Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

MarsÂ’ta tsunami sonucu oluÅŸmuÅŸ bir krater keÅŸfedildi

Okyanusa düşen bir asteroit, 300 meterelik dev dalgalar ve 70 kilometre çapında bir krater... Mars’ta tsunami sonucu oluşmuş çarpma krateri keşfedildi.



Mars’ta tsunami sonucu oluÅŸan çarpma krateri keÅŸfedildi. Paris-Sud Ãœniversitesinde görevli Dr. François Costard ve ABD merkezli Ay ve Gezegen Enstitüsünden Dr. Steve Clifford’ın öncülük ettiÄŸi çalışmada, kuzeydeki ovalarda oluÅŸan ve güneyde olası bir kıyı ÅŸeridine akan çökelti dağılımı belirlendi ve haritalandırıldı.
 
Dr. Costard, Mars’ın kuzey ve güney yarım küresi arasında tsunami birikintileri bulduklarını, bunun da bir zamanlar gezegenin kuzeyinde bir okyanus olduÄŸunu kanıtladığını söyledi. Tsunaminin 70 kilometre çapında bir krater oluÅŸturduÄŸunu kaydeden Costard, yaklaşık 300 metre yüksekliÄŸe varan dalgaların çarpma kraterinin birkaç kilometre uzağındaki kıyı ÅŸeridine ulaÅŸtığını aktardı. Dr. Clifford da “Mars’ta 3 milyar yıl önce tsunami olduÄŸuna dair kanıtımız varsa kuzeydeki ovalarda bir zamanlar okyanus var olmalı” dedi. KeÅŸif, daha önce tsunami meydana geldiÄŸine dair kanıtlar bulunan gezegende dev dalgaların krater oluÅŸumuna yol açtığını ilk kez gözler önüne serdi.   
 
Tsunami sonucu oluÅŸmuÅŸ çarpma krateri, Kızıl Gezegen’de bundan 3 milyar yıl önce okyanus bulunduÄŸunun bir kanıtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.