Sosyal Medya

Dünya

ABD sözcüsü 'İsrail'e değil İran'a bakın' dedi

Nikki Haley, Mescid-i Aksa’daki durumun ele alınması için düzenlenen toplantıda İsrail yerine İran ve Lübnan'ı eleştirdi.



Ä°srail basını tarafından ‘Yahudilerin yeni şövalyesi’ olarak tanımlanan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Ä°srail hakkında açıklamalar yapmaktan çekinmediÄŸini, ancak hiç kimsenin Hizbullah’ın adını telaffuz etmediÄŸini iddia etti.

Ãœlkesinin ‘Kudüs’te yükselen gerilimle ilgili olarak herkes taşıdığı endiÅŸeyi paylaÅŸtığını’ belirten Haley, “Tüm taraflar gerilimi düşürmek için çalışmalı. Biz de bunun için elimizden geleni yardımı yapmayı teklif ediyoruz” dedi.

‘BM GÃœVENLÄ°K KONSEYÄ°, Ä°SRAÄ°LÄ° TAKINTI HALÄ°NE GETÄ°RMÄ°Åž’

Konuyu Ä°srail’in OrtadoÄŸu’da ‘yıldızının barışmadığı’ Ä°ran ve Lübnan'a getiren Haley, BM Güvenlik Konseyi’nin OrtadoÄŸu’yu olduÄŸundan daha da karmaşık hale getirdiÄŸini savundu.

Haley, AIPAC’te verdiÄŸi “Ä°srail’in itilip kakıldığı günler sona erdi” sözüne yerine getirircesine konuÅŸmasını şöyle sürdürdü: “Ä°sraili takıntı haline getirmiÅŸ ve OrtadoÄŸu’daki çatışmaların ve ölümlerin ana kaynaklarından birinin Ä°ran ve onun ortağı Lübnan Hizbullahı olduÄŸu bilgisini reddediyor.”

Hizbullah’ın hem askeri hem de siyasi kanadı olduÄŸunu hatırlatan Haley, “Bu Hizbullah için iÅŸe yarar bir bahane ama tehlikeli bir kurgu” ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi’ni, Hizbullah’ın Lübnan hakkındaki BM kararlarını ihlal etmesine tepki göstermediÄŸi için korkak davranmakla suçlayan Haley, “Güvenlik Konseyi çok uzun bir süre Lübnan halkı için statüko kabul edilebilirmiÅŸ gibi davranmayı seçti. Bu doÄŸru deÄŸil. Hizbullah’ın yasadışı silahları Lübnan halkını büyük bir tehlikeye sokuyor” diye konuÅŸtu.

‘BU KONSEY, HÄ°ZBULLAH KELÄ°MESÄ°NÄ° BÄ°LE KULLANMADI’

Haley sözlerini şöyle sürdürdü: “Dikkat çekecek derecede, bu konsey, Lübnan hakkındaki son kararlarında Hizbullah kelimesini bile kullanamadı. Burada pek çok kiÅŸi memnuniyetle Ä°srail’in adını veriyor ama Hizbullah bir ÅŸekilde yasak bölgede. Bu absürt. Bundan da kötüsü tehlikeli. Ä°ran ve Hizbullah tarafından rutin ÅŸekilde ihlal edilen kendi kararlarımızı yerine getirmek konusunda ciddi olmalıyız.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.