Sosyal Medya

Güncel

Çöpe attıklarıyla Afrika'yı doyururlar!

Dünyada her yıl 5 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle ölüyor. Zengin Batı’da çöpe giden yiyeceklerin dörtte biri dahi açlık çeken 795 milyon insanı kurtarmaya yeter.



Dünyadaki zengin-fakir ayrımının acı tablosu, Meclis’e verilen rakamlarda kendini gösterdi.  Dünyada yılda yaklaşık 1 trilyon dolarlık yemek israf ediliyor. Sadece zengin ülkelerin israf ettiÄŸi yemek, 222 milyon ton. Bu rakam, Afrika’nın tümünde üretilen gıdaya eÅŸit. Ve, dünyada 870 milyon insan yetersiz besleniyor. 

Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesinde, Gıda Bankacılığı Uygulamasının AraÅŸtırılması ve YaygınlaÅŸtırılmasını Ä°nceleme Alt Komisyonuna verilen rakamlar, dünyadaki gıda israfının boyutunu ortaya koydu. Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkanı Ekrem KeleÅŸ’in verdiÄŸi rakamlara göre dünyada her yıl 1,3 milyar ton yiyecek israf ediliyor. Bu israf edilen yemekler yaklaşık 1 trilyon dolara tekabül ediyor. Bu israf, bir ülkenin ekonomik hacmi bakımından deÄŸerlendirilmiÅŸ olsaydı, Amerika BirleÅŸik Devletleri ve Çin’den sonra dünyanın en çok karbondioksit üreten 3’üncü ülkesi olacak kapasite çıkıyor. Ä°sraf edilen gıdanın sadece dörtte 1’i dünyada açlık çeken 795 milyon insanı doyurmaya yetiyor. 

870 MÄ°LYON Ä°NSAN BESLENEMÄ°YOR

Zengin ülkelerdeki gıda israfı 222 milyon ton, Sahraaltı Afrika’da üretilen yemeklerin neredeyse toplamına eÅŸ deÄŸer.  Afrika’daki toplam yemek üretimi, 230 milyon ton. Sadece Avrupa’daki gıda israfı 200 milyon aç insanı doyurmaya yetecek boyutlarda. Dünya nüfusunun yüzde 12,5’unu oluÅŸturan 870 milyon insan yetersiz besleniyor. Ä°srafın dörtte 1 oranında azaltılmasıyla, yetersiz beslenen 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabiliyor.

AÇLIÄžI ORTADAN KALDIRABÄ°LÄ°R 

GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde çöpe atılan gıdaların yüzde 40’ı aslında yenebilecek durumda. GeliÅŸmekte olan ülkelerde ise yılda 150 milyon ton buÄŸday heba oluyor. Bu rakam, tüm fakir ülkelerdeki açlığı ortadan kaldırabilecek bir orana denk geliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.