Sosyal Medya

Dünya

Netanyahu UNRWA'nın feshini istedi

İsrail Başbakanı Netanyahu, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) feshedilmesi gerektiğini öne sürdü.



Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) feshedilmesi gerektiÄŸini öne sürdü.

BaÅŸbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada Netanyahu, "ABD’nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley’e geçen hafta yaptığımı görüşme sırasında, BM’nin UNRWA’nın faaliyetlerini sürdürme konusunu yeniden gözden geçirmenin vakti geldi dedim." ifadelerini kullandı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana mültecilere UNHCR'nin baktığını belirten Netanyahu, "Çoğu yerleşik hayata geçmiş Filistinli mültecilerin ise özel bir mülteci komiserlikleri var." görüşüne yer verdi.

Netanyahu, UNRWA’nın Ä°srail’e karşı kışkırtıcılık yaptığını ve bu kuruluÅŸun feshedilmesi gerektiÄŸini iddia etti.

"Adil ve kapsamlı bir çözüm bulunana kadar varlığı korunmalıdır"

Filistin KurtuluÅŸ Örgütüne (FKÖ) baÄŸlı Mülteci Ä°ÅŸleri Dairesince yapılan yazılı açıklama ile Netanyahu’nun açıklamalarına tepki gösterildi.

UNRWA'nın, Ä°srail iÅŸgal hükümetinin 1948’den beri Filistin halkına karşı iÅŸlediÄŸi suçların ve Nekbe’nin canlı ÅŸahidi olduÄŸu belirtilen açıklamada, "Netanyahu, geri dönüş hakkını hedef alıyor." vurgusu yapıldı.

UNRWA’nın, 68 yıldır Filistin halkına hizmet ettiÄŸi ve varlığının korunması gerektiÄŸi kaydedilen açıklamada, "UNRWA, Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunana kadar varlığı korunmalıdır. Ä°srail iÅŸgali son bulana, 1967 sınırları dahilinde baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin Devleti kurulana ve 194 sayılı BM kanunlarına göre zorla göç ettirilmiÅŸ Filistinliler vatanlarına dönene kadar UNRWA devam etmelidir.” ifadelerine yer verildi.

BM’nin 302 sayılı kararı gereÄŸi 1949’da kurulan UNRWA, Filistin, Ãœrdün, Lübnan ve Suriye’de yaÅŸayan 5,3 milyon Filistinli mülteciye birçok alanda hizmet sunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.