Sosyal Medya

Güncel

Amcakızım cinsiyetsiz tuvalette

ODTܒden başlayalım. ODTܒde okuyan, ismi bende mahfuz bir delikanlı mail attı. Diyor ki ‘İsmail abi, biz ODTܒnün sadece bu tip marjinal olaylarla gündeme gelmesinden hem bıktık hem usandık. Gazetelerin, internet portallarının manşetleri, meseleye yaklaşımı öyle ki zannedersin bütün ODTܒnün bütün tuvaletleri cinsiyetsiz hale getirildi, zannedersin ODTܒye girmek için ana şart gâvur olmak, zannedersin ODTܒde okuyan her öğrenci vatana ihanet içerisinde… Hâlbuki böyle bir şey yok.’



İsmail Kılıçarslan - Yeni Şafak

Aşırı yorum çağında yaşıyoruz. Ele geçirdiğimiz küçük bir bilgi parçasından, gördüğümüz bir resimden, yarım yamalak bildiğimiz bir olaydan hareketle pozisyonumuzu alıyor ve o pozisyondan konuşuyoruz. Ve artık sanırım sadece pozisyonlarımız var.

Bazı ahmakların Gezi’de attığım 200 tweetten üçünü, 17-25 Aralık sürecinde attığım 500 tweetin ikisini kırparak bana ‘Gezici’ ve ‘kripto Fetöcü’ derken yaptığı da tam olarak bu, ODTÃœ’deki cinsiyetsiz tuvalet meselesinde hemen herkesin yaptığı da tam olarak bu, ‘insan amcasının kızıyla evlenebilir’ fetvasına yaklaşım da tam olarak bu. Meselenin küçük bir parçasını, solgun bir fotoÄŸrafını taÅŸ kabul ediyor ve onu derhal düşmanımızın ya da düşman bellediÄŸimizin, daha da kötüsü menfaat gereÄŸi düşman olarak kodladığımızın kafasına atıyoruz.

ODTÃœ’den baÅŸlayalım. ODTÃœ’de okuyan, ismi bende mahfuz bir delikanlı mail attı. Diyor ki ‘Ä°smail abi, biz ODTÃœ’nün sadece bu tip marjinal olaylarla gündeme gelmesinden hem bıktık hem usandık. Gazetelerin, internet portallarının manÅŸetleri, meseleye yaklaşımı öyle ki zannedersin bütün ODTÃœ’nün bütün tuvaletleri cinsiyetsiz hale getirildi, zannedersin ODTÃœ’ye girmek için ana ÅŸart gâvur olmak, zannedersin ODTÃœ’de okuyan her öğrenci vatana ihanet içerisinde… Hâlbuki böyle bir ÅŸey yok.’

Gelin birinci elden okuyalım ODTÃœ’de ne olup bittiÄŸini: ‘Bu cinsiyetsiz tuvalet olayı aslında senelerin mevzusu. LGBT oluÅŸumunun ODTÃœ kolundaki öğrenciler bu operasyonu yürütüyor. Bunlar gayri resmi bir topluluk; kesinlikle hiç bir ÅŸekilde rektörlüğe baÄŸlı deÄŸil ve herhangi bir yardım almıyorlar. Senelerdir rektörlüğün kendilerini tanımaları için eylem yaparlar. Ä°ÅŸte son bir yıldır da beÅŸeri bilimlerdeki sadece bir tuvaletin cinsiyetsiz yapılması için uÄŸraşıyorlar. Eylem yaptılar, rektörlük önünde imza topladılar. Bu toplanan imza tek bir tuvalet içindi; sonra bölüm baÅŸkanlığı bunlara dayanamadı bir tane tuvalet verip ‘yapın o zaman’ dedi. Sonra bunlar yaklaşık bir ay önce tüm tuvaletlerin kapısına gidip stickerlarını yapıştırıp ‘burayı cinsiyetsiz yaptık’ dediler. Tüm olay bu… Sonra tabi hemen bölüm baÅŸkanlığı ve rektörlük bu stickerları çıkarttı. Åžu an böyle bir uygulama yok ama internet bununla dönüyor. Bu olay sadece BeÅŸeri Bilimler binası tuvaletlerinde gerçekleÅŸiyor.’

Bilmem ne olduÄŸu tam olarak anlaşıldı mı? Bütün bunları anlattıktan sonra ODTÃœ’lü delikanlı üç meselenin altını çiziyor:

1.Olayın ODTÃœ’nün geneli ile hiçbir alakası yok. BeÅŸeri bilimler, ODTÃœ’deki 100’den fazla binadan sadece bir tanesi. Ãœstelik haber olan ‘kapılara sticker yapıştırma’ iÅŸi 22 Mayıs’ta oluyor. Medya bunu LGBT yürüyüşünün hemen öncesinde servis ediyor.

2.On tane vandal gidip bir kapıya bir sticker yapıştırıyor, sonra da ‘biz 400 imza topladık burası cinsiyetsiz tuvalettir’ diyor. ODTÃœ’de 35 bin öğrenci var. BeÅŸeri bilimlerin pek çok öğrencisi bu uygulamaya destek vermiyor.

3.Pek güzide medyamız, uluslararası prestiji yüksek, eÄŸitim kalitesi iyi, üstelik Türkiye’nin bütün sosyolojik kesimlerinden parlak öğrencilerin okuduÄŸu bir üniversiteyi her marjinal olayda ‘ODTÃœ kapatılsın, yerine üniversite yapılsın’ cümlesiyle gündemleÅŸtirmeye devam ederse ODTÃœ gerçekten marjinalleÅŸecek. Yani on tane vandalın istediÄŸi olacak. O on vandal gündemi teslim alacak. ODTÃœ’nün vasatı kaybolacak. Medyanın dili, ODTÃœ’ye gelecek makul öğrencinin korkutulması üzerinden ilerlemeye devam ederse, medyanın dili ‘ODTÃœ’nün her yerinden ahlaksızlık akıyor’ cümlesiyle ilerlemeye devam ederse ODTÃœ kaybedecek, Türkiye kaybedecek ve on tane vandal, üstelik bu konuda hiçbir umutları yokken, eÅŸsiz bir zafer elde edecek. Medyada okuduÄŸu haber üzerinden evladına ‘ODTÃœ çok berbat bir yermiÅŸ, sakın tercih etme’ diyen her ana-baba bu zaferi taçlandıracak. Bu kadarını hesap etmek gerçekten bu kadar zor olabilir mi?

Amcakızı ile evlenmenin caizliÄŸine ‘sapıklık’ diyebilen hastalıklı zihinlerle uÄŸraÅŸmanın baÅŸka, bambaÅŸka yolları var ve inanın bana cinsiyetsiz tuvalet meselesinin ele alınış ÅŸekli onlardan biri deÄŸil.

Kızacaksınız biliyorum ama bir ÅŸey daha söyleyeyim. Minibüste dayak yiyen ÅŸortlu kız meselesine ‘sakallı, cübbeli, çarÅŸaflı insanlar da taciz ediliyor, ne olmuÅŸ yani’ diye yaklaÅŸmak da her bakımdan sorunlu geliyor bana. Hem iki olayı birbirine karıştırmak bakımından sorunlu hem de taciz yarıştırmak bakımından sorunlu.

Ne diyordu Kempes: ‘Åžimdi ben bu cinsiyetsiz tuvalet iÅŸini tam anlamadım yeÄŸen. Kadın erkek aynı tuvalette hacetlenince özgürlük mü olmuÅŸ oluyormuÅŸ eÅŸitlik mi? Vallaha bilemedim.’

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.