu fark ettiÄŸi için sahaya inmiÅŸ durumda ama neyi ne kadar göze alabileceÄŸini kendisi de, diÄŸerleri de bilmiyor.  

ABD ile Rusya arasında hassas bir denge var.ABD ile Rusya arasında hassas bir denge var. Bu dengenin bozulmasına ihtimal vermiyorum ama bu denge bozulur bozulmaz, işte o zaman Armageddon savaşı çıkar. Herkes yeniden saldırıya geçer. Dediğim gibi bu denge bozulmaz ama Afrin dâhil İdlib süreci tüm tarafları tedirgin eden bir sorun.

Bu arada Avrupa nerede diye sorulacak olursa, ABD’nin yedeÄŸinde Türkiye’nin psikolojisini bozma görevi yapmaktadır. ABD sahada operasyonel unsurları yönetirken, siyasal alandaki krizleri ise Avrupa birliÄŸi üzerinden psikolojik-taktik savaÅŸ verilmekte.

Türkiye, herkesin yabancı olduğu ve çadırlarıyla geldikleri bölgeye ordusu ile girerse tüm dengeleri değiştirebilir, ama nereye kadar olduğunu kendisi hesaplayabilirse.

VEYSEL OCAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.