Sosyal Medya

Sağlık

Verem turizmi

Ücretsiz ve başarılı verem tedavisi Türkiye’yi tedavide gözde ülkeler arasına soktu. Hastalar turist gibi Türkiye’ye gelerek hemen bir sağlık merkezine başvuruyor. Hastanın verem olduğu anlaşıldığı anda da devlet tarafından hemen tedavi altına alınıyorlar.



TÃœRKÄ°YE’DE verem (tüberküloz) tedavisinin ücretsiz ve baÅŸarıyla yapılması, yabancı verem hastalarını çekmeye baÅŸladı. Hastalar özellikle Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Gürcistan, Ukrayna, Afganistan, Afrika ülkelerinden geliyor. Halen tedavisi süren yabancı hastalardan 9’u, “süper mikrop” yani yaygın ilaca dirençli verem basiliyle hasta durumda.

Türkmenistanlı Ahmet Åž. (39) ülkesinde doktora gittiÄŸinde, tıpkı filmlerdeki gibi “Üç aylık ömrün kaldı” cümlesini iÅŸitmiÅŸ. Daha önce iki kez tedavi gören ancak verem basili tüm ilaçlara karşı direnç geliÅŸtirerek “süper mikroba” dönüşen Ahmet, “Kan tükürüyordum” diyor. Çaresizce yakınlarına danışmaya baÅŸlamış. O sırada bir arkadaşının Türkiye’de bedava verem tedavisi aldığını öğrendi.

TEK KURUŞ ÖDEMEDİ

Onun tavsiyesiyle turist gibi Ä°stanbul’a geldi. Yedikule Hastanesi’ne gitti. Muayene sırasında verem olduÄŸu anlaşıldı. Hemen SüreyyapaÅŸa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi AraÅŸtırma ve EÄŸitim Hastanesi’ne sevk edildi. 4.5 aydır burada tedavi gören Ahmet Åž., “Klinikte bize çok iyi bakıyorlar. Tedavim iyi gidiyor. Doktorlar iyi, yemekler güzel. Her ÅŸey bedava. Zaten ödeyecek param da yok” diyor. Üç yaşındaki kızını ÅŸimdiye kadar hiç öpemediÄŸini ancak doktoru izin verirse ona bir kardeÅŸ yapmak istediÄŸini söylüyor.

Verem turizmi

Ahmet Åž., verem tedavisi için bu yola baÅŸvuran tek kiÅŸi deÄŸil. SaÄŸlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 2015’de 12 bin 772 hastaya verem tanısı kondu. 2011’de yılda 200 yabancı ülke doÄŸumlu hastamız varken, bu sayı 5 yıl içinde 872’ye ulaÅŸtı. 

Normal tüberküloz hastalarının 6 ay süren tedavisi 350-525 liraya tamamlanıyor ve iyileşiyorlar. Ama ilaçlarını düzenli almayan veya ilaç direnci olan hastadan enfekte olanlarda çok ilaca dirençli verem gelişiyor. Bunların tedavisi 18-24 ay sürüyor ve maliyeti 40-60 bin liraya çıkıyor. Ahmet Ş. gibi süper mikroplu hastaların tedavi süresi yine iki yılı buluyor. Günde 4-8 farkı gruptan, toplam 20-25 ilaç alması gereken bu hastaların tedavi maliyeti 60-70 bin liraya ulaşıyor.

HER 3 HASTADAN BÄ°RÄ° Ä°STANBUL’DA

Ä°stanbul büyük bir verem havuzu. Türkiye’deki hastaların üçte biri Ä°stanbul’da. Yabancı uyruklu hastaların da yarısı Ä°stanbul’da. Ä°stanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan tüm verem hastalarının yaklaşık yüzde 6’sının yabancı olduÄŸuna dikkati çekti. Bunların yaklaşık 500’ünün Suriyeli olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, “Suriye’de verem çok yüksek düzeyde olmadığı için ÅŸanslıyız. Ä°stanbul’daki hastaların yüzde 8’inden fazlası yabancı ülke doÄŸumlu hasta” dedi.

ÜLKELERİNE DÖNENLERİN BİLE TAKİBİ SÜRÜYOR

Doç Dr. Aylin Babalık (SüreyyapaÅŸa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi): “Hastanemizde 71 verem yatağı var. Türkiye’nin verem kontrol programı çok iyi iÅŸliyor. Buraya çalışmak için gelen, çalışırken teÅŸhis ve tedavi alanlar olduÄŸu gibi özellikle duyup, ülkedeki tedavi çok iyi ve ücretsiz diye tercih edip gelen hastalarımız var. Taburcu olduktan sonra da tedavileri verem savaÅŸ dispanserlerinde ayaktan sürüyor. Ãœlkelerine dönenlerden takip ettiÄŸimiz hastalar da var.”

BAZEN ÖZEL HASTANELER BİZE SEVK EDİYOR

Türkiye Halk SaÄŸlığı Kurumu Tüberküloz Daire BaÅŸkanı Dr. Erhan Kabasakal: “Hasta ister bizim vatandaşımız olsun isterse yabancı tüm tedavisini ücretsiz yapıyoruz. Verem ilaçlarının tümünü bizim gibi ücretsiz veren ülke birkaç tane. Bu nedenle bize yurtdışından sadece bu tedavi için gelenler var. Yılda 250 dirençli tüberküloz hastamız var. Bunların yaklaşık 30’u yabancı. Ä°ÅŸi bitince de SaÄŸlık Bakanlığı hastanesine sevk ediyorlar. Bir baÅŸka grup hasta da Türkiye’deki tedaviyi biliyor. Özellikle Ä°stanbul’a geliyor, yatıyor, tedavilerini oluyor ve çıkıyorlar. Hastaların ülkelerinde tedavi edilebilmesi için Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı BaÅŸkanlığı ile proje yaptık.”

SÃœPER MÄ°KROP KORKU YAYIYOR

Doç. Dr. Åžeref Özkara (Türk Toraks DerneÄŸi Tüberküloz Çalışma Grubu): “Son 10 yılda yaygın ilaç dirençli verem mikrobu (basili) büyük korku yaratıyor. Çünkü bu mikrobun bulaÅŸtığı hastaların ancak dörtte biri tedaviyle iyileÅŸebiliyor. Yabancı hastaları alıyoruz, tedavilerini ücretsiz veriyoruz. Ama bu baÅŸka hastaların da gelmesine, dirençli mikrobun baÅŸkalarına bulaÅŸmasına zemin hazırlıyor. Yaygın dirençli bir yerli hastamız var. Onun bu süper mikrobu nereden aldığını bilmiyoruz.”

kaynak: hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.