Sosyal Medya

Kürsü

Kadife darbe sürecinde yeni bir dönem-1: Dikkat-Prof. Dr. Burhanettin Can

Kadife darbeler, seçim endeksli, dış destekli, gayrı memnunların ittifakına ve gerilime dayalı, seçim öncesi, esnası ve sonrasında sokak hâkimiyeti kurarak ve genellikle “yumuşak güç” (soft power) kullanarak (zaman zaman, özel amaçla sert güç kullanılmaktadır), siyasi iktidarları düşürmeyi hedefleyen yeni bir darbe türüdür.



“Göz odur ki, dağın arkasını göre, 
Akıl odur ki, baÅŸa geleceÄŸi bile.”
 
Åžer Ä°ttifakı (ABD-Ä°ngiltere-Ä°srail/Siyonizm-AB) tarafından baÅŸlatılan Taksim (Gezi Parkı) Kadife Darbe sürecinin amacı, ÅŸiddet kullanmadan siyasi iktidarı düşürmekti. Taksim Kadife Darbe sürecinin ana stratejisi, mahalli seçimler, CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri ve 2015 genel seçimleri göz önüne alınarak çizilmiÅŸ ve 7 Haziran Genel Seçimleri ile birlikte AKP’nin tek başına iktidar olması engellenerek bir baÅŸarı kazanılmıştır. “Taksim Kadife Darbe Süreci”nin her bir aÅŸaması, Millî Gazete ve Umran dergisinde deÄŸerlendirilmiÅŸtir. 
 
Başlangıçtan bugüne dek olan süreci, farklı aşama ve evreler ihtiva eden beş büyük döneme ayırabiliriz:
 
● 1. Dönem: Taksim Gezi Parkı Olaylarından-7 Haziran 2015 Genel Seçimlerine Kadar Kadife Darbe Dönemi
 
● 2. Dönem: 7- Haziran 2015’den 1 Kasım 2015 seçimlerine kadar PKK’nın Sosyolojik SavaÅŸ Amaçlı Terör Dönemi.
 
● 3. Dönem: 1 Kasım 2015 Seçimlerinden 15 Temmuz 2016 Sosyolojik SavaÅŸ Amaçlı Askeri Darbe GiriÅŸimine kadar olan Terörle SavaÅŸ Dönemi.
 
● 4. Dönem: 15 Temmuz 2016 Sosyolojik SavaÅŸ Amaçlı Askeri Darbe GiriÅŸiminden 16 Nisan 2017 Referanduma kadar Gülen ÅŸantaj ve terör örgütünün tasfiye dönemi
 
● 5. Dönem: 16 Nisan 2017 Referandumundan 2019 CumhurbaÅŸkanlığı seçimine kadar olacak olan yeni kadife darbe dönemi.
 
Bu yazı serisinde, Kadife darbecilerin yeni dönemdeki (5. Dönem) muhtemel amaç ve hareket tarzları üzerinde durulacaktır. Yeni dönemin daha iyi anlaşılabilmesi için Kadife darbelerin stratejisi ve mahiyeti, yeniden hatırlatılacak, geçmiÅŸ aÅŸamalar özetlenecektir. 
 
Kadife Darbe
 
Kadife darbeler, seçim endeksli, dış destekli, gayrı memnunların ittifakına ve gerilime dayalı, seçim öncesi, esnası ve sonrasında sokak hâkimiyeti kurarak ve genellikle “yumuÅŸak güç” (soft power) kullanarak (zaman zaman, özel amaçla sert güç kullanılmaktadır), siyasi iktidarları düşürmeyi hedefleyen yeni bir darbe türüdür. 
 
Åžer Ä°ttifakı (ABD-Ä°ngiltere-Ä°srail/Siyonizm-AB) Kadife darbelerin ilk denendiÄŸi ve baÅŸarılı olduÄŸu ülke Sırbistan’dır. Sırbistan, kobay olarak kullanılmış, elde edilen tecrübe, Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan, Belucistan ve Kıbrıs’ta kullanılarak kadife darbeler baÅŸarı ile sonlandırılmıştır (1). 
 
Kadife Darbelerin Yönetim Mekanizması
 
Dünyada bugüne kadar gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olan kadife darbelerin ana stratejisini çizen beyin takımı, Soros Merkezli Siyonist-Mason bir kadrodur (Dış Beyin-Birinci Halka). Bu, hedef ülkelerin dışında bir merkezdir. Hedef ülkelerde, ana stratejiye uygun bir ÅŸekilde kadife darbelerin yönetilebilmesi için o ülke içerisinde var olan, o ülkenin vatandaşı konumundaki Mason-Sabetayist-Siyonist-Ä°ÅŸbirlikçilerden oluÅŸan 2. derecede bir beyin takımı (iç beyin- ikinci halka) daha vardır. Bu iki merkez, mevcut siyasi iktidara, sisteme/devlete karşı olan “gayrı memnun örgütleri”, bir “çatı kuruluÅŸ” etrafında (“TaÅŸeron Yapı”) birleÅŸtirerek (yönetimin üçüncü halkası), ana stratejiyi ve ana stratejinin öngördüğü tüm taktikleri, bunlar aracılığıyla hayata geçirmeye çalışmaktadır (Åžekil-1). TaÅŸeron yapıda yer alan kadroların/yöneticilerin tümü, bu iÅŸbirliÄŸinden haberdar olmayabilir; ya da ortak düşmana/rakibe karşı çıkar birliÄŸi olarak meseleye bakabilir. TaÅŸeron yapı, ülkedeki tüm gayrı memnunları ya da önemli bir kısmını kuÅŸatacak tarzda, öngörülen strateji ve taktikleri devreye sokmakta ve ona göre davranmaktadır.
 
Kullanılan Yöntem
 
Kadife Darbelerin teorik alt yapısı, Avusturyalı düşünür Karl Popper’in ‘Açık Toplum ve Düşmanları’ adlı kitabındaki düşüncelerine dayanmaktadır. Kadife darbelerde uygulanan yöntemin temel felsefesi ise, siyaset bilimci Gene Sharp’a aittir. ‘Åžiddet İçermeyen Hareketin Politikası’ (‘The Politics of Nonviolent Action’) ve ‘Diktatörlükten Demokrasiye’ (‘From Dictatorship to Democracy’) adlı kitaplarında uygulanan yöntem anlatılmaktadır. Gene Sharp’ın Åžiddet içermeyen sivil itaatsızlık teorisi; diktatörlüklerin, ÅŸiddete baÅŸvurmadan ve askeri darbe yapmadan, sokak eylemleri ile devrilmesine iliÅŸkin bir teoridir (1) 
 
Bu mücadele metodunun nirengi noktası, diktatörün varlığı ve diktatöre karşı verilecek mücadelenin ÅŸiddet içermemesidir. Mücadelenin etkin olabilmesi için kamuoyunun (halk), iÅŸ başındaki liderin diktatör ve yönetimin diktatörlük olduÄŸuna inanması veya inandırılması gerekmektedir. Ä°nsanlar, genel olarak diktatörlerden ve diktatörlüklerden nefret ederler; fakat bu duygularını çevre ile paylaÅŸmaktan korkarlar. Bu psikolojiden dolayı halk, diktatörlüklerin yıkılmasının ancak yabancı güçlerin yardım ve destekleri ile mümkün olabileceÄŸine inanır. Gene Sarp, ‘sivil itaatsizlik ve uluslararası baskının’ diktatörlüklerin ‘aÅŸil topuÄŸu’ olduÄŸunu ileri sürmekte ve bu amaçla 189 farklı eylem metodu önermektedir (1). Sharp’a göre bütün mesele, diktatörün inÅŸa ettiÄŸi korkuyu yıkmak ve halka güven verebilmektir. Bunun için mutlaka sivil itaatsizlik inÅŸa edilip yaygınlaÅŸtırılmalıdır. Åžiddet içermeyen mücadelenin dayanak kitlesi, mevcut siyasi iktidara karşı olan tüm gayrı memnunların koalisyonudur.
 
Sivil itaatsizlik yaygınlaÅŸtırılarak diktatörün sivil ve askeri bürokrasi içerisindeki müttefikleri koparılabilir. O nedenle “diktatörün AÅŸil TopuÄŸu” tespit edilip, tüm silahlar o noktaya yöneltilerek kesintisiz bir saldırı düzenlenmelidir. Bunun kadar önemli diÄŸer bir konu da, diktatörün dayandığı güç kaynaklarını dağıtacak bir stratejik saldırının ve stratejik planlamanın yapılmış olmasıdır (2,3). Kadife darbe stratejisi, hedef ülkede sürece etki edebilecek, iç ve dış dinamiklerin ayrıntılı analizi üzerine oturtulmaktadır.
 
Gene Sarp’ın uygulamayı önerdiÄŸi yöntem şöyle özetlenebilir (1):
 
1. Örgüt: Öncelikle tek kelimelik vurucu bir örgüt ismi ile gençler ve öğrenciler arasında örgütlenme. 
 
2. Slogan: Basit ve etkileyici bir slogan oluÅŸturma ve yayma.
 
3. Medya: Ulusal ve uluslararası medya desteÄŸi. 
 
4. Finansman: Uluslararası vakıf ve sivil toplum örgütlerinin parasal desteği.
 
5. Seçimlere Hazırlık: Seçimler halkın sokaÄŸa dökülmesi için en uygun dönemlerdir. Bunu için alt yapı çalışması yapmak: 
 
- Seçimlerden altı ay kadar önce seçimlere hile karıştırılacağı şüphelerini yayarak seçimlere gölge düşürmek. 
 
- Seçim sonuçları ne olursa olsun seçimlerin adil yapılmadığı ve seçimlere hile karıştırıldığı iddiasını gündeme getirmek.
 
- Seçimlere gözlemci olarak gelen batılı uluslararası teşkilat temsilcilerinin, bu iddiayı destekleyerek sorunun uluslararası arenaya taşınmasını sağlamak.
 
6. Gerilimi Artırmak:
 
- Ekonomik manipülasyon yaparak bunalımı körüklemek.
 
- Etnik ve mezhepsel farklılıkları kaşımak.
 
 7. Gayri Memnunları Toparlamak:
 
- Kitlelerin takip edebileceÄŸi tanınan insanları lider olarak öne çıkarma. Eski yönetimden dışlanmış popüler isimler uygun olabilir. 
 
- Yönetime karşı olan tüm gayri memnunları bir çatı altında toplama. 
 
8. Asker ve güvenlik güçlerini kazanmak ya da tarafsızlaştırmak: Yönetimin yanında yer almamasını, en azından olaylara müdahale etmemesini, tarafsız kalmasını ve fakat muhalefeti de açık bir şekilde destekleyerek askeri darbe görüntüsü de verilmemesini sağlamak. Böylelikle kitlelerin
daha cesur davranması saÄŸlanır, katılım artar (2). 
 
9. Sokak Hâkimiyeti: Taraftarları sürekli olarak sokakta tutarak yönetimin otoritesini ve iradesini kırmak. Bu gelişme, yönetimi yalnızlığa iter, kendisine bağlı güçlerin iradesini çözer ve muhalefetin halk desteğini hızla artırır.
 
10. Sonuç: Yönetimin (diktatörün) ÅŸiddet uygulanmadan kansız bir ÅŸekilde yıkılışı. 
 
Kadife Darbelerde baÅŸlangıçtaki görünür amaç, ülkedeki mevcut “diktatörü (!) yıkmak”, “demokrasiyi getirmek” iken, sonraları bu amaca, hedef ülkelerin bölünmesi eklenmiÅŸtir. 
 
SONUÇ: Türkiye Yeni Bir Kadife Darbe Dönemine Sokulmuştur
5. dönemi, yeni bir kadife darbe süreci olarak isimlendirmiş olmamızın nedeni, kadife darbelerde uygulanan yukarıda özetlediğimiz metot ve stratejilerle büyük uyum göstermiş olmasından dolayıdır:
1- Referandum sonuçları birbirine çok yakın (%51,4 Evet; %48,6 Hayır oyu) çıkmıştır. Bir anayasa değişikliğinde toplum nerede ise yarıya bölünmüştür. Anayasa değişikliklerinde kamuoyunun arzusu, evet oyunun %60 ve yukarısı olması istikametindedir. O nedenle sonuçlar, yasaldır fakat kamuoyunun vicdanını rahatlatmamaktadır. Tüm kadife darbelerde darbe süreci, seçim sonuçlarının birbirine çok yakın olması üzerine başlatılmıştır.
 
2- 16 Nisan 2017 referandum sürecinde Hayır kampanyası için sahaya fiilen çıkmış olan Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Meral Akşener gibi liderler, oy hırsızlığı yapılacak imajı oluşturacak tarzda ısrarla sandıklara sahip çıkılmasını istemişlerdir.
 
3- Sandık baÅŸkanlığı yapmış olanların beyanlarına göre seçim günü saat 08.00 civarında HDP ve CHP’lı avukatlar, sandıklara gelip “mühürsüz zarf ve oy olup olmadığını” sorarak bir bilgi havuzu oluÅŸturmuÅŸlardır.
 
4- Seçim gecesi sandıkların sayımları tamamlanmadan CHP sözcüsü, CHP genel merkezinde, YSK’nın, mühürsüz oy pusulaları kararını eleÅŸtirerek “2,5 milyon oyun ÅŸaibeli olduÄŸu”, “gizli sayım yapıldığı”, “ıslak imzalarda sorunlar olduÄŸunu” ilan etmiÅŸtir.
 
5- Kadife Darbenin Merkez Beyni olan Soros’un seçim sonrasında Türkiye’ye gelmiÅŸ olmasının özel bir amacı ve mesajı vardır.
 
6- Referandum sonuçları tam açıklanmadan Kadife Darbeci ekibin yayın organı gibi davranan Fox TV tarafından referandum sonuçlarının şaibeli olduğuna ilişkin bir kampanya başlatılmış ve farklı siyasiler üzerinden bu mesaj tekrarlanmıştır.
 
7- Medyada yer alan fotoğraflar referans alındığında BBC ve CNN, Taksim Gezi parkı olaylarında olduğu gibi Taksim Meydanında yayın yapmak üzere karargâh kurduğu görülmektedir.
 
8- Seçim sonuçları ile ilgili CHP’nin açmış olduÄŸu “seçim sonuçları ÅŸaibelidir” kampanyasına anında Batı’ medyasından destek gelmiÅŸtir. AB basınında bu yönde yayınlar yapılmıştır. 
 
9- AB liderleri, “seçim sonuçlarının ÅŸaibeli” olduÄŸu imajını oluÅŸturacak tarzda açıklamalar yapmıştır. 
 
10- AGÄ°T’ın seçim süreci ile ilgili hazırladığı ön raporda, seçimde ÅŸaibe olduÄŸuna iliÅŸkin olumsuz ifadeler yer almış ve ön raporun açıklanması dünya kamuoyu yönlendirilmiÅŸtir.
 
11- 850 bin civarında oyun iptal edilmiş olması, seçim süreci ile ilgili insanların kafasında şüphe oluşmasına sebebiyet vermiştir.
 
12- YSK’nin çok yüksek gerilimli bir ortamda referandum yapıldığını göz önüne almadan ve mühürsüz oy oranı ortaya çıkmadan, oy kullanma sürecinde, “mühürsüz oy pusulaları ve zarfların geçerli olduÄŸuna” karar vermesinin ne tür sıkıntılar ortaya çıkarabileceÄŸini göz önüne almaması ve
fakat “mühürleme iÅŸlemi yapmayan sandık baÅŸkanı ve üyelerinin hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiÄŸini” belirtmiÅŸ olması, ÅŸaibe propagandası yapanların eline koz vermiÅŸtir.
 
13- Hem CHP, hem de bireyler referandumun iptal edilmesi için YSK’ya baÅŸvurmuÅŸlardır. YSK, referandumun iptalini reddetmiÅŸtir. Bundan sonra iç hukukun gerektirdiÄŸi tüm mercilere baÅŸ vurulacak; istenen sonuç alınamadığı taktirde AÄ°HM’e baÅŸvurulacaktır. AGÄ°T raporunu göz önüne
aldığımızda AÄ°HM, referandum sonuçlarının ÅŸaibeli olduÄŸu gerekçesiyle referandumun iptal edilmesine karar verebilir. Bu Türkiye’de çok büyük bir tartışmanın baÅŸlatılmasına ve gerilime sebebiyet verebilecektir.
 
14- CHP, “referandumu ÅŸaibeli görüp, tanımadığını ve gerekirse Meclisten çekilebileceklerini” ilan etmiÅŸtir. CHP bu çıkışı ile Kadife Darbe sürecini yürütecek Çatı KuruluÅŸ haline gelmiÅŸtir. Kadife darbelerin teori ve pratiÄŸini daha ayrıntılı incelediÄŸimizde, daha baÅŸka benzerlikler de ortaya
çıkabilecektir. Bu nedenle bu yeni süreci, yeni bir kadife darbe süreci olarak deÄŸerlendiriyoruz.AÄ°HM’in vereceÄŸi karar, referandumu ÅŸaibeli hale sokarsa, Türkiye’deki gerilim artacak, siyasi iktidara karşı olan gayrı memnunların sokaÄŸa çıkmaları çok daha fazla kolaylaÅŸacaktır. Uluslararası baskı yoÄŸunlaÅŸabilecektir. Kadife Darbeci beyin takımının da istediÄŸi budur.
 
5. dönemin ilk aÅŸamasında Kadife darbecilerin amacı, gayrı memnun kitlelerde kin ve nefreti artırarak iki yıl boyunca tüm eylemlere destek vermelerini saÄŸlamaktır. Nihai hedefleri ise 2019 CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde Tayyip ErdoÄŸan’ı CumhurbaÅŸkanı seçtirmemektir.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.