Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kurtulmuş, Bulgaristan’ın referandumda oy kullanma yasağıyla ilgili konuştu: Bulgar derin devleti...

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye’de yaşayan ve çifte vatandaşlık taşıyanların Bulgaristan’da oy kullanmasının engellenmesi ile ilgili yağtığı açıklamada, "Bulgaristan’ın resmi bir engeli değil, sivil. Ama Bulgar derin devletinin destekleri olabilir" dedi.



BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükumet Sözcüsü Numan KurtulmuÅŸ, Habertürk TV’de AyÅŸe Torun’un sorularını yanıtladı. KurtulmuÅŸ, Bulgaristan’da oy kullanmak isteyen ve çifte vatandaÅŸ Türklere çıkarılan engeller, referandum, MHP ittifakı, Suriye’deki politika, AB’nin son dönemde deÄŸiÅŸen tutumu gibi gündem konularını deÄŸerlendirdi.
 
KurtulmuÅŸ, Bulgaristan’daki engellemeler ile ilgili yaptığı deÄŸerlendirmede, "DışiÅŸleri Bakanımız Bulgar mevkidaşıyla görüştü. Burada yaÅŸayan Bulgaristan kökenli vatandaÅŸlarımız geçen seçim oy kullandılar. Orada hemen giriÅŸ kapısında bazı aşırı ırkçı unsurlar vatandaÅŸlarımıza engel çıkartıyor. Bulgaristan’ın resmi bir engeli deÄŸil, sivil. Ama Bulgar derin devletinin destekleri olabilir. VatandaÅŸlarımızın orada oy kullanmasına mani olmaya çalışıyorlar. Demokrasiye aykırıdır fakat sadece Bulgaristan’la kısıtlı deÄŸil. Zaman zaman söylediÄŸimizde ise Avrupalı dostlar alınıyor ama zor bir sürece girdi Avrupalılar. Neo-faÅŸist dediÄŸimizde kızıyorlar. Avrupa’yı kötü bir tehlike bekliyor diye söylüyoruz. Göçmenler geliyor bir taraftar kitlesinin karşısında onlarla sanki hayvan gibi dalga geçiyorlar. Yani göçmen düşmanlığı üzerinden özel olarak Müslüman ve Türkiye düşmanlığı üzerinden kampanya yürüyor" dedi.
 
AVRUPA Ä°LE GERÄ°LÄ°M
 
KurtulmuÅŸ, Avrupa ile son dönemlerde yaÅŸanan gerilim ile ilgili ise "Ä°lk kez hariçten gazel okuyanlar var bu ülkedeki seçimle ilgili. Rotterdam’da milletimizin üzerine atlarıyla, köpekleriyle saldırıyorlar insanları yaralıyorlar. Bu da yetmiyor, Ä°sviçre’deki bir gazete Türkçe manÅŸet atıyor. Sana ne kardeÅŸim, Ä°sviçre için anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmıyoruz ki burnunu niye sokuyorsun? Güçlü ve büyük Türkiye’den korkuyorlar. Bizim bakanlarımıza milletvekillerimize orada müsaade etmeyenler PKK’nın teröristlerine Almanya’nın göbeÄŸinde miting yapma izni veriyorlar. Bunların hepsini bir araya getirdiÄŸimizde dışarıdan müdahaleler baÅŸladı. Hayır oyu verecek vatandaÅŸlarımız da bizim vatandaşımız. Ama Türkiye düşmanları var ’hayır’ oyu verenler içinde. Durum tespitidir. Milletimiz bunu gördükçe ’evet’ oylarının artacağını düşünüyorum" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
HEM AVRUPALI HEM ASYALIYIZ
 
Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında son dönemdeki iliÅŸkileri deÄŸerlendiren KurtulmuÅŸ, "Bu süreç böyle devam etmez bunu söylemek istiyor CumhurbaÅŸkanımız. Hollanda’daki tavır anlayış kabul edilebilir deÄŸil. DiÄŸer taraftan Norveç. FETÖ’cü adama siyasi iltica veriyor. Tam tersi olsa Norveç’te darbe olsa adamlar Türkiye’ye sığınsa hoÅŸlarına gider mi? Bu devam etmez. Türkiye Asya kökenli Avrupa devletidir. OsmanoÄŸulları devlet kurmadan önce Gelibolu’ya geçmiÅŸ ve Avrupa’ya gitmiÅŸ. BudapeÅŸte’de 140 sene kalmış bir milletiz. CoÄŸrafi olarak da kültürel olarak da hem Avrupalı hem Asyalıyız. Kaldı ki yeni zamanlarda da 5 milyon Türkiye vatandaşıdır. Bundan 60 sene evvel gittiklerinde Almanların, Fransızların beÄŸenmediÄŸi insanlar deÄŸil onlar, helal kazançlarıyla Avrupa toplumunun bir parçası oldular. Bunu silmeye kimsenin gücü yetmez. Avrupa Türkiye ile iyi iliÅŸkiler geliÅŸtirmek zorundadır. Türkiye’yi Avrupa ülkesi olarak görmek lazım. EÄŸer Avrupa ortak bir Avrupa ordusu kuramazsa dağılma sürecine girer dedik. Ruslar Ukrayna’da ileri adım attı Avrupa seyirci kaldı" diye konuÅŸtu.
 
AFRİN'DEKİ RUS ÜSSÜ İDDİASI
 
KurtulmuÅŸ, Afrin’deki Rus üssü iddiası ile ilgili soruya ise, "Türkiye’nin tavrı açıktır. Her ortamda söylüyoruz. Terör örgütlerine karşı amasız ortak insanlık cephesi açılmalıdır. Teröre karşı iÅŸbirliÄŸi yapabilmek için bütün ülkelerin, ABD’si, Rusya’sı ÅŸu örgüt kötü bu iyi. Böyle bir ÅŸey olmaz. Hepsi insanlık düşmanıdır ortak tavrı göstermemiz lazım. Türkiye için PKK neyse PYD odur. Aynı örgüttür. Bunu her platformda söylemeye devam ediyoruz ve ikna edeceÄŸiz. MeÅŸru güçlerle terör örgütlerinden temizlenmesini saÄŸlayacağız ve o ÅŸehrin halkı gelip oturacak. Bizim modelimiz çalışan model. Rakka yüzde yüze yakın Arap olan ÅŸehir. DEAÅž’ı kovacaksınız, DEAÅž baskı yapıyordu. Ama PYD geldiÄŸi zaman da ’PYD gelirse Arapları atacaklar’ diye korkuyor oradaki halk. ABD ve Rusya’nın buna zemin hazırlamaması lazım. Yerel güçlerle o örgütlerin temizlenmesi lazım. Hem Rusya hem ABD’nin tercih yapması lazım. Bu tercihin belki siyasi münazaralarla, belki sahada ne yapmaları gerektiÄŸini bilmemelerin verdiÄŸi kararsızlıkla PYD’ye destek veriyor görünüyorlar. Türkiye’yi rahatsız edeceÄŸini anlayacaklarını düşünüyorum. ABD PYD’yi tercih ederse yanlış bir tercih olur ABD için, o tercihin de kuÅŸkusuz yanlış sonuçları olur. O bölgede terör örgütlerinin varlığı Türkiye için ulusal güvenlik meselesidir. ABD ve Rusya için Suriye’deki Irak’taki yangın karşı mahallede uzaktaki evin yanması gibidir. Bizim için hem de yanımızdaki komÅŸuda baÅŸlayan yangındır. BitiÅŸik nizam apartmanda çıkmış yangın olarak düşünün. Bizi birinci derecede ilgilendirir" cevabını verdi.
 
KABÄ°N KISITLAMALARI
 
KurtulmuÅŸ, Türkiye’nin de aralarında bulunduÄŸu 6 ülke uçakları için bazı ülkelerin kabin kısıtlaması ile ilgili de, "Ticari kaygılarla alınmış görünüyor. Terörü önlemeye yönelik aldık diyorlarsa buna hizmet etmeyen düşüncesizce atılmış bir adımdır. THY tedbirlerini alır. Yakın zamanda bu karar geri alınır ve Ä°stanbul üzerinden yapılacak uçuÅŸlarda bu yasaklamanın kaldırılacağını düşünüyorum. Sonuç alacağımızı düşünüyorum" dedi.
 
EVLÄ°LÄ°K PROGRAMLARI
 
Kurtulmuş, yayından kaldırılması gündemde olan evlilik programları ile ilgili ise "Bu memlekette en ortak değerimiz ailemizdir. Bunu ayaklar altına alacak, tahrip edecek programların doğru olmadığı kanaati var. Bununla ilgili çalışmalar var. Yasaklamak değil amacımız ama kendilerine çeki düzen vermeleri lazım. Burada meselemiz ailenin korunmasıdır. Belli bir noktaya getiriliyor. KHK olur, yasa olur ama sonuçta burada bir düzenleme ihtiyacı olduğu görüldü" ifadelerini kullandı.
 
7 HAZİRAN SEÇİMLERİ
 
KurtulmuÅŸ, CumhurbaÅŸkanlığı Hükumet Sistemi ve Yeni Anayasa ile ilgili konuÅŸmasında ise, "Mevcut sistemin vesayetçiliÄŸinden kurtulmak için, çift baÅŸlılığı ortadan kaldırmak için, ekonomik krizlerin önlenmesi ve siyasi krizlerin önlenmesi için anayasaya ihtiyaç var. Türkiye’de artık 5 yıldan 5 yıla hükümet kurulacak. Kimin hükümeti yöneteceÄŸine seçim akÅŸamı karar verilecek. Türkiye aylarca kurulamayan hükümet krizlerini yaÅŸayan bir ülke. 7 Haziran’da koalisyon olmayınca aylarımızı kaybettik. Sistemin kilitlendiÄŸi noktalar var. Örnek 1980 darbesi öncesinde 5 buçuk ay parlamentoda cumhurbaÅŸkanı seçilemedi. Askeri darbenin zemini hazırlayan bir ÅŸey olmuÅŸtur. Bu anayasanın içinde 2 madde darbeleri önleyecek" ifadelerine yer verdi.
 
YENÄ° SÄ°STEM
 
KurtulmuÅŸ, yeni sistemin, kilitlenme anında açma yetkisini sadece halka verdiÄŸini vurgulayarak, "EÄŸer sistem kilitlenirse karar alamaz noktaya gelirse bu kilidi açabilmek için milletin iradesine baÅŸvurulması gerekiyor. CumhurbaÅŸkanı ya da parlamento milleti sandığa götürecek. Bu sistem çok kolay hükümet kurulmasını saÄŸlayacak, seçimlerin ne zaman olacağını ortaya koyacak, aynı akÅŸam yasama ve yürütme ortaya çıkacak, kilitlenme anında açma yetkisini sadece halka verecek. Hiç kimsenin askeri darbeyi aklından geçirmesinin imkanı olamaz. Birilerinin de ’bizim çocuklar darbe yaptı’ diyecek gücü olmaz. DoÄŸrudan doÄŸru milletin seçtiÄŸi bir hükümet var. Asker, sivil iliÅŸkileri de normalleÅŸtiÄŸi için kimsenin askeri kışkırtarak darbe olmasını saÄŸlacak bir durumu olmayacak" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.