Sosyal Medya

Dünya

Japonlar aşırı çalışma yüzünden ölüyorlar

Dünyada çalışma saatlerinin en uzun olduğu ülkelerden Japonya’da aşırı çalışma sonucu ölenlerin sayısı hızla artıyor. Ölenler arasında henüz 30 yaşını geçmemiş çok sayıda kişi de var



Japonya’da son dönemde birçok gencin çok çalışma sonucu hayatını kaybetmesi, ülkede uzun çalışma saatleriyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Aşırı çalışma nedeniyle ölüm anlamına gelen “karoÅŸi” vakalarında son dönemde çok büyük bir artış olduÄŸu belirtilirken, resmi rakamlara göre ülkede her yıl yüzlerce kiÅŸi aşırı çalışmaktan hayatını kaybediyor. 

Japonya’da ÅŸirketlerin dörtte birinde çalışanlar, çalışma saatleri dışında ayda 80 saatten fazla mesai yapıyor. Çalışanların yüzde 12’si için ise bu süre ayda 100 saati buluyor. Uzmanlara göre bu kadar çok çalışmak kalp krizi ve intihar oranlarını ciddi biçimde arttırıyor.

BBC’ye konuÅŸan Michiyo Nishigaki, iki yıl önce oÄŸlu Naoya’yı 27 yaşında kaybetmiÅŸ. OÄŸlunun mezun olduktan sonra büyük bir Japon telekomünikasyon ÅŸirketinde çalışmaya baÅŸladığını anlatan Nishigaki, Naoya’nın birçok defa ya son gece treniyle eve dönebildiÄŸini ya da iÅŸte uyumak zorunda kaldığını anlatıyor.

BİRÇOK GENÇ BAŞKA ŞANSLARI OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR

2015’te de bir reklam ÅŸirketinde çalışan 24 yaşındaki Matsuri Takahashi’nin Noel gecesi intihar etmesi ülkede büyük ses getirmiÅŸti. BBC’nin haberine göre, Genç kadının günde en az 4 saat mesaiye kaldığı ortaya çıkmıştı.

Birçok genç çalışan, Japonya iÅŸ dünyasındaki aşırı rekabetçi ortam nedeniyle iÅŸ bulmanın çok zor olduÄŸunu ve mesaiyi kabul etmekten baÅŸka ÅŸansları olmadığını söylüyor. Resmi rakamlara göre ülkede çalışanların yüzde 35’i, yıllık 20 gün tatil hakkını neredeyse hiç kullanmıyor.

Hükümet ise çalışma şartlarını şirketler lehine belirlemekle ve fazla mesaiyi kısıtlayacak önlemler almamakla eleştiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.