Sosyal Medya

Kültür Sanat

New York Times'tan DiriliÅŸ ErtuÄŸrul incelemesi

New York Times'ta 'Diriliş Ertuğrul' dizisiyle ilgili incelemede 'Bu dizi hem düşmanlara karşı ulusal bir varlık gösterme konusundaki derin arzuyu, hem de Türkiye'nin içinde bulunduğu karman çorman gerçeklikten rahatlatıcı bir fantezi dünyasına kaçma isteğini yansıtıyor' denildi.



New York Times gazetesi, Türkiye'de izlenme rekorları kıran ‘DiriliÅŸ ErtuÄŸrul' dizisini mercek altına aldı.

Bir televizyon dizisinin ErdoÄŸan'ın Türkiye'si hakkında anlattıkları' baÅŸlıklı makalede, ‘DiriliÅŸ ErtuÄŸrul'un CumhurbaÅŸkanı (Recep) Tayyip ErdoÄŸan'ın söylemlerindeki hissiyatı yansıttığı' tezi iÅŸlendi.

Makalede, ‘DiriliÅŸ ErtuÄŸrul' dizisinde kullanılan ‘Bir Milletin Uyanışı' sloganının, ‘ErdoÄŸan'ın nisandaki anayasa referandumunu Türk ulusunun düşmanlarına ve içerideki hainlere karşı bir mücadele' olarak tanımlaması sonrası oluÅŸan atmosferle uyumlu olduÄŸu belirtildi. "Türkiye'nin ulusal ruh hali sık sık belirli televizyon ÅŸovlarıyla ölçülebiliyor" denilen makalede, DiriliÅŸ ErtuÄŸrul dizisindeki atmosferin ‘milliyetçi' olduÄŸu ve bu durumun ‘baÅŸarısız darbe giriÅŸiminden sonra yaralı ve savaşçı bir ruh haline giren ülkeyi etkilediÄŸi' yorumu yapıldı.

Makalede, "Dizinin siyasi ruh halini ne kadar yansıttığı, tarihsel doğruculuk konusundaki gevşek yaklaşımından daha önemli. Sizi, referandum boyunca hilal ile haç arasındaki acı bir mücadeleden söz eden Erdoğan'ın ifade ettiği Müslüman milliyetçiliğini yakalıyor" denildi.

Makalede, "Türkiye'de diziler genelde siyasi atmosferi yansıtıyor. Geçen yılki darbe girişimden sonra ve IŞİD'le PKK'ye yönelik askeri operasyonların ortasında, iç ve dış düşmanlarla savaşan askerlerin ve istihbaratçıların konu edildiği bir televizyon dizisi dalgası söz konusu" ifadeleri kullanıldı.

Diriliş Ertuğrul için "Belki de kaçınılmaz olarak, bu dizi Türkiye'nin dindar muhafazakârlar ile laik, kültürel seçkinler arasındaki sert kültür savaşına da gömüldü" denildi.

New York Times'a göre, DiriliÅŸ EruÄŸrul'ın popülaritesinin bir sebebi, ‘prestij ve düşmanlara karşı ulusal bir varlık gösterme konusundaki derin arzu‘. Gazete, "DiriliÅŸ ErtuÄŸrul gibi diziler, Türkiye'nin büyük bir imparatorluÄŸun mirasçısı ve güçlü, cesur, bilge adamlar tarafından kurulan bir ulus olarak benzersiz bir misyonu olduÄŸu fikrini ifade ediyor" ifadelerini kullandı.

Makalede, DiriliÅŸ ErtuÄŸrul'un popülaritesinin bir diÄŸer sebebi de, ‘siyasi gerçeklikten kaçış' olarak yorumlandı:

"Bu tür dizilerin popülaritesi aynı zamanda, izleyicilerin Türkiye'nin bugün içinde bulunduÄŸu karman çorman gerçeklikten, daha rahatlatıcı olan bir fantezi dünyasına kaçma isteÄŸi de olabilir. Artan ekonomik sıkıntılar ve Suriye'deki savaÅŸ nedeniyle sorun yaÅŸayan, ÅŸiddetli biçimde kutuplaÅŸmış bir ülkede, ‘DiriliÅŸ ErtuÄŸrul' dizisi Türk görkemine dair onur verici kurucu efsaneyi hatırlatarak izleyicileri rahatlatıyor. Bu temalar, ErdoÄŸan'ın popülist çekiciliÄŸinin de temel taşı. ErdoÄŸan yıllar boyu, Türkiye'nin çehresi deÄŸiÅŸtiren büyük inÅŸaat projelerini ülkenin yükseliÅŸini çekemeyen kıskanç yabancı güçlerle mücadelenin parçası olarak sundu. ErdoÄŸan'ın, ‘milli irade'nin cisimleÅŸtiÄŸi tek kiÅŸi olarak görüldüğü bir kiÅŸilik kültü oluÅŸmuÅŸ durumda."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.