Sosyal Medya

Güncel

Gannuşi: Siyasal İslam gerçekten başarısızlığa mı uğradı?

Nahda Hareketi lideri Tunuslu Gannuşi, “Siyasal İslam gerçekten başarısızlığa mı uğradı?” başlıklı bir yazıyı kaleme aldı. Timeturk Arapça ekibi Gannuşi’nin yazısını okuyucuları için Türkçeye çevirdi.



Tunus devriminin en önemli isimlerinden olan Nahda Hareketi Lideri RaÅŸid GannuÅŸi, “Siyasal Ä°slam gerçekten baÅŸarısızlığa mı uÄŸradı?” baÅŸlıklı bir yazıyı kaleme aldı.

Gannuşi yazısında, Batının, Siyasal İslam'ın sürekli başarısızlığa uğradığı propagandası yaptığını ancak bunun gerçek olmadığını savunuyor.

Batıda kullanılan “Siyasal Ä°slam” kavramının Müslümanlarda “Ä°slami hareket” olarak daha geniÅŸ bir kavram ile adlandırıldığını ve anlatıldığını söyleyen GannuÅŸi, “Batı, Siyasal Ä°slam'ın (Ä°slami hareketin) nerede küçük bir darbe yediÄŸini, duraksadığını veya ufak sorunlarla karşı karşıya kaldığını görse bunu hemen “Siyasal Ä°slam çöküntüye ve baÅŸarısızlığa uÄŸradı” diyerek propagandasını yapıyor ve “Müslümanlar bir ÅŸey beceremez” izlenimi veriyor. Halbuki durum göründüğü gibi deÄŸil. Siyasal Ä°slam tarih boyunca hiç olmadığı kadar güçlü ve hiç olmadığı kadar halk arasında da yayılmış durumda. Bugün Ä°slam dini, dünyada en hızlı ve en istikrarlı ÅŸekilde yayılan dindir. Çünkü Ä°slam, batının konuÅŸup ta uygulamadığı adalet, özgürlük, eÅŸitlik, hukuk kavramlarını en doÄŸru ÅŸekilde benimseyerek uygulamaya koymuÅŸtur.”

Örnek olarak Mısır'da Mursi'nin ilk seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı olarak ülkenin başına gelmesi ve ardından askeri darbeyle Siyasal Ä°slama büyük darbe vurulduÄŸunu söyleyen GannuÅŸi “Bazen gerilemeler olur, duraksamalar olur, darbeler olur, sorunlar olur ama bunlar baÅŸarısızlık anlamına gelmez. Her zorluÄŸun ardında bir kolaylık vardır. Kendini medeni olarak tanıtan Avrupa, sadece Mursi'ye ve Siyasal Ä°slama deÄŸil aynı zamanda halkına darbe yapan Sisi'nin yanında durarak medeniyete, demokrasiye ve adalete darbe yapmıştır. Halbuki Mursi, Avrupa'nın toz pembe sloganları olan o medeniyet, özgürlük, adalet ve demokrasiyi Mısır halkına gerçekten sunduÄŸu için darbeyle indirildi. Bu darbede ne Mursi ne de Siyasal Ä°slam kaybetti. Aksine kaybeden darbeci ve onu destekleyenler oldu. Çünkü medeniyetten uzak olduklarını tüm dünyaya gösterdiler. Siyasal Ä°slam ise bu zor durumu deÄŸerlendirerek safları birleÅŸtirip hatalarından ders çıkararak yeni bir yol haritası çizecektir. Bu da baÅŸarısızlığın veya çöküntünün deÄŸil aksine daha güçlü yeni bir diriliÅŸe hazırlık olduÄŸunu gösteriyor.

Tüm olumsuzluklara raÄŸmen umudunu yitirmediÄŸini belirten GannuÅŸi yazısını ÅŸu sözlerle noktaladı “Åžunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Siyasal Ä°slam ne Mısır'da ne baÅŸka yerde baÅŸarısızlığa uÄŸramadı. Aksine dinamik, medeni, adil ve geliÅŸme üzerine kurulu bir fikir ve deneyim herkese açık bir ÅŸekilde ortaya atıldı. Kısacası üzerine inÅŸa edilebilecek bir altyapı inÅŸa edildi. Bu sıkıntılar, Siyasal Ä°slam'ın eskisinden daha güçlü bir ÅŸekilde tekrar kalkınmasını ve tek vücut bir ÅŸekilde hareket etmesini saÄŸlayacak. Öldürmeyen darbe güçlendirir misali. Åžu ayetle yazıyı bitirmek istiyorum: Allah, emrinde gâlip olandır. Lâkin insanların çoÄŸu bilmezler. Yusuf/21”

Tunuslu Raşid Gannuşi, 1980 yılında Londra'ya sürgün edilmiş, 2011 yılında Tunus'un 23 yıllık Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'ye karşı başlatılan Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'a dönerek aktif siyasete başlamış ve Nahda Hareketi'nin genel başkanlığına seçildi. Gannuşi, Türkiye'yi sık sık ziyaret eden bir siyasetçi.

Kaynak: Timeturk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.