Sosyal Medya

Güncel

K. Kore füzesi ABD topraklarına ilerliyor

Son birkaç aydaki araştırmalara göre uzmanların yaptıkları hesaplar sürenin bir yılı aşmayacağını söylediler. Halbuki daha evvel dört yıl gibi bir zaman düşünülmekte idi. Ancak Kuzey Kore’nin bu yıl yaptığı son denemede atılan füze uzaya düz çizgi halinde 1.700 mil tırmandı ve sonra da keskin bir parabol çizerek karaya ulaştı. Eğer düz olarak atılsaydı, Alaska'yı ve hatta Hawai’yi vurmuş olacaktı.



Deniz Gökçe - AKŞAM

Amerikan Ä°stihbarat TeÅŸkilatı'nın çeÅŸitli unsurları bir araya gelip, Kuzey Kore’nin ne kadar zaman içinde ABD’nin kontinental topraklarına varabilecek bir füze yapmayı ve de bu füzeye de nükleer baÅŸlık takmayı becermesine ne kadar zaman kaldığı konusundaki son incelemeleri, huzur kaçırdı.

Son birkaç aydaki araÅŸtırmalara göre uzmanların yaptıkları hesaplar sürenin bir yılı aÅŸmayacağını söylediler. Halbuki daha evvel dört yıl gibi bir zaman düşünülmekte idi. Ancak Kuzey Kore’nin bu yıl yaptığı son denemede atılan füze uzaya düz çizgi halinde 1.700 mil tırmandı ve sonra da keskin bir parabol çizerek karaya ulaÅŸtı. EÄŸer düz olarak atılsaydı, Alaska'yı ve hatta Hawai’yi vurmuÅŸ olacaktı.

Son yapılan yeni incelemede Kim Jung-un adlı Kuzey Kore liderinin son derece kararlı olduğu da ortaya çıktı. Çünkü Kuzey Kore liderinin teknisyenleri füze inşasında hızla ABD topraklarına nükleer etki yapabilecek hale gelmeyi başarıyor gibi.

Silahlı kuvvetler BaÅŸkan Yardımcısı General Paul Selva, geçen hafta ABD Senatosu'na bilgi verirken Kuzey Kore’nin, ABD topraklarını arzu edilen ÅŸekilde ve de güvenle vurabilecek hale gelmesine çok az zaman kaldığını ve de en az bir yıl içinde Kuzey Kore’nin ürettiÄŸi silahların çok etkili olacağını belirtti.

Yapılan araştırmalara göre Kuzey Kore füze mühendisleri hala teknolojiyi daha iyi hale getirmekle uğraşırken, önlerindeki teknik engelleri çok hızlı aşabilmekteler.

Tabii esas önemli olan bu bilginin BaÅŸkan Trump’ın eline geçtiÄŸi zaman hangi düşünceleri yarattığı.

İlk adım olarak Kuzey Kore için ekonomik engelleri artırmak ve nükleer füze yapımına da silahla hücum ederek ilerlemeleri durdurmak düşünülmüş.

CIA Directörü Mike Pompeo Kuzey Kore’ye dışarıdan parça ve teknoloji aktarımının engellemenin ilk iÅŸleri olarak zaten yapıldığını, sonra da ülkenin siyasi unsurlarıyla füzeler ve nükleer silahlardan boÅŸanmasına ağırlık verileceÄŸini söyledi.

Ancak ilk önce Washington Post tarafından yayınlanan bilgilere göre ABD’nin pek fazla zamanı kalmadığı ve de Kuzey Kore’nin de durmadığını görmek mümkün.

Ancak geçmiÅŸe bakıldığında ABD hep gecikmiÅŸti. Mesela Sovyetler BirliÄŸi'nin silahlanmasını 70 yıl, Çin’in silahlanmasını da 50 yıl geç tahmin etmiÅŸti. Åžimdi ise ABD’nin aşırı panik yaptığını düşünenler de var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.