Sosyal Medya

Güncel

Suudi Arabistan'dan ABD'nin İran yaptırımlarına destek

Suudi Arabistan, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni İran stratejisini memnuniyetle karşıladıklarını ve desteklediklerini açıkladı.



Suudi Arabistan Krallığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran ile nükleer anlaşmayı bozmaması fakat yeni yaptırım kararları açıklamasına ilişkin açıklama yaptı. Krallıktan yapılan açıklamada "Suudi Arabistan Krallığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran ve düşmanca tutumuna karşı açıklamış olduğu kararlı stratejiyi memnuniyetle karşılamakta ve desteklemektedir" denildi.

İşte Krallık'tan yapılan açıklama:

"NÃœKLEER ANLAÅžMAYI DESTEKLEMÄ°ÅžTÄ°K"

Suudi Arabistan Krallığı, daha öncesinde bölgede ve dünyada kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesinin önemine inanarak, İran'nın herhangi bir şekilde nükleer silah elde etmesinin önüne geçilmesi, barış ve güvenliğin korunması amacıyla İran ile 5+1 grubu ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmayı desteklemiştir.

"İRAN PARAYI KÖTÜYE KULLANDI"

Ancak İran, ambargonun kaldırılmasından sağlanan ekonomik geliri, balistik füze programları geliştirerek, Hizbullah ve Husi milisleri gibi terör örgütlerini destekliyerek bölge istikrarını bozma amaçlı kullanmıştır.

İran bununla yetinmeyerek, uluslararası kuralları açık bir şekilde ihlal etmiş, bu konudaki deneyimlerini Suudi Arabistan'ı aynı füzelerle hedef alan Husi milisleri gibi kendisine bağlı olan milislere aktarmıştır. Aynı zamanda bu durum İran'nın bu programları geliştirmedeki amacının savunma amaçlı olduğu iddialarını yalanlamaktadır.

SİBER SUÇLAMA

Bununla birlikte, düşmanca politikalar izlemekte ısrarlı olan İran, Devrim Muhafızları ile ona bağlı olan Husi milisleri aracılığıyla Kızıl Deniz ve Arap Körfezi'ndeki uluslararası deniz taşımacılığı koridorlarını defalarca ihlal ederek Suudi Arabistan ve bölge ülkelerine karşı siber saldırılar yapmaya devam etmiştir.

Bu bağlamda, Suudi Arabistan Krallığı, sayın ABD Başkanı'nın dile getirdiği arzu edilen hedeflerin gerçekleşmesi amacıyla, ABD ve uluslararası toplumdaki ortakları ile işbirliğini sürdürmekteki kararlılığını vurgulamakta, İran politikalarının yarattığı tehlikelerin sadece nükleer programı çerçevesinde değil tüm düşmanca faaliyetlerini içeren daha kapsamlı bir perspektifle ele alınarak ortadan kaldırılması ve İran'nın kitle imha silahı elde etmesine izin veren tüm yolların engellenmesinin önemini yinelemektedir.

RÄ°YAD ve TAHRAN ARASINA SIKIÅžMIÅž ÃœLKE: YEMEN

'Arap baharı' ayaklanmaları sırasında 2011 yılında Ali Abdullah Salih'in 33 yıllık iktidarının devrildiği Yemen, o tarihten itibaren Suudi Arabistan ve İran'ın güç savaşı içerisinde olduğu bir bölge. Tahran'ın desteklediği milis gücü Husiler'in eylül 2014'te büyük bir ayaklanma başlattı ve başkent Sana dahil bir çok bölgeyi ele geçirdi. Bir süre geçici başkent ilan edilen Aden'de kalan Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi mart 2015'te Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a sığındı. Hadi'ye destek veren Riyad yönetimi ise oluşturduğu uluslararası koalisyon ile aynı tarihte Yemen'de hava operasyonlarına başladı.

SON KATLÄ°AMLAR

Her iki tarafında sivillerin yaşamını güçleştiren ve ölümlere sebep olan saldırılarında son olarak Suudi Arabistan koalisyonu yaptığı hava saldırısında bir oteli vurdu. Bu saldırıda 60'dan fazla sivilin öldüğü bilinirken, İran destekli Husiler ise Husiler ve sahada ittifak kurduğu devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçler Hudeyde kentindeki bir hapishanede alıkoydukları kişilerin üzerine ateş açmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.