Sosyal Medya

Güncel

Sistemin açığını buldu kısa dönem askerlik yaptı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde okuyan İ.T. adlı öğrencinin, okulu bitirmeden diplomasını almış gibi göstererek, kısa dönem askerlik yaptığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, sistemden kaynaklı bir sıkıntı olduğunu söyledi.



AKÃœ Mühendislik Fakültesi Gıda MühendisliÄŸi öğrencisi Ä°.T. hakkında öğrenciler arasındaki konuÅŸmalarıyla huzursuzluk çıkardığı, araÅŸtırma görevlileri hakkında ağır ve asılsız suçlamalar yaptığı iddiasıyla disiplin iÅŸlemi yapıldı. Disiplin soruÅŸturması sonucu 21 Haziran 2016 tarihinde Ä°.T.’ye daha önce de aynı suçu iÅŸlediÄŸi gerekçesiyle ’yarı yıl uzaklaÅŸtırma cezası’ verildi, ancak bu cezanın 6 ay sonra uygulamaya konulması kararlaÅŸtırıldı. Bu ertelemeden yararlanan Ä°.T., final sınavlarına girerek ’mezun’ olmaya hak kazandı, ancak cezası nedeniyle diplomasını alamadı. YÖK kayıtlarına ’mezun olmaya hak kazanmıştır’ bilgisi iÅŸlenirken, disiplin cezası olduÄŸu ve diplomasını bu cezasını tamamladıktan sonra alabileceÄŸi yazılmadı.

YÖK kayıtlarından ’mezun olmaya hak kazanmıştır’ yazısını e-devlet üzerinden alan Ä°.T., kısa dönem askerlik için baÅŸvuruda bulundu. Askerlik ÅŸubesinin askere kabul ettiÄŸi Ä°.T., kısa dönem askerliÄŸini tamamladı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Konuyla ilgili AKÃœ Mühendislik Fakültesi Gıda MühendisliÄŸi Bölümü öğretim üyesi ve kurucu bölüm baÅŸkanı Prof. Dr. A.Ç., geçen 5 Mayıs’ta Afyonkarahisar Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na ÅŸikayette bulundu. Ä°.T.’nin tamamen kanunsuz ve sahtecilikle askerliÄŸe baÅŸvurduÄŸu ve e-devlet üzerinden aldığı belgeyle diplomasını almış gibiÿyedek subay olarak askerliÄŸe müracaat ettiÄŸi ve askere alındığı belirtildi. Suç duyurusunda şöyle denildi:

"KiÅŸi, e-devletten 02.08.2016 tarihli almış olduÄŸu evrakla Fatih Askerlik Åžubesi’ne yedek subaylık baÅŸvurusu yapmıştır. 27.06.2016 tarihinde AKÃœ Gıda MühendisliÄŸi Bölümü’nden mezun gözükmekte olan ÅŸahsın evrakları 09.09.2016 tarihinde Fatih Askerlik Åžubesi tarafından da Yükseköğretim Kurulu ile Milli Savunma Bakanlığı arasında bilgi teyidiyle,Kasım 2016’da halen öğrenci olmasına ve diploması olmamasına raÄŸmen yedek subay iÅŸlemi görmüş ve askere alınmıştır" denildi.

Konuyla ilgili Prof. Dr. ÿA.Ç.’nin yaptığı ÅŸikayet üzerine Ä°.T.’nin mezuniyet kayıtlarının 09.01.2017 olarak düzeltildiÄŸi kaydedilirken, konunun Savunma Bakanlığı’na bildirildiÄŸi ve ayrıntılı ÅŸekilde inceleme ve soruÅŸturma baÅŸlatıldığı belirtildi.

REKTÖR SOLAK: SİSTEM KAYNAKLI HATA

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Öğrencimiz mezun olmaya hak kazanmış. Bunu YÖK kayıtlarına zamanında girmemiz gerekiyor. GirmediÄŸimiz zaman da suç iÅŸlemiÅŸ oluyoruz. YÖK kayıtlarına öğrencinin kazandığı mezun olma hakkını girerken, öğrencinin 6 aylık cezası olduÄŸunu, bunun için de diplomasını alamayacağını yazamıyoruz. Sistemde böyle bir sıkıntı var. Bu konuyu bizzat YÖK’e bildireceÄŸim. Çünkü aynı boÅŸluktan daha çok kiÅŸi de diÄŸer kurumları yanıltabilir." Konuyla ilgili henüz idari soruÅŸturma baÅŸlatılmadığı belirtildi.

AFYONKARAHÄ°SAR/DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.