Sosyal Medya

Güncel

Barzani ile İngiliz yetkililer harita başında

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer Kuzey Irak’ta IBKY Başkanı Mesut Barzani ile özel bir görüşme yaptı. Üst düzey İngiliz diplomatların masa başında harita üzerinde çalışırken pozları ortaya çıktı.



Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer 12 Nisan'da Kuzey Irak’ta Mesud Barzani ile “özel” bir görüşme yaptı. Milli Gazete'nin haberine göre Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumu ve DEAÅž'ın konuÅŸulduÄŸu açıklanan toplantıda, masada harita üzerinde yapılan çalışma fotoÄŸraflandı. 
 
BaÅŸkent Erbil’de gerçekleÅŸtirilen toplantıya Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı’nın OrtadoÄŸu ve Afrika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Martin Ellwood baÅŸkanlığında, BaÄŸdat Büyükelçisi Frank Baker ve bakanlığın bazı danışmanları katıldı. Toplantıda Ä°ngiltere Parlamentosu Güvenlik Komisyonu’nun DEAÅž'la mücadele kapsamında etkili bir güç olarak PeÅŸmerge Güçleri’nin desteklenmesini öngören kararlarına vurgu yapıldı. Ayrıca iki taraf da DEAÅž sonrası dönemde Musul ile ilgili isteklerini ortaya koydu.Görüşmede Tobias Martin Ellwood Ä°ngiliz hükümetinin PeÅŸmerge güçlerine askeri destek kararına atıfta bulunarak, yaÅŸanan geliÅŸmelerin kendileri açısından önemli olduÄŸunu ve “Kürdistan’ın” demokratik yapısıyla bölgede örnek olmasını istediklerini ifade etti. Ä°ngiltere arasındaki siyasi ve askeri iliÅŸkiler ve DEAÅž sonrası Irak’taki geliÅŸmelerin de konuÅŸulduÄŸu görüşmede Kuzey Irak Yönetimi Ä°ngiltere Temsilcisi Karwan Cemal da hazır bulundu. Ä°ngilizlerin bu kadar büyük bir diplomat heyet ile Erbil’e çıkarma yapması dikkat çekti.
 
GÖRÜŞMEYİ BÖYLE VERDİ
 
Barzani'ye yakınlığıyla bilinen haber sitesi Rudaw ise 12 Nisan gecesi gerçekleÅŸen görüşmeyi şöyle duyurdu: BaÅŸkan Mesud Barzani, Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı’nın üst düzey heyetini kabul etti. BaÅŸkent Erbil'de gerçekleÅŸtirilen toplantıya Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı’nın OrtadoÄŸu ve Afrika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Martin Ellwood baÅŸkanlığındaki heyette BaÄŸdat Büyükelçisi Frank Baker ve bakanlığın bazı danışmaları da yer aldı. BaÅŸkanlıktan yapılan açıklamada, toplantıda Ä°ngiltere Parlamentosu Güvenlik Komisyonu'nun terörle mücadele kapsamında etkili bir güç olarak PeÅŸmerge Güçleri'nin desteklenmesini öngören kararlarına vurgu yapıldı. Açıklamada, iki tarafın DEAÅž sonrası dönemde Musul ile ilgili endiÅŸelerini paylaÅŸtığı, yerli halk ve etnik grupların isteklerinin yönetime yansıması gerektiÄŸini vurguladığı belirtildi. Toplantıda ayrıca yeni dönemde Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve BaÄŸdat'ın yanı sıra uluslararası toplum ile Ninova halkı arasında iÅŸbirliÄŸinin saÄŸlanması gerektiÄŸi kaydedildi. Konuk heyet, PeÅŸmerge Güçleri'nin kahramanlığı, verdiÄŸi kurbanları ve Irak Ordusu ile iÅŸbirliÄŸini takdirle karşıladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.