Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Teknolojiden uzak doğaya yakın çocuklar yetiştirin

Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek için onun yanında olacağınız zamanları ıskalamayın.



Çocuklar biz yetiÅŸkinlere göre küçük ÅŸeylerle daha çok mutlu olabilirler. Bazen bir yapbozun parçasını bulmak, bazen bir topu kaleye isabet ettirmek sevincinin ve heyecanın sebebi olabilir. Çünkü onlar hayal dünyaları, algıları fazlasıyla geniÅŸ ve Ã¶ÄŸrenmeye aç varlıklar. Ä°stanbul Aydın Ãœniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi Uzman Klinik PsikoloÄŸu Özlem Kelle, Ã§ocukların kiÅŸiliklerinin oluÅŸtuÄŸu süreçte yetiÅŸkinlerin desteÄŸine ve yönlendirmelerine ihtiyaç duyduklarını belirterek, çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmek isteyen ebeveynlere önerilerde bulundu.

Ebeveynler, ancak çocuklarıyla geçirdikleri kaliteli zaman sayesinde onları gözlemleyebilir, ihtiyaç ve ilgi alanlarını keşfedebilir. Psk. Kelle ebeveynlerin, ancak bu sayede doyum sağlayabilecekleri bir yaşama sahip olmaları için çocuklarına gerekli yönlendirmeleri yapabileceğini vurgulayarak şu önerileri verdi;

"ÇocuÄŸunuzla birlikte gerçekten keyif alarak geçirdiÄŸiniz zamanın onun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal geliÅŸim alanlarının tümü için gerekli olduÄŸunu unutmayın. Birlikte geçireceÄŸiniz kaliteli zaman ve yapacağınız aktiviteler için bazı önerileri ÅŸu ÅŸekilde sıralayabiliriz:

Onu keşfe yönlendir

Oyun her yaÅŸ çocuk için kendini ifade etme, keÅŸfetme ve öğrenme aracıdır. ÇocuÄŸun oynadığı oyunlara katılmak, öğrenme ve keÅŸfetme sürecine katkıda bulunmak demektir. ÖrneÄŸin; pahalı bir oyuncak almak yerine çocuÄŸunuzla beraber ufak tefek malzemelerle kendi oyuncağını oluÅŸturmasına yardımcı olmak, onun merak duygusu ve keÅŸfetme ihtiyacını karşılarken birlikte bir ürün ortaya koymak ise sizle olan iliÅŸkisini güçlendirir.

Resimli kitaplardan başlayın

Kitaplar çocuÄŸun zihinsel geliÅŸimini destekleyen en önemli kaynaklardandır. ÇocuÄŸunuza küçük yaÅŸta resimli kitaplarla baÅŸlayıp yaşı ilerledikçe kapasitesine uygun kitapların olduÄŸu bir ortam saÄŸlayın. Sizi rol model olarak gören çocuÄŸunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ailecek kitap okuma saatleri düzenleyin.

Bırakın 2 yaşına kadar teknoloji ile tanışmasın

Özellikle yaz tatilinde okulların kapanmasıyla akıllı telefon, tablet, televizyon gibi uyaranlarla daha fazla vakit geçirme söz konusu olabilir. ÇocuÄŸunuz iki yaşına gelene kadar onu bu uyaranlarla temas edeceÄŸi ortamlardan uzak tutun. Yaşça büyük çocuklar için de bu uyaranlar zihinsel geliÅŸimi olumsuz yönde etkileyeceÄŸinden bir sınırlandırma gerekir. ÇocuÄŸunuzun bu uyaranlarla geçirdiÄŸi süre konusunda net bir sınır çizin. Bu sürenin günde 1 saati geçmemesine özen gösterin ve sınırlarınız konusunda tutarlı olun.

Doğa, spor, müzik hayatınızda hep olsun

ÇocuÄŸunuza alternatif aktiviteler bulma konusunda destek olun. ÖrneÄŸin, sınırlama getirdiÄŸiniz tablet oyunu elinden alınan çocuk kendini boÅŸlukta hissedebilir. Keyif aldığı baÅŸka bir ÅŸey bulamayınca tableti geri almak için sizinle çatışabilir, direnebilir. Tablet oyunu yerine sunduÄŸunuz yüzme, bisiklete binme, enstrüman çalma, doÄŸa keÅŸfine çıkma gibi alternatiflerle hem çocuÄŸunuzu desteklemiÅŸ hem de kendi sınırlarınızı güvence altına almış olursunuz. Ayrıca sporun çocuÄŸun fiziksel geliÅŸimine katkıları olduÄŸu gibi zihinsel, duygusal ve sosyal geliÅŸimini de desteklediÄŸini unutmayın. ÇocuÄŸunuzu enerjisini atabileceÄŸi, kendisinin de tercih edeceÄŸi ve keyif alacağı bir spor aktivitesine yönlendirin.

Sağlıklı bir yetişkin olmanın temellerini atmasına yardımcı olun

Çocuklarımıza çocukluk sürecinde sunduÄŸumuz ortam ve imkanlar, yaÅŸamın ilerleyen aÅŸamalarında kendine yetebilen yetiÅŸkinler olmalarının temelini oluÅŸturur. Onlarla geçireceÄŸimiz kaliteli zaman onları tanımamızı ve anlamamızı saÄŸlarken ihtiyaçları olan yönlendirme desteÄŸimizin de saÄŸlıklı ve gerçekçi bir zemine dayanmasını saÄŸlar. Bu sayede çocuÄŸun geliÅŸimini desteklerken ebeveynlik doyumunu da saÄŸlamış oluruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.