Sosyal Medya

Dünya

FETÖ, ilk kez ABD’nin terör raporunda

ABD Dışişleri Bakanlığının Terörizm 2016 Ülkeler Raporu’nda ilk kez FETÖ'den bahsedildi



FETÖ, ABD DışiÅŸleri Bakanlığının yayınladığı 'Terörizm 2016 Ãœlkeler Raporu’nun Türkiye bölümünde ilk kez yer alırken raporda PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’den de bahsedildi.

Raporun Türkiye’yle ilgili bölümünde, Türkiye’nin, baÅŸta PKK ve DEAÅž olmak üzere örgütlerle mücadelesini sürdürdüğüne dikkat çekilirken Türkiye’de 2016 yılında düzenlenen büyük çaplı terör saldırılarının listesine yer verildi.

Milli Güvenlik Kurulunun, FETÖ'yü 26 Mayıs 2016'da terör örgütü olarak tanımladığı belirtilen raporda, “Hükümet, 240‘tan fazla kiÅŸinin öldüğü, 2 bin 100‘den fazlasının yaralandığı 15 Temmuz’daki darbe giriÅŸiminden Gülen hareketini sorumlu tutuyor.” ifadesine yer verildi.

Raporda ayrıca hükümet verilerine dayanılarak “22 Kasım itibariyle 86 binden fazla FETÖ baÄŸlantılı kamu görevlisinin kamudan ihraç edildiÄŸi ve 8 Ekim itibariyle FETÖ baÄŸlantıları bulunduÄŸu gerekçesi ile 35 bine yakın kiÅŸinin tutuklandığı” bilgisi paylaşıldı.

TÜRKİYE'DE 2016 YILINDA BİN 204 DEAŞ'LA BAĞLANTILI KİŞİ TUTUKLANDI

Türkiye’nin terör örgütleri ve yabancı terör savaşçılarıyla mücadelesini de sürdürdüğü vurgulanan raporda Ankara’nın terörle mücadele kapsamında attığı bazı adımlar sıralandı.

Raporda yer verilen İçiÅŸleri Bakanlığı verilerine göre Türk güvenlik güçlerinin Ocak-23 Kasım 2016 arasında DEAÅž baÄŸlantılı bin 381’i yabancı 3 bin 89 kiÅŸiyi gözaltına aldığı ve bunların 618’i yabancı, bin 204’ünün tutuklandığı ifade edildi.

Ayrıca Türkiye’nin DEAÅž’a karşı AÄŸustos ayında baÅŸlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu, DEAÅž ile Küresel Mücadele Koalisyonuna aktif katılımı, raporun Türkiye kısmında öne çıkan baÅŸlıklar oldu.

Türkiye’nin yabancı savaşçılarla mücadelesine iliÅŸkin raporda ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Türk hükümeti, ülkeye giriÅŸi yasaklı kiÅŸiler listesinin kapsamını geniÅŸleterek, havaalanlarında, limanlarda, otobüs terminallerinde ve sınır kapılarında terörist olduÄŸundan şüphelenilen yabancıları belirlemek için Risk Analizi Birimleri oluÅŸturarak, sınırlardaki askeri ve sivil güçlere ek personel atayarak ve teçhizat sevk ederek, yabancı teröristlerin belirlenmesi için çalışmalarını yoÄŸunlaÅŸtırdı.”

Türkiye’nin DEAÅž’a karşı yürütülen operasyonlara yaptığı katkıya da deÄŸinilen raporda ülkenin Ä°ncirlik ve bölgedeki diÄŸer üslerini DEAÅž karşıtı koalisyona açmasının önemine vurgu yapıldı.

Türkiye’nin Küresel Terörle Mücadele Forumu’nun kurucu üyesi olduÄŸu ve Eylül 2011'den Nisan 2016'ya kadar forumun eÅŸ baÅŸkanlığını yürüttüğü hatırlatılan raporda Türkiye’nin Hollanda’yla birlikte koalisyonun yabancı teröristler üzerine yoÄŸunlaÅŸan çalışma grubunun da eÅŸ baÅŸkanı olduÄŸu ve 26-27 Ekim'de söz konusu çalışma grubunun uluslararası toplantısına Antalya’nın ev sahipliÄŸi yaptığı yer aldı.

PYD YİNE TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK ANILMADI

PKK’nın, 2016’da Türkiye’de terör saldırıları düzenlemeye devam ettiÄŸine dikkat çekilen raporda, Anadolu Ajansının verilerine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 2015 yılı Temmuz ayından bu yana 8 bin PKK teröristini öldürdüğü, yaraladığı ya da ele geçirdiÄŸi belirtildi.

DiÄŸer taraftan bu süre zarfında PKK saldırılarında ÅŸehit düşen güvenlik güçlerinin sayısının ise 750‘den fazla olduÄŸu kaydedildi.

PKK’nın uzantısı olan Kürdistan Özgürlük Åžahinleri’nin (TAK) de güvenlik güçlerine, altyapılara ve turistik tesislere yönelik saldırılarını artırdığına iÅŸaret edilen raporda, ABD ve NATO karşıtı Marksist-Leninist örgüt DHKP-C’nin de faaliyetlerini devam ettirdiÄŸine deÄŸinildi.

Raporda PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG terör örgütü olarak anılmazken ilgili bölümde ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Türk hükümeti, ülke içindeki bazı örgütleri, terör örgütü ilan etti. Bu örgütler, Türk Hizbullahı, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP-ML), Türkiye İşçi Köylü KurtuluÅŸ Ordusu (TÄ°KKO) ve Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP). Türkiye ayrıca Suriye merkezli Demokratik Birlik Partisini (PYD) ve partinin silahlı kanadı YPG’yi, PKK’yla yakın iliÅŸki içindeki terör örgütleri olarak tanımlıyor.”

KÜRESEL TERÖR SALDIRILARINDA YÜZDE 9 AZALMA

Raporda dünya genelinde 2015-2016 yılları arasında terör eylemlerinin sayısında azalma olduğu kaydedilirken İran, halen terörü destekleyen ülkelerin başında gösterildi.

Bakanlığın raporunda teröre destek veren ülkeler listesinde Ä°ran’ın yanı sıra Sudan ve Suriye bulunurken Ä°ran’ın Ä°srail karşıtı gruplara destek vermeye devam ettiÄŸi, baÅŸta Irak, Suriye ve Yemen’de olmak üzere bölgede istikrarsızlığa yol açtığı ifade edildi.

Raporda, 2015'e kıyasla 2016 yılında terör saldırılarında yüzde 9 azalma olduğu kaydedildi.

Rapora göre dünya çapında 2015 yılında 11 bin 774 terör saldırısı olurken, 2016’da bu sayı 11 bin 72’ye düştü. Terör saldırılarında ölenlerin sayısı ise 28 bin 328’den 25 bin 621’e geriledi.

2016 yılında devlet dışı aktörler arasında en fazla terör saldırısının DEAÅž tarafından gerçekleÅŸtirildiÄŸi ifade edilen raporda DEAÅž’ın Suriye ve Irak’ta büyük toprak kaybından sonra terör eylemlerini artırma yönünde eÄŸilim gösterdiÄŸi belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.