Sosyal Medya

Güncel

Gözler bu ziyarette

Ankara, Körfez ve Suriye’deki yeni dengelerin masaya yatırıldığı kritik bir görüşmeye ev sahipliği yaptı. İran Genelkurmay Başkanı Tümg. Bakıri ve beraberindeki askeri heyet Genelkurmay Karargahı’nı ziyaret ederek Orgeneral Akar ile görüştü.



Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın davetlisi olarak dün Ankara’ya geldi.

Bakıri ve beraberindeki üst düzey askeri heyetin ilk durağı Genelkurmay Karargahı oldu. Görüşmelerde öncelikli gündem maddesini Suriye meselesi oluşturdu. Son gelişmeler ışığında, Astana mutabakatıyla sağlanan çatışmasızlık bölgelerinin hızla hayata geçirilmesinin önemi karşılıklı olarak teyid edildi.

Ä°DLÄ°B’DE ÇATIÅžMASIZLIK

Bu bölgelerde ve özellikle de çok sayıda sivilin bulunduÄŸu Ä°dlib’de güvenliÄŸin nasıl saÄŸlanacağına iliÅŸkin tedbirler masaya yatırıldı. ÖSO’nun kontrolündeki Ä°dlib bölgesinde tesis edilecek çatışmasızlık bölgesine iliÅŸkin çalışmaların hızlandırılması gereÄŸi vurgulandı. Bölgede huzurun hakim olması için Ä°ranlı Åžii milislerin, rejimin bulunduÄŸu bölgeye geçmemesinin önemi muhataplara iletildi. Halen sahada da Ä°dlib çevresinde hareketlilik artmış durumda.

TERÖRLE MÜCADELE

Türkiye’nin PKK terör örgütüyle mücadelesi sürerken Ä°ran’da son dönemde artan PJAK hareketliliÄŸi kapsamında terörle mücadele ve sınır güvenliÄŸinin saÄŸlanmasının önemi karşılıklı vurgulandı. Türkiye’nin Ä°ran sınırına duvar örme kararı da görüşmede gündeme geldi. Duvar kararı, Ä°ran tarafından da olumlu karşılanmış, gerekirse Türkiye’ye bu konuda destek verebilecekleri mesajını vermiÅŸti. Irak bölgesel yönetiminin bağımsızlık referandumuna iliÅŸkin de görüş alışveriÅŸinde bulunulması bekleniyor.

ERDOÄžAN KABUL EDECEK

Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanı’nın Türkiye ziyareti, sadece askeri iÅŸbirliÄŸi konularıyla da sınırlı deÄŸil. Bakıri, bugün CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan tarafından kabul edilecek. Bakıri ayrıca, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan’ı da ziyaret edecek. Tümgeneral Bakıri’nin heyetinde askeri temsilcilerin yanısıra siyasi temsilciler de yer alıyor.

  • Tüm gözler Ankara’da
  • Tümgeneral Bakıri’nin Türkiye ziyaretinin kapsamı, “terörle mücadele, bölgesel geliÅŸmeler, savunma alanındaki ikili iliÅŸkiler ve sınır iÅŸbirliÄŸi” konuları olarak açıklandı. Uluslararası arenada dikkatler, Ä°ran’dan Ankara’ya gerçekleÅŸen üst düzey askeri ziyarete çevrildi. Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanı’nın ziyareti 3 gün sürecek. Ziyaret, iki ülkenin komÅŸuları ve yakın çevresindeki son geliÅŸmeler ışığında büyük önem taşıyor. Türkiye ve Ä°ran’ın, bölgedeki yeni denge ve ittifak oluÅŸumları ile batılı ülkelerin planlamalarına karşı iÅŸbirliÄŸi arayışlarını arttırdıkları deÄŸerlendiriliyor. OrtadoÄŸu ve Körfez bölgesinde olası mezhep çatışması beklentilerini boÅŸa çıkarma çabaları kapsamında alınacak kararlara, Ä°slam dünyası ve OrtadoÄŸu’nun bütünlüğünün korunmasında büyük önem atfediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.