Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Aileyi korumak için ‘filtre’ şart

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, anne-babalar ve çocukları arasında en sık yaşanan sorunlardan biri olan internet kullanımı ve bilgisayar oyunları konusu bir kez daha gündeme geldi.



18 Eylül'de başlayan yeni eğitim-öğretim döneminde bir hafta geride kalırken, anne-babalar ve çocukları arasında en sık yaşanan sorunlardan biri olan internet kullanımı ve bilgisayar oyunları konusu bir kez daha gündeme geldi.

Başarılı bir eğitim dönemi geçirmek için, bilgisayarda çok fazla vakit geçirilmemesi konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, çocukların kullandığı bilgisayarlara aile filtresi konulmasının gerektiğini belirttiler.

Uzmanlar; çocukların internet kullanımında aileleri uyardı: “Çocukların kullandığı bilgisayarlara aile filtresinin konulması ÅŸart"

ÇOCUKLAR İNTERNET KULLANIMINDA KONTROL EDİLMELİ

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, velilerce ders planlamalarının yapılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

“Artık yeni iletiÅŸim teknolojileri, sosyal medya, yeni medyanın ortaya çıkması artık gençleri derin bir ÅŸekilde etkilemeye baÅŸladı. Sosyal medya, sanal ortam, sanal oyunlar bunlar çoÄŸu zaman vakit geçirme alanları olarak deÄŸerlendiriliyor. Bu da gençlerin, çocukların derslerine konsantre olamayarak, baÅŸarısız olmalarına da neden olabiliyor. Bu durumda çocuklar eÄŸitimlerini ikinci plana atmış oluyor.” dedi. Sosyal paylaşım aÄŸlarında kullanım yaşının 8-9 yaÅŸlarına kadar indiÄŸine dikkat çeken Ali Murat Kırık, “Bu noktada velilerin, kullanım noktasında çocuklarını uyarmaları ve sürekli onlarla birlikte hareket etmeleri ve kontrol altında tutmaya çalışmaları gerekiyor. Çünkü çocuk kontrolsüz olduÄŸunu bildiÄŸinde, kendisini gerçek anlamda dersine, çalışmalarına veremiyor. Bununla birlikte, yine yapılan araÅŸtırmaların çoÄŸunda, internetin, sosyal medyanın çok fazla kullanılması durumunda sosyalliÄŸin etkilendiÄŸini görüyoruz. Sosyal medyada çok fazla vakit geçiren çocuk bu sefer, içinde yaÅŸadığı topluma adapte olamıyor, okula gitmek istemiyor, arkadaÅŸlarıyla saÄŸlıklı iletiÅŸimler kuramıyor.” 

SOSYAL MEDYA SOSYALLÄ°KTEN UZAKLAÅžTIRIYOR

Velilerin, çocuklarının girdikleri siteleri ve oynadıkları oyunları takip etmesi gerektiÄŸini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Sosyal medyada çok fazla vakit geçiren çocuk giderek yalnızlaşıyor ve gerçek sosyallikten de uzaklaşıyor. Öncelikle velilerin rehber öğretmenler aracılığıyla bir ders programı, planlaması hazırlamaları lazım. Ayrıca kesinlikle aile filtresi uygulanması gerekiyor. Aile filtresi neye yarıyor? Aile filtresi, çocuÄŸun zararlı sitelere girmesini önlüyor. Bunlar bilgisayarlara da akıllı telefonlara da yüklenebiliyor. Bu filtrelerin uygulanması önemli.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

OYUN BAĞIMLISI ÇOCUKLAR DEPRESYONA DAHA YATKIN

Uzman Psikolog ve Yazar Esan Gül ise, yapılan araştırmalarda çok sık bilgisayar oyunları oynayan çocukların depresyona daha yatkın olduklarının gözlendiğini belirtirken şu noktalara değindi:

“Bilgisayar oyunlarının birçoÄŸu ÅŸiddet içeriklidir. Oyunlarda çocuk pasif bir seyirci deÄŸil, aktif bir “katildir”. Ä°yi ya da kötü role sahip olması bir ÅŸey deÄŸiÅŸtirmez. Önemli olan çocuÄŸun insan öldürüyor olması ve her öldürdüğü kiÅŸi için kendisiyle gurur duyması ve ödüllendirilmesidir. Bu tür oyunlar zamanla çocuÄŸun içindeki ÅŸiddet duygusunu besleyerek saldırgan bir kiÅŸilik kazanmasına yol açıyor.” ifadelerini kullandı. Aynı pozisyonda saatlerce oyun oynamanın kasları ve kemik yapılarını da etkilediÄŸine dikkat çeken Gül, “Uzun süre oyun oynayan ve oyunlara bağımlı olan çocuk, hem ders çalışmaya karşı ilgisini yitirebilir hem de ders çalışacak zaman bulamayabilir. Dolayısıyla okul baÅŸarısı düşeceÄŸi için okula olan ilgisi azalabilir. Nitekim internet cafeleri genellikle okuldan kaçan çocuklar doldurmaktadır.” 

FARKLI AKTİVİLERE YÖNLENDİRİN

Çocukların kullandığı bilgisayarlara aile filtresinin konulması gerektiÄŸini belirten Gül, bilgisayar ve internet bağımlılığı noktasında ailelere tavsiyelerde bulunarak,  ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.