Sosyal Medya

Güncel

Arakanlı Müslümanlara yerleşim yeri kurulacak

Başbakan Yardımcısı Işık, Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar için yerleşim merkezi kurulmasının planlandığını söyledi.



Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Myanmar'daki zulümden kaçan Rohingyalı Müslümanlar için yerleşim birimi kurulmasının planlandığını söyledi. Işık, Endonezya temasları çerçevesinde Açe eyaletinin başkenti Banda Açe kentinde eyalet valisi Irwandi Yusuf ile bir araya geldi.

Görüşmede Türkiye ile Açe arasındaki ticari ve kültürel iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi ele alındı.Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan Işık, “Myanmar'daki zulümden kaçan Rohingyalı Müslümanlara, en başından itibaren Türkiye yardımda bulunmuÅŸtur. Bu yardımlar devam edecektir. Myanmar'dan kaçan Rohingyalı Müslümanlar için bir yerleÅŸim birimi kurulması planlanıyor. Bu konu hakkında BangladeÅŸ ile görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her vesileyle Arakan'da yaşanan zulmü dünyanın gündemine taşıdığını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"En son Türkiye'nin çağrısıyla düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında Arakanlı Müslümanlar için bir zirve düzenlendi. Bu zirveye cumhurbaşkanımız bizzat kendisi katıldı. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Sayan ve Bilal Erdoğan zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanları ziyaret etti. Türkiye bu krizin sona ermesi için gereken her türlü çalışmayı yapıyor ve bundan sonra da yapmaya devam edecek."

TÜRKİYE-AÇE EKONOMİK İLİŞKİLERİ

Türkiye'nin Açe'ye daha çok yatırım yapacağını belirten Işık, “Açe ile baÄŸlarımız çok eskiye dayanıyor. Türkiye'nin Açe'deki yatırımları enerji sektöründe devam etmektedir. Bu yatırımların daha da artması için çalışacağız.” diye konuÅŸtu.

Işık, “Türkiye'nin bölgeye yapacağı yatırımları Açe'nin ihtiyaçları ve bölgenin altyapısı belirleyecek. Bu konuyu Açe Valisi Yusuf ile görüştük. Türkiye'ye dönünce bu konu ile ilgili çalışmalarımızı hızlandıracağız. BaÅŸkent Cakarta'daki temaslarımızda da bu konuları uzun uzun görüştük. Özellikle Endonezya ile bir serbest ticaret anlaÅŸması imzalamak istiyoruz ki palmiye yağının ve diÄŸer ürünlerin Türkiye'ye ihracatında herhangi bir sıkıntı oluÅŸmasın.” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, AÇE İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZEİYOR"

Açe Valisi Irwandi Yusuf ise Bakan Işık'ın ziyaretinden çok mutlu olduklarını belirterek, “Türkiye ile ikili iliÅŸkilerimiz tarihe dayanmaktadır. Bu nedenle bölgede yapılacak yatırımlar konusunda Türkiye'yi en öne koyuyoruz. Türkiye'nin yapacağı yatırımlar, Açe için büyük önem arzediyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AÇE HALKINDA IŞIK'A YOĞUN İLGİ

Öte yandan Bakan Işık, Açe'deki temasları çerçevesinde Cuma namazını eda ettiği Beytürrahman Camisi'nde, Tsunami Müzesi, tsunami sonrası Türk Kızılayının inşa ettiği Türk Köyü ve Osmanı mezarlığı ziyaretinde, bölge tarafından yoğun ilgi gördü.Işık, ayrıca İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanı Yardım Vakfı'nın Açe'de faaliyet gösteren yetimhanede kalan yetimlerle biraraya gelerek sohbet etti.Endonezya temaslarını tamamlayan Işık, Türkiye'ye hareket etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.