Sosyal Medya

Güncel

Afganistan'da Taliban kolordu komutanlığına saldırdı: 140 asker öldü

Afganistan'ın kuzeyindeki Belh vilayetinde 209. Şahin Kolordu Komutanlığı'na asker kılığındaki Taliban militanlarınca düzenlenen saldırıda 140 asker öldü.



Afganistan'ın kuzeyindeki Belh vilayetinde 209. Şahin Kolordu Komutanlığı'na düzenlenen saldırıda saatlerce süren çatışmanın ardından saldırganlar etkisiz hale getirildi. İlk yapılan açıklamada Savunma Bakanı 100'den fazla askerin öldüğünü ya da yaralandığını söyledi. Reuters'in haberine göre Mezar-ı Şerif'ten ismini vermek istemeyen bir yetkili daha sonra yaptığı açıklamada 140 askerin öldüğünü, birçoğunun da yaralandığını belirtti. Bazı yetkililer sayının daha da fazla olduğunu söylüyor.
 
Afgan askeri kıyafetleri giydiler
 
10'dan fazla olduğu belirtilen Taliban militanları askeri kıyafetler giyerek ve askeri araçlarla üsse sızdı. Saldırı öğle yemeğinin ardından Cuma namazı kılan ve çoğunluğu silahsız olan askerle yönelikti. Saldırganlar da asker kıyafeti giydiği için kimin Taliban üyesi olduğu uzun süre anlaşılamadı ve kargaşa çıktı.
 
Militanlar saldırıda uzun namlulu silahlar, el bombalaları, roketler ve intihar yelekleri kullandı.
 
209. Şahin Kolordu Komutanlığı sözcüsünün Yardımcısı Nasratullah Camşidi, yaklaşık 5 saat süren çatışmanın ardından saldırganların öldürüldüğünü, bir saldırganın sağ ele geçirildiğini belirtti.
 
Saldırının görgü tanığı olan bir subay "Bu kaotik bir olaydı ve ne yapılacağını bilmiyordum. Her yerde silah sesleri ve patlamalar oldu" dedi.
 
Taliban: Saldırganların dördü orduya sızan militanlar
 
Saldırıyı üstlenen Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, aralarında bazı komutanların da bulunduğu 500 kişinin öldüğünü veya yaralandığını öne sürdü. Mücahit, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, saldırının kuzey Afganistan'daki birkaç üst düzey Taliban liderinin öldürülmesinin intikamı olduğunu söyledi. Mücahit, saldırganlardan dördünün orduya sızmış ve Taliban sempatizanları olduğunu da iddia etti. Bu iddia Afgan ordusu tarafından doğrulanmıyor.
 
Saldırıya uğrayan kolordu, Kuzey Afganistan'dan sorumlu
 
Söz konusu askeri üs, Afgan Ulusal Ordusu'nun 209'uncu Kolordu merkezi ve Taliban'la yoğun çatışmaların olduğu Kunduz ili de dahil olmak üzere Kuzey Afganistan'ın çoğundan sorumlu.
 
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ilk saatlerde Taliban'ın, Mezar-ı Şerif şehri yakınlarında Afgan ordusunda ait bir kampa saldırı düzenleyip aralarında askerler ve sivillerin bulunduğu 50'den fazla kişiyi öldürdüğünü açıklamıştı. Koalisyon güçlerinin komutanı ABD'li General John Nicholson Cuma yaptığı açıklamada "Bugün 209'uncu Kolorduya düzenlenen saldırı Taliban'ın barbar doğasını gösteriyor," dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.