Sosyal Medya

Güncel

ABD'den Filistin konusunu BMGK gündeminden düşürme çabası

BM Güvenlik Konseyi'ndeki Ortadoğu ve Filistin konulu toplantıda dönem başkanı ABD, Konsey'in İsrail-Filistin sorununa fazla odaklandığını ve İsrail'e karşı önyargılı tutum takınıldığını savundu.



BM Güvenlik Konseyi, "Filistin sorunu dahil olmak üzere Ortadoğu'daki durum" başlıklı rutin toplantısını gerçekleştirdi.

Bu ay Konsey başkanlığını ABD üstlendiği için ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley toplantıya başkanlık etti.

Haley, Trump yönetimi tarafından bu göreve atandığında yaptığı açıklamalarda İsrail-Filistin sorununun çözüm yerinin BM olmadığını bu iki ülkenin sorunları kendi aralarında görüşmeleri gerektiği açıklamasını yapmış BMGK'ya "bu sorunu çok fazla gündemde tuttuğu" eleştirisi getirmişti.

Haley, başkan sıfatıyla üye ülkelere gönderdiği konsept notunda da oturumda Suriye, Lübnan, Irak, İran, DEAŞ ve Hizbullah gibi birçok konunun görüşüleceğini belirtti ancak bir sayfalık notta İsrail ve Filistin konusuna hiç değinilmedi.

Toplantının başında konuşan BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov da Haley'in toplantı öncesi gönderdiği konsept notu gereği bu ayki sunumunda Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki çeşitli sorunlara değineceğini söyledi.

İsrail'in, işgal altındaki Filistin topraklarında yeni yerleşim birimi kurma faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkati çeken Mladenov, "Bu yerleşim faaliyetleri gelecekteki Filistin devletinin Batı Şeria'daki toprak bütünlüğünün altını daha fazla oyuyor. İşgal altındaki topraklarda yerleşim birimleri kurmak uluslararası hukuk altında yasa dışıdır. Bununla ilişkili tüm aktivitelerin durdurulması çağrısı yapıyorum." dedi.

"İSRAİL'İ ŞİDDETLE ELEŞTİRME OTURUMLARINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de ülkesi adına yaptığı konuşmada, BMGK'nın İsrail-Filistin konusuna yoğunlaşmasını eleştirerek, "Maalesef bu aylık toplantılar İsrail'i şiddetle eleştirme oturumlarına dönüşmüş durumda. BMGK yıllardır absürt şekilde bir ülkeye önyargılı davranıyor." dedi.

Bu toplantıların faydalı olmaktan öte iki tarafı daha da uzaklaÅŸtırdığını savunan Haley, "Bu aylık toplantılarda bölge genelindeki çatışmaların nedenlerini bulmaya çalışalım." diye konuÅŸtu. 

"İRAN VE HİZBULLAH, BEŞŞAR ESED GÜÇLERİNİN YANINDA..."

İsrail'i eleştirmek yerine "bölgeyi kasıp kavuran" diğer sorunların da ele alınması gerektiğini belirten Haley, İran ve Hizbullah'ı Ortadoğu'daki krizlerin "baş sorumlusu" olmakla suçladı.

Ä°ran ve Hizbullah'ı bölgeyi istikrarsızlaÅŸtırmak ve yıllarca terör eylemleri gerçekleÅŸtirmekle eleÅŸtiren Haley, "Bugün Ä°ran ve Hizbullah, BeÅŸÅŸar Esed güçlerinin yanında savaÅŸarak vahÅŸete arka çıkıyor, binlerce insanın ölümüne, mülteci konumuna düşmesine neden oluyor." diye konuÅŸtu. 

İsrail-Filistin sorununa da değinen Rycroft, tarafların uzlaşma konusunda istekli olmazlarsa terör ve istikrarsızlığın artacağı uyarısında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.