Sosyal Medya

Güncel

40 yıl sonra yeni "Camp David"

ABD, Katar krizinin çözülmesi için arayışlarını sürdürüyor.



ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson, son olarak, Katar’a boykot uygulayan 4 Arap ülkesinin bir çözüme ulaşılması için oturup birlikte karar vermeleri gerektiÄŸini söyledi.

Tillerson, “Bir sonraki verimli adım, ülkelerin birlikte oturup bu konuÅŸmaya devam etmeleri olacaktır” açıklaması yaptı.

Habertürk yazarı Serdar Turgut ise Türkiye'yi de yakından ilgilendiren bir uluslararası zirvenin sinyallerini bugün okurları ile paylaştı.

İşte o köşe yazısı;

- Beyaz Saray’ın ‘Türkiye’ye baskı’ planı

WASHINGTON’da, Katar’da patlayan kriz sonrasında Beyaz Saray’ın çok önemli bir yeni plan üzerinde çalıştığı ve bu planın ana hedefinin Türkiye’yi Amerika’nın istekleri doÄŸrultusuna çekmek olduÄŸu konuÅŸuluyor.

Beyaz Saray’ın “Camp David stili” bir zirve toplamayı, bu zirvede Müslüman KardeÅŸler ve benzeri örgütlere destek veren ülkeler hakkında ortak bir karar çıkıncaya kadar zirveyi sürdürmeyi düşündüğü öğrenildi.

ABD’nin zirveye Suudi Arabistan, Mısır, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Katar’la iliÅŸkilerini kesen diÄŸer Müslüman ülkeleri çağırmayı planladığı, ana gündemin Müslüman KardeÅŸler ve benzeri örgütlere destek veren Katar ve diÄŸer ülkeler hakkında neler yapılabileceÄŸi, nasıl tavırlar alınabileceÄŸi olduÄŸu belirtiliyor.

Camp David stili zirvelerde, toplantıya ev sahipliği yapan ülkenin istediği sonuç alınıncaya kadar toplantı uzatılabiliyor.

Konuyla ilgili olarak Beyaz Saray’dan sızan bilgilerde, Türkiye adı hiç telaffuz edilmese de geliÅŸmeleri takip edenler, Trump ve çevresinin bu zirvede asıl hedefinin Türkiye olduÄŸunu vurguluyorlar.

PERDE ARKASI

Beyaz Saray’ın bu yeni planının perde arkasında Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in olduÄŸu ve baÅŸstratejist Steve Bannon’un da ona destek verdiÄŸi söyleniyor. Bannon’un iliÅŸkili olduÄŸu haber kuruluÅŸu Breitbart News, bu zirve hazırlığı hakkında haber de yaptı

Kushner’in Ä°srail-Filistin barışı için bölgede yaptığı temasların baÅŸarısızlıkla sonuçlanmasından sonra yeni bir giriÅŸime ihtiyacı olduÄŸunu gören Suudi Arabistan, perde arkasında devreye girdi. Suudi Arapların, kendilerinin gizlice Ä°srail’le temasta olduklarını ve gerekirse yeni bir barış görüşmesi için devreye girebileceklerini Beyaz Saray’a ilettikleri anlatılıyor.

Jared Kushner de bunun yolunun açılabileceÄŸini, ancak Suudi Arabistan’dan Camp David türü bir zirveye katılımı örgütlemesini ve zirvenin Amerika’nın istediÄŸi ÅŸekilde sonuçlanmasını ayarlamasını istedi.

Åžimdi görünen o ki, henüz tarihi tam belirlenmeyen bu zirvenin OrtadoÄŸu için tarihi bir giriÅŸim olarak sunulması planlanıyor. Beyaz Saray’a yakın kaynaklar, daha ÅŸimdiden “Camp David stili zirve neredeyse 40 yıldır yapılmadı, ÅŸimdi bizim yönetimimiz bunu baÅŸaracak” demeye baÅŸladı.

Camp David stili zirve, adını 1978 yılında Camp David’de Ä°srail ile Mısır arasında yapılan görüşmelerden sonra 1979 yılında imzalanan tarihi barış anlaÅŸmasından alıyor.

Camp David, Washington’un 100 kilometre kuzeybatısında Maryland Eyaleti’nde yer alan, baÅŸkanların kısa tatiller için gittikleri bir çalışma-dinlenme merkezi.

ABD DIŞİŞLERİ

Bu arada bölgede sertleÅŸmekten yana olmadığı için Beyaz Saray’ın bu yeni giriÅŸiminin dışında tutulan ABD DışiÅŸleri Bakanı Tillerson’un, Washington’daki BirleÅŸik Arap Emirlikleri Büyülkelçisi’ne, “Katar’a verilen son talep listesinin uygun olmadığını, ABD’nin liste hazırlanırken mümkün olduÄŸunca makul ve uygulanabilir olmasını istediÄŸini Suudi Arabistan’a ve BAE’ye ilettiÄŸini, ama nihai metinde buna uyulmadığını görüldüğünü” söylediÄŸi öğrenildi.

Bölgedeki kiÅŸisel baÄŸlantıları nedeniyle etkili olabileceÄŸi söylenen Tillerson’un bu çabalarının, Beyaz Saray’ın farklı planlar yapması yüzünden bir ÅŸansının olmayacağı da belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.