Sosyal Medya

Kürsü

Sisi cuntasının ihlalleri-Ahmet Varol

Mısır’daki Sisi cuntasının, 2017’nin ilk üç ayında gerçekleştirdiği cinayetler ve ağır insan hakları ihlalleri hakkında İngiltere’deki Arap İnsan Hakları Teşkilatı tarafından bir rapor yayınlandı. El-Cezire’nin Arapça sitesinden yararlanarak bu raporun özet bilgilerini bugünkü yazımızda siz değerli okuyucularımıza da aktarmak istedik.



Burada ihlaller iki kategoriye ayrılıyor. Birinci kategoriye girenler Sina bölgesine yönelik operasyonların sonuçlarını kapsamıyor. Çünkü dünkü yazımızda da dile getirdiÄŸimiz üzere Sisi cuntasının IŞİD’in bir kanadına yönelik savaÅŸ verdiÄŸi iddiasıyla Sina bölgesine yönelik ayrı bir savaşı var. O yüzden Sina bölgesine yönelik saldırıların cana ve mala yönelik zararları ile ilgili bilgiler müstakil olarak veriliyor. 
 
Sina bölgesi haricindeki cinayetler, siyasi tutuklamalar ve mahkumiyetler hakkındaki özet bilgiler şöyle:
 
Yapılan tespitlere göre 2017’nin ilk üç ayı içinde rejimin kasıtlı uygulamalarından dolayı hayatlarını kaybedenlerin sayısı 50’yi buldu. Bunlardan 18 kiÅŸi doÄŸrudan saldırı yoluyla öldürüldü. 32 kiÅŸi ise cezaevlerinde veya polis merkezlerinde hayatını kaybetti. 
 
Cezaevlerinde veya sorgulama merkezlerinde hayatlarını kaybedenlerden beÅŸ kiÅŸinin ölüm sebebi iÅŸkence. 23 kiÅŸi tıbbi ihmal sebebiyle hayatını kaybetti. Dört kiÅŸi de tutukluların bulunduÄŸu merkezlerdeki ÅŸartların saÄŸlıksız veya muamelelerin kötü olması sebebiyle hayatını kaybetti. 
 
Bu süre içinde siyasi sebeplerle gözetim altına alınanların yahut emniyet veya istihbarat teÅŸkilatlarıyla iliÅŸkili kiÅŸiler tarafından kaçırılanların sayısı da toplamda 871’i buldu. Bunlardan 266 kiÅŸi zorla kaçırma yöntemiyle gözetim altına alındı ki bu da toplamın %30.5’ini oluÅŸturuyor. 
 
Tutuklamaların ve zorla kaçırmaların aylara göre bölünmesi ise ÅŸu ÅŸekilde: 
 
Ocak ayında toplamda 402 kişi gözetim altına alındı, bunlardan 109 kişi kaçırıldı.
 
Åžubat’ta toplamda 270 kiÅŸi gözetim altına alındı, bunlardan 72 kiÅŸi kaçırıldı.
 
Mart ayında toplamda 199 kiÅŸi gözetim altına alındı, bunlardan 85 kiÅŸi kaçırıldı.  
 
Gözetim altına alınanlardan 27 kiÅŸi 18 yaşın altında olanlardan oluÅŸuyor. 
 
2017’nin ilk üç ayında siyasi sebeplerle yargılananların sayısı 2673’ü buldu. Bunlardan 2078 kiÅŸi muhtelif cezalara mahkûm edildi, 595 kiÅŸi ise beraat ettirildi. 
 
Mahkûm edilenlerin cezaları ise ÅŸu ÅŸekilde: 
 
41 kişi idam cezasına çarptırıldı.
 
673 kiÅŸi müebbet hapis cezasına mahkûm edildi. 
 
491 kiÅŸi beÅŸ yıldan fazla hapis cezasına mahkûm edildi. 
 
215 kiÅŸi üç ile beÅŸ yıl arası hapis cezasına mahkûm edildi. 
 
655 kiÅŸi bir ayla 3 yıl arası hapis cezasına mahkûm edildi. 
 
3 kiÅŸi de baÅŸka cezalara çarptırıldı. 
 
Cuntanın Sina bölgesine yönelik saldırılarının sebep olduÄŸu can kayıpları, tutuklamalar ve maddi hasarlarla ilgili bilgilerin özeti de ÅŸu ÅŸekilde: 
 
Rejimin askerleri dışında kalanlardan öldürülen insan sayısı 160. Bunlardan 154 kiÅŸinin çatışmalarda, 6 kiÅŸinin ise doÄŸrudan saldırılar sebebiyle  hayatlarını kaybettiÄŸi ifade ediliyor. 
 
Gözetim altına alınan insan sayısı 325. Bunlardan 98 kiÅŸi güvenlik organları tarafından arandıkları gerekçesiyle, 227 kiÅŸi ise şüpheli olarak gözetim altına alındı. 
 
Saldırılarda toplamda 32 ev, 74 araç, 48 motosiklet yandı veya tahrip edildi. 
 
Bütün bunlar elbette Sisi cuntasının insan hakları ihlallerinin tümünü kapsamıyor. Fakat hazırlanan rapor cuntanın ağır ihlalleriyle ve cinayetleriyle ilgili olarak özetle bu rakamları veriyor. Dolayısıyla burada verilen bilgiler ölüme neden olmayan iÅŸkenceleri, sivillere yönelik bire bir saldırıları, aÅŸağılama uygulamalarını ve buna benzer hak ihlallerini kapsamıyor. 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.