Sosyal Medya

Güncel

Yemen’de darbe ittifakında çatlak

Yemen’in başkenti Sana’yı kontrol eden İran güdümündeki Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih arasında, iki taraf arasındaki ittifakta çatlağa sebep olan bir gerilim yaşanıyor.



Husi Lider Abdulmelik el-Husi'nin, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerin, Arap Koalisyonu'na karşı kendilerine yeterince destek vermediğini iddia etmesine cevap veren Salih, Husilerle olan ittifaktan ayrılmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

SALÄ°H'TEN “YANLIÅž ANLAMA” ÇAÄžRISI

Husilere baÄŸlı Yüksek Devrim Konseyi BaÅŸkanı Muhammed Ali el-Husi, el-Mesira kanalına yaptığı açıklamada, “Ali Abdullah Salih yandaÅŸlarıyla bir araya gelmemiz için bağımsız taraflar gözetiminde bir diyalog masası kurulmalıdır. Sadece düşmanlara yarayacak ihtilaflardan uzak durulmalıdır” dedi.

Eski CumhurbaÅŸkanı Ali Abdullah Salih ise el-Mutamer adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, iki taraf arasında anlaÅŸmazlıklar yaÅŸandığını doÄŸrulayarak, Husiler'e “yanlış anlaşılmaları giderme” Ã§aÄŸrısı yaptı. Arap Koalisyonu ülkelerine iÅŸaret ederek, “Sadece düşman ülkelere yarayacak anlaÅŸmazlıklardan uzak durulmalı” ifadelerini kullandı.

“GERÄ°LÄ°ME KARÅžILIK GERÄ°LÄ°M”

Öte yandan, Husiler ve Ali Abdullah Salih arasında, Sana'da anma programı gerginliÄŸi de yaÅŸanıyor. Husi Lider Abdulmelik el-Husi'nin önümüzdeki PerÅŸembe günü, Sana'da Husilerin silahlı örgütü Ensarullah'ın 35'inci kuruluÅŸ yıldönümü kutlamaları düzenleneceÄŸini açıklamasının ardından, Ali Abdullah Salih cephesinden de aynı gün aynı saatte “Gerilime karşılık gerilim” adı altında bir protesto eylemi yapılacağı açıklandı.

İran'a yakınlığıyla bilinen Şii Husi militanlar, Şubat 2015'te başkent Sana'yı ele geçirerek Yemen'deki geçici yönetimi devirmişti. Söz konusu dönemde Suudi Arabistan'a yakınlığı bilinen Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlılığını sürdüren ordu güçleri ise Husilerleişbirliği yapmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.