Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli muhaliflere: Gerilla savaşına yönelin

El Kaide lideri Eymen Zevahiri, yayınladığı bir ses kaydında Suriye’deki silahı muhaliflere 'Gerilla savaşına yönelin' çağrısı yaptı.



El Kaide Örgütü’nün lideri Eymen Zevahiri’ye ait olduÄŸu iddia edilen yeni bir ses kaydı yayınlandı. El Kaide yetkilisi, Suriye’deki silahlı muhaliflere seslendi. Zevahiri, muhaliflerden Esed rejimi, Ä°ran destekli Åžii milisler ve ABD’nin öncülüğündeki koalisyona karşı gerilla savaşı taktiklerini kullanmalarını istedi.

Zevahiri, "Ey Suriye’deki kardeÅŸlerimiz… Kendinizi, haçlılara ve onların müttefikleri Åžiiler ile Nusayrilere karşı uzun vadeli bir savaÅŸa hazırlayın" ifadelerini kullandı.

Muhaliflerin Suriye’de Ä°slam ÅŸeriatına dayalı bir yönetimi kurmak istedikleri için hedef alındığını söyleyen Zevahiri, ‘Batının ve onun müttefiklerinin bölgede, Ä°slami bir dalganın diriliÅŸini engellemek için elinden geleni her ÅŸeyi yaptıklarını' söyledi.

Tam olarak ne zaman kaydedildiÄŸi belli olmayan kayıtta Zevahiri, Suriye’de savaşın sadece Suriyelilere mahsur bir hak olmadığını ve tüm Müslümanların bu ülkede savaÅŸması gerektiÄŸini belirtti.

El Kaide bağlantılı gruplar

El Kaide ile baÄŸlantılı Nusra Cephesi, Temmuz 2016’da Zevahiri'nin de izniyle El Kaide ile iliÅŸiÄŸini kestiÄŸini açıklamış, adını Åžam’ın Fethi Cephesi olarak deÄŸiÅŸtirmiÅŸti. Daha sonra aynı grup baÅŸka muhalif gruplarla birleÅŸerek Tahrir Åžam Hayeti adını kullanmaya baÅŸlamıştı.

Tahrir Åžam Heyeti, 2016’nın başından bu yana kırılgan ateÅŸkesin sürdüğü Suriye’de Dera ve Hama gibi ülke genelinde rejim ile sıcak cephelerin büyük bir kısmına öncülük ediyor.

Birçok liderinin ABD tarafından öldürülmesine raÄŸmen Tahrir Åžam Heyeti, muhaliflerin denetimindeki Ä°dlib’de önemli bir aktör sayılıyor.

Suriye'de 2011'de barışçıl gösteriler olarak başlayan ayaklanmalar rejimin baskısıyla silahlı bir direnişe dönüştü.

El Kaide ile baÄŸlantılı çok sayıda savaşçı da Suriye'ye gelerek ülkedeki savaÅŸa dahil oldu. Bu savaşçılar Esed'e ve onun yanındaki Åžii milislere karşı savaşırke, Ä°ran yanlısı çok sayıda Åžii milis de Lübnan, Irak ve Afganistan gibi ülkelerden Suriye'ye gelerek Esed'e askeri destek veriyor. 

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.