Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'de kitapsız ve öğretmensiz ders yılı

Yıllardır siyasi istikrarsızlık ve çatışmalardan kurtulamayan Yemen'de öğrenciler yeni eğitim yılını 'kitapsız' ve 'öğretmensiz' karşılıyor.



Uzun süredir siyasi istikrara kavuşamayan, çatışmaların dinmediği Yemen'de öğrenciler yeni eğitim yılını "kitapsız" ve "öğretmensiz" karşılıyor.

Yemen'de meşru hükümetin kontrolündeki bölgelerde okullar 17 Eylül'de açılırken, Husilerin elinde bulunan illerde öğrenciler 30 Eylül'de ders başı yapacak. Ancak yeni eğitim-öğretim yılı büyük sorunların gölgesinde başlıyor. Ülkede milyonlarca çocuk en alt düzeyde dahi eğitim alamama tehlikesiyle karşı karşıya.

ÖĞRETMENLERİN MAAŞ SORUNU

Eğitim yılının başında ülkedeki birçok ilde yaşanan en ciddi sıkıntı öğretmen eksikliği. Yaklaşık bir yıldır maaş alamayan öğretmenlerin büyük bölümü okula gitmiyor.

Taiz'deki EÄŸitim Medyası ve AraÅŸtırmalar Merkezi BaÅŸkanı Ahmed el-Buhayri, "Günümüzde eÄŸitimin karşılaÅŸtığı çok sayıda sıkıntı bulunuyor. Bunların başında öğretmenlerin maaÅŸlarının ödenmesinin durdurulması geliyor." dedi.

Buhayri, sorunun boyutunu şöyle anlattı:

"Bir yıldır öğretmenlerin yüzde 70'inin maaşlarının ödenmemesi, 13 ilde eğitim sürecini tehdit ediyor. Maaşların ödenmemesi 4,5 milyon öğrenciyi eğitimden yoksun kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Çatışma taraflarının öğretmenlerin maaşlarını ödememekte diretmesi, Yemen ve bölge başta olmak üzere dünyayı tehdit eden bir eğitim felaketine yol açabilir."

OKULLAR AÇILDI AMA KİTAP YOK

Hükümetin kontrolünde bulunan ve maaşların kısmen ödenmeye devam ettiği illerdeki okullarda ise kitap temininde büyük sorun yaşıyor. Zira, tüm illerin ihtiyacı olan ders kitaplarının basıldığı başkent Sana'yı Eylül 2014'ten bu yana Husiler kontrol altında tutuyor. Özellikle 6'ncı sınıfa kadar okullarda kullanılan kitaplar Sana dışında hiçbir yerde basılmıyor. Aden ve El-Mukella kentlerinde bulunan matbalarda ise lise kitaplarının basımı yapılıyor. Ancak Husilerin geçen yıllarda okul kitaplarının müfredatını değiştirmesi nedeniyle hükümetin kontrolündeki illerde okullar bu kitapları kabul etmiyor.

Marib'deki EÄŸitim ve Öğretim Ofisi Genel Müdürü Ali Abbab, "Bu eÄŸitim yılında birçok engelle karşı karşıyayız. En önemlilerinden biri de ders kitaplarının temininde büyük eksiklik yaÅŸanması." dedi. Marib kentindeki okulların Mukella'da basılan sınırlı sayıda kitaba ulaÅŸabildiÄŸini aktaran Abbab, "Sığınmacı öğrencilerin sayısı geçen yıllara oranla yüzde 117 arttı. Bu da kentteki okullar üzerinde baskıya neden oluyor. EÄŸitim kadrolarında, bina kapasitelerinde ve okul araç gereçlerinde açık yaratıyor." diye konuÅŸtu.

EĞİTİM SENDİKASINDAN GREV UYARISI

Eğitim ve Öğretim Meslekleri Sendikası bu ay yaptığı açıklamada, eğitimcilerin maaşlarının kesintisiz şekilde ödenmemesi halinde yeni öğretim yılı boyunca greve gideceklerini duyurdu.

Açıklamada, sendikanın Yemen'de eğitim-öğretim alanında çalışan 250 bin üyesinin bulunduğu belirtildi.

Sendika üyelerinin borçlarını ödeyemez hale geldiği, bazılarının evlerindeki eşyaları sattığı, bazılarının ise kirayı ödeyemediği için evsiz kaldığı ifade edilen açıklamada, maaşların ödenmemeye devam etmesinin sendikayı zora soktuğu ve bu şartlar altında işe devam edilmesinin imkansız olduğu kaydedildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.