Sosyal Medya

Güncel

KKTC Cumhurbaşkanı: Bm raporunu bekliyoruz

BM'nin Kıbrıs konusundaki raporunu beklediklerini söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, 'Birleşmiş Milletlerin raporu bizim için çok önemli. Bizim toplumsal bir varlığımız var' dedi.



KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Siber, yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı BM parametreleri temelinde arzulanan çözüme ulaşılamadığını vurgulayarak Kıbrıs Türk toplumunun varlığının dünya tarafından saygı görmesi, izolasyonların ve ambargoların kalkması için faaliyette olunması gerektiğini dile getirdi.

Siber, BM Genel Sekteri Guterres'in Kıbrıs konusundaki raporunun açıklanmasını beklediklerini belirterek "Bu raporun durumu somut ÅŸekilde yansıtması en büyük beklentimiz." diye konuÅŸtu.

"BM RAPORU BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"

Bu konudaki somut gerçeklerin Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasi parti başkanları, bağımsız gözlemciler ve kendisi tarafından defalarca dile getirildiğine vurgu yapan Siber, şunları kaydetti:

"Rum tarafında ÅŸu andaki statünün devam etmesi yönündeki düşüncüler ağır basıyor. Hepimizde bu görüş hakim. Dolayısıyla BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin raporu bizim için çok önemli. Bizim toplumsal bir varlığımız var. Toplum, halk yığını demek deÄŸil. Toplum, demokrasisi, yargısı, parlamenter sistemi ve seçimleriyle bir yapıdır. BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin bu yapının varlığına saygı göstermesi, bizimle toplum düzeyinde kurumsal iliÅŸki kurması gerek. Çünkü böyle davranılarak diÄŸer toplumun hiçbir ortaklıkta veya çözümde bizi siyasi eÅŸit olarak görmemesine çanak tutuluyor.”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Mayıs 2015'te yeniden başlatılan müzakereler kapsamında temmuz ayında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs Konferansı'ndan sonuç çıkmamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.