Sosyal Medya

Ekonomi

"Fed başkanlığı için Başkan Trump ile görüşmeye hazırım"

Fed Başkanı Yellen, "Fed başkanlığına yeniden atanmam konusunda Başkan Trump ile görüşmeye hazırım." dedi.



ABD Merkez Bankası (Fed) BaÅŸkanı Janet Yellen, görevinden ÅŸubat ayında ayrılmasının “gayet mümkün” olduÄŸunu belirtti.

Yellen, ABD Temsilciler Meclisi’nde Kongre üyelerinin ülke ekonomisine ve Fed’in politikalarına yönelik sorularını yanıtladı.

Fed’in gelecek birkaç yıl süresince kademeli faiz artırımlarına devam etmeyi ve bilançosunu küçültmeyi planladığını bildiren Yellen, bankanın yüzde 2 enflasyon hedefini deÄŸiÅŸtirmesinin ise tartışma konusu olmadığını vurguladı.

“Yüzde 2 enflasyon hedefimize ulaÅŸmaya kararlıyız.” ifadesini kullanan Yellen, Fed’in bu hedefe doÄŸru ilerlemek yerine uzaklaÅŸtıkları yönündeki görüşlere katılmadığını belirterek, “Åžunu söyleyebilirim ki, önümüzdeki birkaç yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaÅŸma yolundan ayrıldığımız görüşü prematüredir.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, güçlü istihdam artışıyla düşen iÅŸsizlik oranı ve ücretler arasındaki iliÅŸkinin geçmiÅŸtekine kıyasla zayıfladığına iÅŸaret eden Yellen, Fed’in bu nedenle enflasyon göstergelerini yakından izlemeye devam edeceÄŸini dile getirdi.

"Başkan Trump ile görüşmeye hazırım"

Bir Kongre üyesi, ilk 4 yıllık baÅŸkanlık süresi 3 Åžubat 2018’de dolacak Yellen’in baÅŸkanlığa yeniden atanması teklifini kabul edip etmeyeceÄŸini sordu.

Yellen, bu konuyu ABD BaÅŸkanı Donald Trump ile görüşmediklerini belirterek, “Mevcut görev süremi tamamlamaya kesinlikle kararlıyım. Kongre tarafından belirlenen hedeflerimize ulaÅŸmaya odaklanmış durumdayım ve bu soru hakkında gerçekten çok fazla düşünmedim.” dedi.

Benzer bir sorunun baÅŸka bir temsilci tarafından tekrar sorulması üzerine konuyu BaÅŸkan Trump ile görüşmeye hazır olduÄŸunu söyleyen Yellen, "Bu son Kongre sunumunuz olabilir mi?" sorusunu ise “Bunun son Kongre sunumum olması, görev süremin ÅŸubatta dolacak olması nedeniyle gayet mümkün." diye cevapladı.

"Bence bilançoyu küçültmeye yakında başlamak uygun"

Fed’in bilançosunu küçültmeye muhtemelen bu yıl içinde baÅŸlamayı öngördüğünü kaydeden Yellen, ÅŸu an 4,5 trilyon dolara yakın olan bilançonun, bu süreç sonunda bu tutarın çok daha altında ancak finansal kriz öncesine kıyasla daha yüksek olmasını öngördüklerini bildirdi.

Fed BaÅŸkanı Janet Yellen, bilançonun daraltılması için ilk adımın ne zaman atılacağına iliÅŸkin, “Bence bilançoyu küçültmeye, ekonomi beklentiler doÄŸrultusunda ilerlemeye devam ederse nispeten yakın zamanda baÅŸlamak uygun olacak.” ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.