Sosyal Medya

Güncel

Ölü Deniz’de ölü zirve-İsmail Yaşa

Ürdün’deki Lut Gölü veya diğer adıyla Ölü Deniz (El Bahr El Meyyit) havzası dünyanın en alçak bölgesidir ve deniz seviyesinin oldukça altındadır. Arap ülkeleri liderleri bu yılki zirvelerini o bölgede gerçekleştirdiler.



Arap Birliği için Araplar arasında şöyle söylenir:
 
“Legad esma’te lev naadeyte hayyen, velakin laa hayaate limen tunaadii”
 
Bu ünlü beytin Türkçesi şöyledir:
 
“Åžayet canlı birine seslenseydin sesini duyururdun fakat seslendiÄŸin kiÅŸide hayat yok.”
 
Bu nedenle Arap Birliği zirveleri Arap sokağında heyecan uyandırmaz.
 
Zirveden herhangi bir beklentileri yoktur.
 
Eskiden Libya diktatörü Kaddafi vardı, kıyafetleri ve şarlatanlıklarıyla zirveleri renklendirirdi.
 
Åžimdi o da yok.
 
Zirve için en alçak noktanın ve “Ölü Deniz” havzasının seçilmesi, zirve öncesinde “Gayet isabetli bir seçim olmuÅŸ” yorumlarına yol açtı.
 
Sana’da yapılması gereken 28’incisi Arap BirliÄŸi Zirvesi, ülkedeki savaÅŸ hali nedeniyle Yemen’in zirveyi düzenleyemeyeceÄŸini bildirmesi üzerine 29 Mart’ta Ãœrdün’de 21 ülkenin katılımıyla toplandı.
 
ÃœyeliÄŸi 2011’den bu yana askıda olan Suriye’nin zirveye katılacağı söylentisi yayılmıştı fakat bu söylenti asılsız çıktı.
 
BeÅŸÅŸar El Esed’in Ölü Deniz’de olmaması belki de zirvenin tek olumlu yanıydı.
 
Kaddafi’nin yokluÄŸu hissedilse de katılımın üst düzeyde olduÄŸu zirveden ekranlara yine gülümseten kareler yansıdı.
 
BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ni temsil eden Dubai Emiri Åžeyh Muhammed Bin RaÅŸid El Mektum’un uçağın merdiveninden düşmesi, liderlerin topluca fotoÄŸraf çektireceÄŸi sırada Lübnan CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn’ın ayağı takılarak büyük bir gürültüyle yüzüstü kapaklanması, liderler konuÅŸurken cep telefonuyla oynayanlar ve sakız çiÄŸneyenler, koltuÄŸunda uyuyakalanlar…
 
Zirve sırasında uyuyan liderler içinde en ilginç olanı, bir gözü açık uyuyan Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas’ınkiydi.
 
Arap BirliÄŸi Zirvesi’nde uyuyan liderler dünyada da gündem oldu.
 
Amerikan haber sitesi Buzz Feed, Rose Troup Buchanan imzasıyla ve “Bir grup dünya lideri uluslararası bir zirvede uyudu. FotoÄŸraflar müthiÅŸ” baÅŸlığıyla yayınladığı haberde Arap ülkeleri liderlerinin zirvelerde uyumalarının “eski bir alışkanlık” olduÄŸuna iÅŸaret etti.
 
Zirvede yaÅŸanan dikkat çekici bir diÄŸer olay da Katar Emiri Åžeyh Temim Bin Hamed El Sani’nin konuÅŸması sırasında Mısır cuntası lideri Abdülfettah El Sisi’nin salonu terk etmesiydi.
 
Mısır DışiÅŸleri Bakanı Samih Şükri’nin bir basın toplantısında masadaki El Cezire mikrofonunu eliyle iterek düşürmesinin ardından Abdülfettah El Sisi’nin zirvede Katar Emiri’nin konuÅŸması sırasında salonu terk etmesi, “Mısır cuntası Katar’a karşı ikinci zaferini kazandı” ÅŸeklinde esprilere neden oldu.
 
Bu arada, Kuveyt Emiri Åžeyh Sabah El Ahmed El Sabah, zirvede yaptığı konuÅŸmada Arap Baharı’nı hedef aldı.
 
Devrim rüzgarlarının etkisinden henüz kurtulamamış olacak ki, “Sözde Arap Baharı, kardeÅŸ ülkelerin güvenliÄŸini ve istikrarını yıktı. Kalkınmalarını ve geliÅŸmelerini engelledi. Olumsuz etkileri Arap vatanının birçok bölgesine uzandı” dedi.
 
Arap halklarının diktatörlerden kurtulmak ve yöneticilerini özgür iradeleriyle belirlemek için meydanlara inmesi, bölgedeki rejimler üzerinde büyük bir travma oluşturdu.
 
Kuveyt Emiri’nin sözleri de o travmanın bir yansıması.
 
Müslüman Kardeşler Cemaati, zirve sonrası yayınladığı bildiride, Arap Birliği Zirvesi sonuç bildirgesini yetersiz bulduğunu açıkladı.
 
Cemaatin zirve öncesi yayınladığı mesaj tartışma konusu olmuÅŸ ve Müslüman KardeÅŸler’in deÄŸiÅŸim yanlısı genç kuÅŸağı, Arap BirliÄŸi’nin Abdülfettah El Sisi ve BeÅŸÅŸar El Esed gibi katillere destek verdiÄŸini hatırlatarak mesajı eleÅŸtirmiÅŸti.
 
Son Arap BirliÄŸi Zirvesi’nden yansıyanlar bunlar ve Arap sokağında bir sonraki zirvenin Arap halklarının beklentilerinin en azından bir kısmını karşılayacak “canlı bir zirve” olacağına dair en ufak bir ümit yok…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.