Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Baba ne yerse çocuk da odur

Kişinin sağlığını doğmadan önce babasının ne yediğinin de etkilediği ortaya çıktı. Cincinnati Üniversitesi’nden araştırmacılar, proteini az tüketip karbonhidrata yüklenenlerin çocuklarının sağlıklı olmadığını tespit etti. Baba adaylarına balık, et, sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme tercih etmesi önerildi.



Doktorlar hamile anneler için iyi beslenmenin önemini uzun zamandır vurguladı ancak en son bulgular babanın diyetinin bebeğin sağlığında benzer bir rol oynadığını gösteriyor. Araştırmacılar, baba adayının düşük karbonhidrat ve yüksek proteinli beslenmesinin sağlıklı bir çocuk sahibi olmasına yardım edeceğini keşfetti.

Cincinnati Ãœniversitesi’nden araÅŸtırmacılar tarafından yapılan çalışmada insan DNA’sına çok benzeyen meyve sinekleri kullanıldı. Deney sırasında diÅŸi meyve sinekleri aynı diyetle beslenirken, erkek sineklere maya ve ÅŸekerlerden oluÅŸan farklı bir beslenme uygulandı. Sinekler bu ÅŸekilde beslendikten 17 gün sonra çiftleÅŸtirildi. Sonuçlar babalarının yüksek karbonhidrat ve düşük proteinli bir beslenme alışkanlığına sahip olmasının yavruların hayatta kalma ihtimalini düşürdüğünü gösterdi. Zira yüksek karbonhidrat, düşük proteinli diyet verilen erkeklerin yavruları için ölüm oranı daha yüksekti. Çalışma, baba olmak isteyen erkeklerin makarna, pirinç ve beyaz ekmeÄŸi yemeyi bırakmasını; balık, et, sebze ve meyvelerden oluÅŸan bir beslenme tercih etmesi gerektiÄŸini gösterdi. Ayrıca tatlı, kek, bisküvi gibi ÅŸekerli gıdalardan kaçınılması da tavsiye edildi.

Cincinnati Ãœniversitesi’nden biyolog Prof. Dr. Michal Polak “Anne adaylarının beslenmesinin yavruları üzerinde bir etki yarattığını biliyorduk ancak babalık diyetiyle yavru arasında bir baÄŸlantı bulmak gerçekten sürpriz oldu” diyor. Sonuçları Proceedings of the Royal Society B’de yayımlanan araÅŸtırmayla bebeklerin saÄŸlıklarını babasının etkilediÄŸi, bunların babasından meni yoluyla yavrularına geçebilecek toksinlere maruz kalma gibi doÄŸrudan çevresel etkiler olduÄŸu kaydedildi. Cincinnati Ãœniversitesi’nden Doç. Dr. Joshua Benoit “Erkeklerin beslenmesinin üreme kapasitesini etkilediÄŸini gösteren çok sayıda çalışma var. Bu çalışmadaki bulgular ise bir erkeÄŸin saÄŸlığının da yavruları üzerindeki önemini ortaya koyuyor” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.