Sosyal Medya

Ekonomi

İbrahim Kahveci: Boğaz köprüleri çift taraflı ücretlenecek

Bütün otoyollar ve köprüler gidiş-dönüş olarak fiyatlanıyor. İstanbul’da da son yapılan Yavuz S. S. Köprüsü ila Avrasya Tüneli gidiş ve dönüşte çift taraflı fiyatlanıyor. Ve fiyatlar her iki geçişte de 1. ve 2. köprüye göre iki katın üzerinde. Her iki geçişte Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile özel sektöre araç garantili yaptırıldı. Yani bu yollardan ve köprülerden araç geçmediğinde (veya az geçtiğinde) Hazinden ödeme yapılıyor.



Hükümetin yerinde olsaydım ne yapardım?
 
Özellikle demokrasi destanı yazan Türk Halkına daha rahat bir yaşam için tüm imkanları seferber ederdim. Mesela, 15 Temmuz sonrası tek kuruş kamu zammı yapmazdım.
 
Örneğin, akaryakıt vergisini 20 kuruş artırarak toplumunun maliyetini artırmazdım.
 
Örneğin, doğalgazda dünyada yüzde 60 düşen fiyatları, en az yüzde 25-35 arası indirimle bu Halkın hizmetine sunardım.
 
Örneğin, doğalgazdaki bu indirim ile elektrik maliyetlerindeki düşüşü de yüzde 10-15 indirimle halkın kahramanlık hikayesine hediye ederdim.
 
Örneğin, enerji maliyetlerindeki büyük düşüşü sanayiciye de indirim fırsatı olarak verip, genel bir fiyat indirimi kampanyasına dönüştürürdüm.
 
ÖrneÄŸin, genel indirim kampanyası ile adete silinecek olan enflasyondan dolayı bankaların faizleri de hızla düşürmesine imkan saÄŸlar ve ucuz kredini kapısını aralardım.”
 
***
 
Bu satırları 17 Ekim 2016’da yazmıştım. Hatta bakın daha neler eklemiÅŸim o yazıya:
 
“15 Temmuz hain FETÖ darbe giriÅŸimi sonrası ortaya çıkan “Milli Birlik Gücü”nü bu ülke için en büyük güç olarak dile getirdim. Bir demokrasi ve özgürlük gücü olarak, hukuk ve adalet ekseninde yeniden oluÅŸuma imkan saÄŸlar sandım. Ama CumhurbaÅŸkanı’nın dediÄŸi gibi “at izi, it izine karışırken” demokrasi, hukuk ve adalet kredi notlarının kırılmasında da ana neden oldu.”
 
Bu yazılardan sonra ne oldu?
 
DoÄŸalgazda ve elektrik fiyatlarında indirim beklerken, elektrikte indirim yerine zam oldu. Ama zam da bir çok iÅŸ gibi yeni modaya uygun olarak örtülü gerçekleÅŸti. Kasım-Aralık 2016’da yaÅŸanan elektrik krizi ile 2 milyon 700 bini aÅŸan serbest tüketiciler artık 16-18 kuruÅŸtan elektrik alamaz oldu. Onların fiyatları yüzde 20 civarı zamla 20-21 kuruÅŸ sınırına yükseldi.
 
Mesela 15 Temmuz Åžehitler köprüsünün geçiÅŸ ücreti de 4,75 liradan, yüzde 48 zamla 7,00 liraya yükseltildi. Aynı zam Rahmetli Turgut Özal’ın yaptırdığı Fatih Sultan Mehmet   köprüsüne da uygulandı. Oysa her iki köprüden geçiÅŸ ücreti 2015 yılında 3,50 liraydı. Ä°ki yılda 7,00 liraya yükseldi.
 
***
 
Yukarıda alıntı yaptığım 17 Ekim 2016 tarihli yazımın baÅŸlığı ÅŸuydu: “15 Temmuz Åžehitler Köprüsüne Yeni GiÅŸe”
 
Yazıda ÅŸu konu iÅŸleniyordu: Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve açılacak Avrasya Tüneli sonrasında Ä°stanbul’dan karşıya geçiÅŸlerde fiyatlar uyuÅŸmuyordu. Yavuz S. S. Köprüsüne ve Avrasya Tüneline verilen araç garantileri ile fiyat farkları, Demirel ve Özal’ın yaptırdığı 1. ve 2. köprülere de zammı gerekli kılıyordu.
 
Zaten o tarihlerde UlaÅŸtırma Bakanı da “emsallere göre 15 Temmuz Åžehitler Köprüsü ila Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çok ucuz” diyerek iÅŸaret vermiÅŸti.
 
Bu açıklamalar ve fiyat farklarına baktığımda ÅŸu sonuca varmıştım: Türk Halkının büyük kahramanlık gösterdiÄŸi 15 Temmuz Åžehitler köprüsüne, her konuÅŸmada “bu Halka aşığız, Halka hizmet etmeye aşığız” diyen bir siyasi hareketin Hükümeti büyük zam yapamaz. Daha 1 yıl önce 3,50 liradan 4,75 liraya yükselen geçiÅŸ ücretini çok fazla yükseltemez. Bu nedenle köprülere ikinci bir giÅŸe ekleyerek, örtülü zam yapılabilir düşüncesindeydim.
 
Ama yanıldım...
 
Hükümet 3,50 liraya geçilen 1. ve 2. boğaz köprülerinin geçiş ücretini 2 yılda yüzde 100 artışla 7,00 liraya yükseltecek zammı yaptı.
 
***
 
Peki, ÅŸimdi durum ne olacak?
 
Bütün otoyollar ve köprüler gidiÅŸ-dönüş olarak fiyatlanıyor. Ä°stanbul’da da son yapılan Yavuz S. S. Köprüsü ila Avrasya Tüneli gidiÅŸ ve dönüşte çift taraflı fiyatlanıyor. Ve fiyatlar her iki geçiÅŸte de 1. ve 2. köprüye göre iki katın üzerinde.
 
Her iki geçişte Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile özel sektöre araç garantili yaptırıldı. Yani bu yollardan ve köprülerden araç geçmediğinde (veya az geçtiğinde) Hazinden ödeme yapılıyor.
 
UlaÅŸtırma Bakanı Sn Ahmet Arslan,15 Temmuz Åžehitler Köprüsünün geçiÅŸini de “serbest geçiÅŸ” sistemi olarak yenileyeceklerini açıkladı. Yani geçiÅŸlerde OGS ve HGS bandı olmayacak.
 
Sanırım bu yenileme esnasında her iki köprüye de çift taraflı ikinci bir gişe eklenecek. Böylece Boğaz köprülerinden ve alt geçişlerden alınan ücret her iki yönde de ücretlenmiş olacak. Şu anda Avrupa yakasına geçişler Yavuz SS Köprüsünde ve Avrasya Tünelinde ücretli iken, 1. ve 2. boğaz köprülerinde ücretsiz. Çift taraflı ücretlendirme ile bu haksızlıkta kaldırılmış olacak. Git 7,00 lira, dön 7,00 lira olarak yeni köprü fiyatları belirlenmiş olacak.
 
***
 
Aldığım bilgiler ki, umarım beni yanıltır ve Bakanlık beni yalanlar; Osman Gazi Köprüsünde de bir düzenlemeye gidilecek. Buna göre ÅŸu anda büyük araçlar çok yüksek fiyattan Osman Gazi Köprüsünü kullanmak yerine, Karamürsel-Gölcük üzerinden Körfezi dolaşıyorlar. Osman Gazi Köprüsünün zararını da azaltmak için tıpkı Ä°stanbul’da yapıldığı gibi, bu araçlara da Körfez geçiÅŸ  güzergahı yasaklanacak. Sivil yerleÅŸimin yoÄŸun olduÄŸu bu güzergah yerine, büyük araçlar kamusal yaptırım ile Osman Gazi Köprüsünü kullanmak zorunda olacaklar.
 
Umarım yanılırım; umarım Türk Halkına hizmet aşkı zam olarak sürmez. 3 gün müsade.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.