Sosyal Medya

Alim

Muhammed Mehdi Akif (1928-2017)-1

Dünyada Müslümanların üzerinde emeği olan ender şahsiyetlerden biriydi. İslam âlemin birliğine çok önem verirdi. Mezhep ve ırk taassubuna kapılmadan Müslümanların birliğinin tesisi için bütün gücüyle çalışan ve mezhep ayrılıklarına girilmemesi için çaba sarf eden biriydi.



Dr. Necmettin Çalışkan - Milli Gazete
 
Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) Teşkilatı Eski Genel Başkanı/Rehberlik Konseyi Muhammed Mehdi Akif (1928-2017) tutuklu bulunduğu cezaevinde vefatı başta ülkemiz olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde büyük yankı uyandırdı.
 
1928’de dünyaya gelen Muhammed Mehdi Akif, 1987-2009 yıllarında Ä°hvan Rehberlik Bürosu üyeliÄŸi yapmış, 1987’de milletvekili olarak Ä°hvan listesinden meclise girmiÅŸti. Me’mun el-Hudeybi’nin hayatını kaybetmesinin ardından 2004’te Ä°hvan Rehberlik Konseyi BaÅŸkanlığına seçilmiÅŸti.
 
Mısır tarihi Müslüman KardeÅŸler tarihiyle iç içedir. Acılarla doludur. YaÅŸananları kamuoyu yakından izledi. Arap baharıyla oluÅŸan hava sonrası Hüsnü Mübarek yönetiminin devrilmesi sonucu, iktidara gelen Muhammed Mursi’nin tutuklanmasıyla zulüm had safhaya ulaÅŸtı.
 
Mehdi Akif, Mursi’ye karşı askeri cunta tarafından yapılan darbe sonucu yaÅŸanan olaylar sonrasında tutuklanan binlerce Müslüman kardeÅŸler üyesi arasında yer alıyordu. Mücadele dolu hayatının gençlik çaÄŸlarında Ä°ngiliz iÅŸgaline karşı direnen ve halkı direniÅŸe çağıran kiÅŸiydi. Çileli bir hayat sürdü. Ä°lk olarak 27 yaşında girdiÄŸi Mısır zindanlarından 45 yaşında çıktı. Daha sonraki yattığı hapislerle birlikte ömrünün 35 yıllık bölümü zindanlarda geçti. Son tutukluÄŸunda müebbet hapse mahkûm olmuÅŸtu.
 
Hayatına Ä°slam davasına adayan Akif, Ãœrdün Krallık AraÅŸtırmaları Merkezi’nin 2009’da yayınladığı raporunda, “Ä°slam dünyasının en etkili 50 ÅŸahsiyetten 12’ncisi” olarak gösterilmiÅŸti.
 
Dünyada Müslümanların üzerinde emeÄŸi olan ender ÅŸahsiyetlerden biriydi. Ä°slam âlemin birliÄŸine çok önem verirdi. Mezhep ve ırk taassubuna kapılmadan Müslümanların birliÄŸinin tesisi için bütün gücüyle çalışan ve mezhep ayrılıklarına girilmemesi için çaba sarf eden biriydi. Lübnan Hizbullah’ı ile Hamas arasında Åžia – Sünni ayrımı körüklenirken katıldığı bir televizyon programında “Ne fark var ki! Rableri bir, Kitapları bir, Peygamberleri bir, Kıblesi bir olan niye ayrım yapsın ki!” Sözü hâlâ sosyal medyada yaygın. 1991 yılındaki 1. Körfez krizinde rahmetli Erbakan Hocamızın öncülüğünde dünyanın önde gelen devlet adamlarının katılımıyla (Malezya baÅŸbakanı, Ãœrdün Meclis BaÅŸkanı vs.) kurulan “iyi niyet giriÅŸim grubu” üyelerinden biriydi.
 
***
 
Yeri gelmiÅŸken bir hatıramızı paylaÅŸalım. Merhum Ustad Akif’i, Muhammed Mursi’nin CumhurbaÅŸkanlığı döneminde Saadet grubu (Kamalak- KaramollaoÄŸlu ve heyet birlikte) Kahire’deki evinde ziyaret etmiÅŸtik.
 
Son derece cana yakın ve mütevazi bir insandı. Bizi görünce “Öz akrabam gelse bu kadar sevinmezdim” dedi. Hayli ileri yaşı ve güçlükle ayakta durmasına raÄŸmen servisi bizzat kendisi yaptı.
 
 
Türkiye’yi çok önemsiyordu. Türk usulü tatlı ikram etmeyi tercih etmiÅŸti. Kısa süreli oturumda uzun yıllar yaÅŸadıklarını ve anılarını özetledi. Zihnimde kalan cümlesi; “Hayatımın hapiste geçen süresi dışardakinden fazla. Allah için olduÄŸundan ÅŸikâyetçi deÄŸilim ama ümmetin sessizliÄŸinden, zalimlerle iÅŸbirliÄŸinden huzursuzum. Bir yandan da mutluyum. Allah bugünleri gösterdi!” demiÅŸti. Ä°stanbul hatıralarını anlattı, fotoÄŸraflarını gösterdi.
 
Hâlâ unutmadığım ÅŸu sözleriyle noktalayalım. “Sizi görünce biraz mahcup oldum. Bunca yıl liderlik yaptığım partimizden Muhammed Mursi CumhurbaÅŸkanı seçilmesine raÄŸmen, bugüne kadar ne CumhurbaÅŸkanlığı sarayına ne de baÅŸbakanlık konuta gitmedim. Gitmeyi de düşünmüyorum. Ama siz Türkiye’den geldiniz. Hatırınız için emrederseniz sizinle (CumhurbaÅŸkanlığı Sarayına) gelirim. Mazur görürseniz de memnun olurum.”
 
Peki, Ä°hvan’ın bugünkü durumu diye soran olursa, onu da gelecek yazıya bırakalım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.