Sosyal Medya

Güncel

Arşivler Mehmet Görmez'e iftirayı yalanlıyor

Sosyal medyada Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden ayrılan Mehmet Görmez'e yönelik "15 Temmuz'da harekete geçmedi" iftirasını arşiv kayıtları çürüttü. "İhanet gecesi telefonlarını kapattı" denilen Görmez, televizyon kanallarına bağlanarak direniş çağrısı yaparken, 23:50'de tüm imamlara 'sala talimatı' gönderdi. İşte o arşivde kayıtlarında o gece...



 ski Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'e görevden ayrılmadan önce sosyal medyada baÅŸlatılan karalama kampanyası iftiralarla sürdürülüyor. 

15 Temmuz darbe giriÅŸimi sırasında gece boyunca Görmez Hoca'nın telefonunun kapalı olduÄŸu, Diyanet'in FETÖ'nün hain kalkışmasına karşı harekete geçme konusunda geç kaldığı, sela talimatını bile medyadaki çaÄŸrılar üzerine verdiÄŸi iddiaları bazı Twitter hasapları üzerinden sürekli gündemde tutuluyor. Ancak TBMM 15 Temmuz Darbe GiriÅŸimini AraÅŸtırma Komisyonu'nun raporu, o geceye ait televizyonkanallarının kayıtları ve Diyanet'ten imamlara gönderilen talimat iddiaları çürütüyor.

DÄ°YANET AKTÄ°F ROL OYNADI

Komisyon raporunda, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin bastırılmasında en aktif rol alan kurumlardan birinin Diyanet İşleri Başkanlığı olduğuna dikkat çekiliyor. Yaşanan hareketliliğin bir darbe girişimi olduğunun anlaşılması üzerine Görmez Hoca'nın hemen harekete geçtiğinin altı çiziliyor.

SAAT 22:45'TE DÄ°YANET'TE KRÄ°Z MASASI KURULDU

Buna göre, saat 22.45’te dönemin Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez’in talimatıyla BaÅŸkanlıkta BaÅŸkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin ÖzafÅŸar’ın koordinesinde Strateji GeliÅŸtirme BaÅŸkan Vekili Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Vekili Ä°smail PalakoÄŸlu, Özel Kalem Müdürü OÄŸuzhan Dinler, Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler Müşaviri Halil ErdoÄŸan, Daire BaÅŸkanı Yıldıray Kaplan’dan oluÅŸan bir kriz masası hazır hale getirildi.

17-08/10/85eb4be1-0493-4873-b8f3-89a503dbc0d1.jpg
İmamların cep telefonarına saat 23.50'de gönderilen talimat. İlk salalar 00.13'ten itibaren okunmaya başlandı.

SAAT: 23.00 'SALÂ OKUNSUN' TALİMATI

Saat 23.00’te Görmez’in talimatıyla 120 bin Diyanet personeline yönelik bir çaÄŸrı mesajı metni hazırlanması kararlaÅŸtırıldı. Saat 23.50’de Görmez Hoca'nın 85 bin camide salâ okunmasına yönelik talimatının yer aldığı çaÄŸrı metni tüm basın kuruluÅŸlarına gönderildi. Söz konusu çaÄŸrı aynı anda BaÅŸkanlığın web sayfasında ve sosyal medya hesaplarından yayınlandı. Ä°lk selalar 00.13'ten itibaren okunmaya baÅŸlandı. 

GÖRMEZ'İN TARİHİ ÇAĞRISI

Aynı çağrı metni, eş zamanlı olarak SMS yoluyla 120 bin Diyanet personeline gönderildi. Diğer yandan darbe girişiminin birinci yıldönümünde aynı saatte Türkiye genelindeki tüm camilerden salâ okutuldu. Görmez'in FETÖ'cü cuntanın kimyasını bozan, Diyanet'in web sayfasında yayınlanan o tarihi çağrı metni aynen şöyleydi:

“Din gönüllüsü kardeÅŸim,

Bugün milletimizin hukukunu korumak için üzerimize düşeni yapmak en büyük vecibedir. Ülkenin ve milletin birliğinin, huzur ve refahının ayaklar altına alınması, milli iradenin cebir ve şiddetle çiğnenmesi asla kabul edilemez.
Milletimizin manevi rehberleri olarak her türlü kanun ve hukuk dışı girişimlere karşı milletimizle beraberiz. Hepinizi özgürlüğün simgeleri olan minarelerimizden halkımıza bu büyük ihanete şiddete başvurmadan karşı koymaya davet ediyorum.

Bu gece minarelerin ışığı yanacak, salâlar verilerek milletimiz hukukuna sahip çıkmaya davet edilecektir. Prof. Dr. Mehmet Görmez Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı”

GECE BOYUNCA TV'LERE BAÄžLANDI

Görmez'in bu çaÄŸrısı üzerine tüm Türkiye’de minarelerden salâlar verildi. Ayrıca CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın halkı meydanlara daveti, okunan her salâdan sonra Diyanet görevlileri tarafından minarelerden ilan edildi. Diyanet TV ve Diyanet Radyo da halkı darbe giriÅŸimi konusunda yönlendiren yayınlarını gece boyunca sürdürdü. Diyanet TV’nin yayın akışı deÄŸiÅŸtirilerek CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın çaÄŸrısı, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'nın salâ talimatı ve Kur’an tilaveti (Fetih Suresi) ekrana getirildi. Bu yayın aralıksız olarak sürdürüldü. Bununla da yetinmeyen Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, gece yarısından sonra televizyon kanallarının canlı yayınlarına telefonla baÄŸlanarak, halkın darbe karşıtı motivasyonunu pekiÅŸtirici açıklamalarda bulundu.

TELEFONLARINI KAPATTIĞI İLERİ SÜRÜLEN GÖRMEZ 00.26'DA CANLI YAYINA BAĞLANDI:

 

SAAT 01:53 GÖRMEZ'İN HABERTÜRK TV'YE YAPTIĞI AÇIKLAMA

 

 
 
 
 
 

 

SALÂ OKUNMASI FİKRİ BÖYLE OLUŞTU

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 85 bin camide salâ okunması fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlattı:

"O gece evlerin üzerinden alçak uçuÅŸ yaparak, binaların hemen üstünden geçen savaÅŸ uçaklarını, tanklar ile köprülerin kapatılmasını izledik. Bu sahneleri izledikten sonra 'Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı olarak bize düşen nedir?' diye düşündüm. 120 bin personeli olan ve Türkiye'nin en ücra köşesinde görevlisi olan Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nın görevi sadece camileri yönetmek, namaz kıldırmak mıdır? Benim aklıma Resul-i Ekrem’in Hazreti Bilal'e okuttuÄŸu ezanlar geldi. Ben, Kıbrıs Harekatı'nda bütün minarelerden salâ verildiÄŸini hatırlıyorum. 120 bin Diyanet personeline “Bugün hep birlikte milletin yanında olmamız gerektiÄŸini, milletin hukukunu korumamız gerektiÄŸini” ifade eden bir metin kaleme alarak yolladım. Onlar da seferber oldular. Ezanlar susturan darbelerden darbeleri susturan salâ seslerini bize lütfettiÄŸi için Allah’a hamd ediyorum. Özgürlüğümüzün simgesi olan minarelerden yükselecek salâ seslerinin milletimizin maneviyatının yükselteceÄŸini, F-16 uçaklarının seslerini bastıracağını biliyordum. Bütün illerimizde minarelerimizden salâlar yükseldi. Milletimiz anında bu mesajı aldı. Milletimiz kendi hukukuna sahip çıkmak için evlerinden çıktı. Kerkük müftüsü beni aradı. Dedi ki: 'Biz de emri aldık. Bütün minarelerimizde salâ okuyoruz.' Sabaha doÄŸru Bosna Hersek Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı bana mesaj attı. 'Bana bir emrin var mı?' dedi. 'Biz gece emri aldık. Halkımız camilere doldu ve size dua ediyorlar' dedi. Milletimizin çoÄŸu salâlardan çok büyük bir mutluluk ve heyecan duydu. Gerçekten milletimiz salâ ile özdeÅŸleÅŸti, salâ millet ile özdeÅŸleÅŸti. O gece salâ, F-16 uçakları ve tankların seslerine galip geldi. Diyanet'in görevi sadece namaz kıldırmak, camileri yönetmek, cenazeleri kaldırmak deÄŸildir. Diyanet’in görevi zor ve kolay zamanlarda milletin maneviyatını yüksek tutmaktır. Milletin iradesinin cebren gasp edildiÄŸi bir durumda geri duran bir din görevlisinin arkasında namaz kılmak bile sorunludur." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.