Sosyal Medya

Kültür

Sümela’nın 400 yıllık geleceği kurtulacak

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan ve 20 aydır restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı’nda restorasyon çalışmaları sürüyor.



Konuyla ilgili deÄŸerlendirmede bulunan Maçka Belediye BaÅŸkanı Koray Koçhan, yapılan çalışmayla Sümela’nın gelecek 300-400 yılının kurtulmuÅŸ olacağını söyledi. Sümela’da yapılan çalışmaların zorluÄŸuna iÅŸaret eden BaÅŸkan Koçhan, çalışmaların 2018 yılının sonuna kadar sürebileceÄŸine dikkat çekerek kaya güçlendirmesiyle ilgili birinci etabın tamamlandığını söyledi.

2018 YILI SONUNA KADAR KAPALI KALACAK

Sümela’nın kapalı kaldığı sürede gerek seyir teraslarıyla gerekse de elektronik müze sayesinde turistlere hizmet vereceÄŸini kaydeden BaÅŸkan Koçhan, “Sümela Trabzon’un dünyaya açılan penceresi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız burayla ilgili büyük bir restorasyon projesi baÅŸlattı. Bunun yanında da taÅŸ düşme tehlikesine karşı bir çalışma yapılıyor. Yaklaşık 50 milyon TL’lik bir proje. Sümela Manastırı belki 2018 yılının sonuna kadar kapalı kalacak. Burada düşme tehlikesi olan 60 tonluk kayalar var. Bununla ilgili ilk etap çalışması hızlı bir ÅŸekilde devam etti. Bu çalışmalar iÅŸ makinesiyle deÄŸil profesyonel daÄŸcılar tarafından yapılıyor. Malzemeler teleferikle çekiliyor dolayısıyla çalışmalar yaz kış devam ediyor. Kapıya kadar olan ilk etap kısmı bitti. Åžimdi kapıdan diÄŸer tarafa olan kısmı devam ediyor" diye konuÅŸtu.

FRESKLERE RESTORASYON

"Bu yüklü bir maliyeti olan ince işçilik ve uzun bir zaman isteyen bir çalışma" diye konuÅŸan Koçhan "Åžu an kaya kilisesinin içindeki fresklerin restorasyonuna baÅŸlandı. Belki 2018 yılının sonuna kadar Sümela Manastırı kapalı kalacak ancak Sümela Manastırı’nın gelecek 300-400 yılını bu projeyle kurtarmış olacağız. Bakanlığımız 50 milyon TL para harcayacak. Bu sene kapının yanına kadar ziyarete açılacağını düşünüyoruz. Sümela Manastırı’nın baÅŸladığı patika yerde bir kilise var o kiliseyi Turizm Bakanlığımızın üç boyutlu Sümela Manastırı içinde gezilecek elektronik müzeye dönüşmesi projesi var. Ayrıca üç tanede de seyir terası yapılacak yaklaşık 2 milyon ödeneÄŸi çıktı. Sümela manastırı kapalı kaldığı sürece hem seyir teraslarıyla hem küçük elektronik müzesiyle geleceÄŸine yönelik çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

TELEFERÄ°K PROJESÄ°

Sümela Manastırı’nda en önemli sorunun teleferik projesi olduÄŸunu bunun da hayata geçirilmesi için yoÄŸun gayret sarf ettiklerini kaydeden Koçhan, “ Bunun yanında Sümela Manastırı’ndaki mevcut tesisler yetmiyor Bu bölgede Milli Parklar’ın bir çalışması var; günü birlik konaklamalar, restoranlar yapılacak. Bunların yanında teleferik projesi var. Bu proje çok büyük önem arz ediyor. Sümela’da gündeme getireceÄŸimiz en önemli meselenin teleferik olduÄŸunu düşünüyorum. Bir an önce bu teleferiÄŸi hızlı bir ÅŸekilde 2018 yılının sonuna kadar 2.2 kilometre olan bölümünü bir an önce yapmamız lazım. Böylelikle Sümela’nın giriÅŸindeki trafik sıkışıklığı önlenmiÅŸ olacak. Bunun taliplisinin de olduÄŸunu biliyorum. Bir an önce prosüdür hızlandırmamız gerekir. Bana göre Sümelada en önemli problemlerden biri bu teleferik problemini ortadan kaldırmamız lazım. Ayrıca Turizm Bakanlığımız tarafından bu yıl Vazelon Manastırıyla ilgili restorasyon projesi var” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

MAÇKA'DAKİ TERÖR OLAYLARI

BaÅŸkan Koçhan, Maçka’da yaÅŸanan terör olaylarına da deÄŸinerek, “Geçen sene malum olaylardan ötürü düzenli tedbirli teröre karşı bir arama tarama ve mücadele faaliyeti gösteremedik. Bu sene tam tersi sayın Süleyman Soylu bakanımızın önderliÄŸinde tüm Türkiye’de teröre karşı nasıl mücadele veriliyorsa Maçka’da da aynı mücadele veriliyor. Åžu an tüm asker herkes arazide. 200-300 asker daÄŸlarda kaçış, çıkış yollarını kapatmış durumda. Çok yakın zamanda netice alacağımıza inanıyorum”dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.